Smutsa ner drinken – och åtta andra heta bartrender
Lästid: 3 minuter
Lite olivspad kan göra susen i det mesta. Och så finns metoden som får gäster att klaga på att drinken serveras för snabbt. Wine Tables Anna Norström har offrat sig – och besökt barer världen över för att kamma hem en analys för årets bartrender och cocktails.
1. Dirty it down.
Japp, det är inte bara med Martinis så man får göra en ”dirty twist” numer, det funkar med nästan allt! Nyligen blev jag introducerad till en sherry-tonic med en dusch olivspad. Så gott. Testa även att spetsa Negronin på samma vis, med mera, med mera.
2. Agavesprit. Tequila, what?
De senaste åren har vi sett hur kusinen mezcal med mer rökig ton gjort ett segertåg världen över. Nyligen så intog baren Handshake i Mexico City – hemlandet för dessa här destillat – förstaplatsen på ”The World’s 50 Best Bars” vilket kommer ge ytterligare en skjuts. Personligen föredrar jag en Mezcal Negroni före originalet, vilken dag som helst. På barscenen så startade allt med baren Licoreria Limantour som öppnade i mexikanska huvudstaden redan 2011, men långt fler barer världen över har agavesprit i fokus, exempelvis COA i Hong Kong och Cat Bite Club i Singapore som mixar den mexikanska spriten med risvin.
3. Minimalistiskt piff
De överdrivna garnityrens tid är förbi. Just nu trendar en cirka två centimeter stor stansad form, rund eller kvadrat, exempelvis, av en bit citrus, rotfrukt eller vad som är drinkens huvudingrediens. Denna läggs med fördel på en stor isbits mitt.
4. Infusera mera!
Tja, när vi ändå har det på tal: Vem älskar inte drinkar med stor smak? Att marinera sprit över tid är aldrig en dålig sak. Vi höjer ett extra glas för vodka som får gosa med Bloody Mary-ingredienser i ett eller flera dygn.
5. Alltid rörd, aldrig skakad
Om det var något som James Bond fick om bakfoten så var det väl ändå Martini? Den stadiga klassikern Dry Martini (han var visserligen mer lagt år vodkatini-hållet men det spelar mindre roll i sammanhanget) får se nya små tillägg. Som när drajjan infuseras med en tomatkvist, något som blev en hit efter ett recept i New York Times i somras.
6. Cocktail + pubkultur = sant
Okej, kanske är detta roten till den nya vågen av inbitna fans av Guinness? Allt fler ställen kombinerar ett starkt cocktailhantverk med en mer relaxad miljö, och då får det gärna andas brittisk pub. Några exempel: Caretaker’s Cottage i Melbourne (sägs enligt rykten servera världens mest perfekta Guinness) liksom prisade Panda & Sons i Edinburgh. För att inte tala om Cambridge Public House i Paris, som ju verkligen bär namnet av en brittisk pub och serverar exempelvis sausage rolls samtidigt som de gör millimeterprecisa cocktails. Ägaren Hyacinthe Lescoët har gjort flera gästspel i Stockholm hos baren Lucy’s Flower Shop.
7. Hållbarhet
Att batcha cocktails, ja en helhets-infusering, är en stor grej. På barer som Tayēr + Elementary i London klagade gäster i början över att drinken serverades för snabbt eftersom den redan var förpreppad på flaska, något som var ovant i en tid där bartenderns skakande regerade. ”Tap-Cocktails”, alltså på kran är nästa nivå, något som Dram Bar i samma stad varit framstående med att göra men som ännu saknas i Sverige på grund av bakåtsträvande alkohollagstiftning.
8. Speakeasy
Ja, trenden som kom för femton-tjugo år sedan när många barer lekte med den amerikanska förbudstiden som tema verkar få en andra andning. Som exempel: Paradiso i Barcelona listades som nummer ett år 2022, även årets etta, Handshake, nås genom en liten dörr i Mexico Citys Colonia Juarez. Stockholms Lucy’s Flower Shop är också en trappa ner.
9. Fermenterade noter
Barvärlden följer ju gastronomins trender och det här är en sådan glasklar synergi. I Sverige har vi sett hur den kinesiska spriten baijiu gjort ett segertåg, inte minst genom restaurangen Surfers i Stockholm och dess dryckesansvarige Ludvig Sääf, som också är importör.