Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Beaujolais Nouveau, Il est arrivé 2024!

Beaujolais Nouveau, Il est arrivé 2024!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 10 minuter

En minut över tolv, torsdagen den 21 november, öppnades lyckans dörrar för alla Beaujolais-fantaster. "Il est arrivé!" ropade fransmännen och årets upplaga av Beaujolais Nouveau släpptes lös på gator och torg. Wine Table har provat årets viner som släpps på Systembolaget, Wine Finder och Vinoteket idag.

Ouiiiii, Il est arrivé… det är den tredje torsdagen i november och dags för den stora högtiden Fête du Beaujolais Nouveau 2024, ett event som startade i Frankrike, men som snabbt spreds världen runt. Visst, vi brydde oss inte så mycket här uppe i Norden då vinerna vi fick hit smakade skumbanan och inte alls satt inne med några gastronomiska kvaliteter. Idag är det iallafall lite bättre ställt och mängder av barer och krogar har hakat på trenden och kör en egen fest med bra glaspriser på ”bojo-novå”.

Som den franska vinlagen påbjuder så går startskottet för släppet av regionens ”nyaste” vin den tredje torsdagen i november. Beaujolais Nouveau som vinstil såg dagens ljus redan på 1800-talet men det stora internationella genombrottet kom inte förrän i mitten av 1980-talet. Med en smart och enträgen marknadsföring lyckades en handfull stora producenter exportera fenomenet utanför landets gränser. Så småningom var det inte längre bara fransmännen som gick man ur huse för att knipa några pavor av årets första vin, utan firandet av den nya högtiden nådde helt andra proportioner. Överallt i världen tog man den franska traditionen till sina hjärtan. Ett av de mest extrema exemplen var kanske när den amerikanska affärsmannen Mick McHugh chartrade ett Concordeplan för att transportera 218 lådor av vinet från Frankrike till Seattle. Även vi svenskar hakade på tåget och på 80-talet slingrade köerna långa utanför portarna till Systembolagsbutiker då vinintresserade konsumenter ville åt en flaska av årets utvalda vin.

Decennier av firande följde, men efter hand mattades intresset av och under en lång tid fick det klassiska vinet lämna plats för vinstilar av betydligt kraftigare slag. Möjligen överskuggade den nya Parker-hysterin och förkärlek för storslagna monsterviner klädda i ekfrack, det mera subtila vinet från Beaujolais. Kanske var det en utarmning av kvaliteten som satte käppar i hjulet för den sedan länge älskade drycken?

Men nu blåser återigen bäriga, friska, vindar från syd och i dag är intresset för Beaujolais stort. Vinbarer och utskänkningsställen runt om i Sverige serverar mer än gärna ett glas seriös Bojo till sina gäster och när det är dags för årets Nouveau-släpp poppar skyltar upp på gator och torg med den klassiska frasen: Il est arrivé!

beaujolais_nouveau

Vill man uppleva festen på riktigt så är det givetvis i Frankrike man ska vara. Bara i området Beaujolais arrangeras över 120 olika festligheter och den mest kända – les Sarmantelles – hittar man i byn Beaujeu. Här sätter festligheterna igång redan dagen innan släppet och pågår sedan i fem hela dagar. Provningar, tävlingar, musik, underhållning, mat och vin i all ära, men vackrast är kanske ändå det traditionella fackeltåget till minne av alla de vinbönder som tillverkat vinet genom århundradena. Den långa upplysta promenaden genom byn avslutas med att årets fat öppnas och det nya vinet får flöda fritt. I väntan på solens uppgång färgas gatorna och folkets läppar röda i sann Nouveau-anda.

Hur tillverkas vinet?

Beaujolais Nouveau är ett lätt, fruktigt rött vin känt för sin snabba produktion och tidiga lansering. Det produceras uteslutande av druvan gamay och följer en unik vinifieringsprocess.

Snabb skörd:

Druvorna skördas tidigt för att påbörja produktionen direkt efter skörden i september eller oktober.

Hela druvor och semi-kolsyrejäsning:

Beaujolais Nouveau görs med metoden semi-macération carbonique. Det innebär att hela druvklasar placeras i en tank som förseglas med koldioxid. Jäsningen sker inuti de hela druvorna (intracellulär jäsning), vilket extraherar färg och aromer utan att släppa ut för mycket tanniner. Efter några dagar krossas druvorna naturligt, och en traditionell jäsning avslutar processen.

Snabb jäsning och kort lagring:

Vinet jäser snabbt under temperaturkontrollerade förhållanden och lagras i mycket kort tid, ofta bara några veckor, i ståltankar. Det buteljeras sedan för att behålla sin fräschör för att först serveras under festligheterna den tredje torsdagen i november.

Vill man fira ute på lokal med andra entusiaster föreslår vi ett besök på Bar Ninja (Katarina Bangata 29, Stockholm) där det kommer att hällas ansenliga mängder Jean Foillard med mera. Vi kollade med Niklas JakobsonWine Trade som står bakom lanseringen av Jean Foillard och även baren Ninja om årgång 2024 i Beaujolais.

– I år har jag tagit det ett steg längre för att säkerställa färskt färsk-vin dagen till ära. Vi körde ner och fyllde i tisdags förra veckan en barrique (228 liter), direkt från tanken hos vår vän Romain Zordan i Fleurie. Det är otroligt josigt och lätt, och med sina 11,6% vol. räknar vi med att servera det mesta av det på Bar Ninja under torsdagen 21/11 och under helgen. Vi kör Beaujolais-week hela veckan med ett brett urval av viner, stilar och årgångar!
Årgång 2024 som sådan, var skit. Regnigt och svalt väder under större delen av växtsäsongen har hållit vinodlare sysselsatta. Mycket mer arbete i vingårdarna i form av ogräsbekämpning och behandling mot mögelsvamp etc. var katastrof detta år. Men som Camille Lapierre uttryckte det; ”Tough year in the vines usually means easy work in the cellar”. Vilket hon dock följde upp med att så blev det inte i år… Många såg ett tapp i volym på ca 20-40 % till följd av säsongen.
För oss som ska dricka (och sälja) vinerna är årgången dock toppen! Den smakar precis så som jag tycker Beaujolais SKA SMAKA ! Låg alkoholhalt, hög syra, men där duktiga producenter ändå har både ett djup, och längd som borgar för hyfsat lång lagring. Särskilt vingårdar med 100+ år gamla stockar levererar otroliga viner. Men då baserar jag förstås det på besök hos några av de allra bästa.
Beaujolais Nouveau

Systembolaget lanserar i år tre olika Beaujolais Nouveau-viner den 21 november kl. 10.00, och ett provat vin som tog slut direkt, nätbutiken Wine Finder har ett vin och Vinoteket har satt ihop en blandlåda om sex olika viner som av naturliga själ ingen har provat innan… well, vi smygstartade provningen tidigt i morse för att ha denna guide redo för er. Gamay är druvan det handlar om och det är den senaste skörden och det första färdigjästa vinet för året som det frestas med och festas på.

 

SYSTEMBOLAGET

En lättare glasflaska med Les Grands Chais de France Fleur de Nina 2024, ett rött vin från Bourgogne i Frankrike

Les Grands Chais de France Fleur de Nina 2024

Ung och blåfruktig med hallonbåtar och skumbanan i nosen. Lätt artificiell ton av smågodis, tuttifrutti och hallonlakrits. Enklast och billigast i startfältet men stiltypiskt för just det ändamålet.

En glasflaska med Maison Jean Loron Beaujolais Villages Nouveau Vin Nature 2024, ett rött vin från Bourgogne i Frankrike

Maison Jean Loron Beaujolais Villages Nouveau Vin Nature 2024

Ung lilablåfärg, aromatiskt av skumbanan, blåbär, svartvinbär och björnbär. Spritsigt, fruktigt, syrligt och energiskt. Vinmakaren Jean-Pierre Rodet började att göra vin under vägledning av Jules Chauvet, naturvinsrörelsens fader. Beaujolais Nouveau Vin Nature är producerade utan något tillsatt svavel från skörd, fram till buteljering.

En glasflaska med Domaine Jean Foillard Beaujolais Nouveau 2024, ett rött vin från Bourgogne i Frankrike

Domaine Jean Foillard Beaujolais Nouveau 2024

ÅRETS BÄSTA KÖP! Naturvinsgurun Jean Foillard gör sällan någon besviken och här ser vi vad högkvalitativa druvor från Morgon gör för ett färskvin. Svartfruktig och mörkbärig av körsbär, mogna jordgubbar, skogsbär, örter i en vibrerande energisk nos. Stram och strukturerad med finstilta väldefinierade tanniner, hög frisk syra, mineralisk fräschör och rödbärig elegans. Lång eftersmak som lämnar en elektrifierande sensation på tungan. Rent, charmigt och mycket gott!

En glasflaska med Domaines Pierre-Marie Chermette Beaujolais Nouveau les Griottes 2024, ett rött vin från Bourgogne i Frankrike

Domaines Pierre-Marie Chermette Beaujolais Nouveau les Griottes 2024

Den här flaskan tog slut så fort att nu har du endast möjlighet att prova den ute på lokal. Håll utkik efter den, för det kan det vara värt. Pigg alert och ungdomlig nos av jordgubb och vildhallon. Lätt spritsig fräschör med fruktiga toner av jordgubb, hallon, örter, geléhallon, tranbär och lingon. Torrt stramt och syrligt och läskande friskt.

WINE FINDER

Remi Dufaitre Beaujolais Villages Nouveau 2024

Remi Dufaitre Beaujolais Villages Nouveau 2024

Från det något yngre gardet av vinmakare i området gör Rémi och Laurence Dufaitre naturliga druv- och terroirdrivna viner. Årets färskvin inleder med en viss reduktion som lämnar glaset efter en liten luftning och ger plats för färska bär, jordgubb, smultron och örter. Rent och josigt, läskande friskt med hög syra och energisk elektrifierande textur som vibrerar tungroten. Charmigt och personligt och riktigt gott!

VINOTEKET

P. Ferraud et Fils Le Couple Beaujolais Nouveau 2024

P. Ferraud et Fils Le Couple Beaujolais Nouveau 2024

Det välklädda paret som delar en flaska på etiketten är själva sinnebilden av fransoser och fransyskor i klassiska bojo-tider. Sursyrligt rödbärig nos av tranbär, jordgubb, skumbanan och gröna örter. Smaken tydligt bärig med vildhallon, skogsbär, lingon och blåbär. En driven syra ger skjuts i friskhet och spritsighet som ger vinet en extra vital ungdomlig touch.

P. Ferraud et Fils Beaujolais Nouveau Rosé 2024

P. Ferraud et Fils Beaujolais Nouveau Rosé 2024

Fräscht laxrosaskimrande och guldfärgad rosé med örtig nos av hallon, jordgubb, pepparmynta och polka. Syrlig och frisk smak av röda bär, smultron och smågodis, viol och tuttifrutti. Torrt med mjuka tanniner, hög syra och läskande fräschör, solmogen värmande frukt och sval mineralitet.

P. Ferraud et Fils Beaujolais Villages Nouveau 2024

P. Ferraud et Fils Beaujolais Villages Nouveau 2024

Aromatiskt och ungdomligt svartbärigt och blåfruktig med hint av skumbanan och vildhallon. Lätt spritsig, örtig och bärig med geléhallon och tuttifrutti, läskande syrlig, torr med finstilt tanninstruktur och skalbesk bittercitrus i avslutet.

Château de Corcelles Beaujolais Nouveau 2024

Château de Corcelles Beaujolais Nouveau 2024

Pigg svartblåfruktig nos med inslag av både syrliga körsbär och solmogna jordgubbar. Örtigt och syrligt, vibrerande elektriskt och energiskt. Torrt och stramt med en naturlig jästton som känns både inbjudande och stökig. Kort syrlig finish med efterhängande blåfruktiga toner och en möjlig varning och hint av låghaltiga svavelbrister.

Château de Corcelles Beaujolais Villages Nouveau Vieilles Vignes 2024

Château de Corcelles Beaujolais Villages Nouveau Vieilles Vignes 2024

Ett färskvin från gamla stockar, något som inte är helt vanligt förekommande men ack så spännande. Djup men ungdomligt rödblåbärig nos, örtig med naturliga förtecken. Vagt jästig ton i smaken, örter och solmogen frukt, svarta och blå bär, torra tanniner, strama och grusiga med en frisk energisk syra och kall mineralism.

 

Vill man istället fira ute på lokal kan man följa Beaujolais Nouveau hiking av Wine Trade!

Bilderna nedan talar om vilka barer som serverar det färska vinet

Beaujolais Nouveau HIKE 01

Beaujolais Nouveau hike 02

Fler artiklar av Pär Strömberg

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.