Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Färgstarka flaskor

SMÅ PARTIER* - Röda bubblor till balkongpremiären, saltstänkt Riesling och en orange kärlekshistoria. På fredag, den 22 mars släpps ett höjdarparti viner. Här ger vi er fem färgstarka favoriter.

A Christmann Idig Trocken Riesling Grosses Gewächs 2017, Pfalz, nr 96342, 425 kr
Familjen Christmann har producerat vin länge, med både Riesling och Spätburgunder under press ända sedan 1845. Den sjunde generationens Steffen Christmann har odlat biodynamiskt sedan 2003. Druvorna från vingården Idig skördades för hand under oktober och här har du ett lika svävande blommigt som djupt koncentrerat vin. Jag får en saltstänkt mineralkänsla som väcker stor lust att gå all in på skaldjur. Om du föredrar fullvuxna toner är detta såklart också strålande att lagra.

Dario Princic Pinot Grigio 2015, Venetien, nr 96341, 349 kr
Det var inte kärlek vid första ögonkastet. Kanske för att jag hade svårt att referera till stilen, första gången jag provade Darios orangea viner. Dario Princic är en av förgrundsfigurerna vad gäller vita viner jästa med skalen. En sed som han burit med sig från sina föräldrar, precis som han har gjort med ekologisk odling. I dag är jag superförtjust i dessa solnedgångsfärgade viner och här snurras läckra toner av tobak, ceder och solmogna jordgubbar. Balanserat, finstämt och framförallt intressant. Tunna skivor pata negra, därtill grillat bröd, olivolja och en god hårdost…

Storchi Pozzoferrato 2017, Emilia-Romagna, nr 92116, 179 kr
Bröderna Storchi – vilket härligt vin! Gianni och Marcos lilla vineri ligger i området ”Braglie” vars effektiva bokstäver betyder så mycket som ”ett område nära floden som är väl anpassat för att odla druvor”. Nu står återigen charkuterier och balkongpremiär på menyn, tillsammans med denna traditionsenliga Lambrusco som pärlar av rosendoft, saftiga röda bär och en angenäm kryddighet. Vineriet arbetar biodynamiskt sedan 2016 men är inte certifierade.

Château Le Puy Emilien 2015, Bordeaux, nr 90476, 319 kr
Ett vin som väcker starka känslor! Familjen Amoreau har gjort vin sedan 1600 – talet och odlar så naturligt att franska staten sägs använda gården som referens för jordprover då enbart naturgödsel har använts här sedan vinmakandets start. Av de olika årgångar jag har provat klättrar 2015 upp som en av favoriterna. Elegant och personligt i balanserad stil som ger lika god koncentration som fräschör. Många goda nyanser och en eftersmak du förhoppningsvis inte får nog av.

Catena Alta Malbec 2015, Argentina, Mendoza, nr 95412, 299 kr
Högt upp på Andernas sluttningar växer druvorna till detta svårslagna malbecvin. Vildjäst, ofiltrerat och arton månader på franska fat ger djup mörk frukt, men också stiligt blommiga nyanser. De rustika grillarnas grillvin som också är himla lagringsdugligt. Du kan få mer känslor kring Catena Alta HÄR.

Skål och god helg!

* Små partier lanseras vanligen två gånger i månaden, på fredagar. Det här dryckerna finns i begränsat antal och under en begränsad tid. Vissa butiker har små partier i sitt sortiment – det hela bygger på kundefterfrågan. Om din butik blivit utan dessa små goda partier kan du alltid beställa vinerna genom Systembolagets hemsida.

 

 

Winetable Symbol

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.