Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Tomtebogatan 5
113 39 Stockholm

François Lurton – med unik känsla för växtplatsen

Linda Pérez Medgrundare och vinskribent

Pionjären från den legendariska vinfamiljen i Bordeaux – François Lurton – har erfarenhet av vinproduktion världen över. Genom gediget hantverk skapar han välgjorda viner i många olika stilar och prisklasser. Vi möter François en tidig vårdag i Stockholm, för att prata om hans två sydfranska egendomar - Domaine de Nizas i Languedoc och Mas Janeil i Roussillon.

François Lurton tar vänster från Stallgatan, in på Södra Blasieholmshamnen. Han kisar mot solen som sträcker sig igenom förmiddagsdisets mjuka dans över Saltsjön. PCR – testet, det tjugonde i ordningen, är avklarat och François är redo för nya möten. Denna gång för att presentera sina två sydfranska egendomar; Domaine de Nizas i Languedoc och Mas Janeil i Roussillon.

Vi möts, nickar leende mot varandra och smiter igenom köksingången till Nationalmuseum. Slår oss ner i restaurangens stora fåtöljer. François tar en snabb sipp starkt kaffe, halar fram datorn ur sitt fodral och lutar sig tillbaka.

– Ständig närvaro, svarar han säkert på frågan om hur han lyckats så väl med att driva framgångsrika egendomar på flera platser världen över. Han fortsätter sedan;

– Och så måste man lära känna en plats och förstå att utveckla dess fulla potential. Det kräver gedigen kunskap, ett starkt team och som sagt, konstant närvaro.

I dag är François Lurton ett oundvikligt namn i vinbranschen. Han växte upp på ett av de kända vinslotten i Bordeaux och började sin egen vinresa tillsammans med sin bror Jacques Lurton, år 1987. Tillsammans reste de världen runt för att konsultera vinframställning.

– Under tiden fick vi upp ögonen för områden med stor potential. Där investerade vi i mark och började göra eget vin. De första stora satsningarna gjordes i Argentina och Chile. Därefter i Spanien och Frankrike, förklarar han.

Sedan 2007 driver François verksamheten själv och år 2009 fick han möjlighet att köpa en egendom han imponerats av – Mas Janeil i Roussillon. Och för bara ett par år sedan förvärvade han ytterligare en egendom; Domaine de Nizas i Languedoc.

– Det finns många intressanta platser för vinframställning. Teorin är mitt grundrecept, men det viktigaste är att lyssna till och följa naturens förutsättningar. Att arbeta hållbart, ekologiskt och i största mån även biodynamiskt är en självklarhet för mig.

Varför valde du att investera i just Roussillon och Languedoc?
– I både Roussillon och Languedoc finns en mosaik av växtplatser som bjuder stora möjligheter. När rätt platser dök upp var saken klar. Både Languedoc och Roussillon har unika mikroklimat som kan ge viner av världsklass, förklarar François och slår upp sin dator.

Vi sveps in i det dramatiskt vackra landskapet i Vallee de l’Agly, Roussillon. Kvällssolen glittrar över den historiska ruinen Chateau de Queribus och vid foten av en klippa sträcker egendomen Mas Janeil ut sig. Ett grönt lapptäcke fullt av gamla knotiga vinstockar som söker sig djupt ner i jordar rika på skiffer, granit och kalksten. Här, alldeles intill, brukade åsnorna ta sig upp för de branta bergen, genom den slingrande passage som också gett namnet till det vingårdsbetecknade vinet Pas de la Mule. En vingård med en unik växtplats präglad av en jordmån som fångar värmen under dagen och släpper den lös under natten.

Gemensamt för dina viner är att de bjuder högsta kvalitet i förhållande till sitt pris. Vad är hemligheten?
 – Hemlighet? Det handlar snarare om transparens. Om att arbeta autentiskt och innovativt på samma gång och att tillämpa högt kvalitetstänk på en omfattande nivå. Naturen kan bara ge oss det bästa om vi lyssnar till den. Jag kan inte använda samma metoder på samma plats utan måste anpassa mig, förklarar François medan han bläddrar bland bilderna på sin dator.

Han stannar till vid ett varmt gulgrönt landskap. Prydliga rader av vinstockar inramade av yviga buskar, träd, klippor och sten. Domaine de Nizas i Languedoc, egendomen som François tog över 2018.

– Här ser du de skiftade, djupa jordarna. En exceptionell växtplats med förmågan att bibehålla fukt och fräschör, vilket ger druvorna en långsam och harmonisk mognad. Här växer carignan, grenache, och syrah och här finns också goda förutsättningar för sauvignon blanc.

De unika jordarna i Domaine de Nizas
Domaine de Nizas – en unik växtplats

Det handlar om att hitta precis rätt förutsättningar för att jobba så naturligt som möjligt?
– Bien sûr, han lägger ifrån sig datorn och tittar upp. Både Mas Janeil och Domaine de Nizas är under konvertering till ekologisk produktion. Det vi måste förstå är att hållbarhetsarbete handlar om långsiktighet. Om att gynna hälsosamma jordar som är starka nog att klara klimatet. Att spruta koppar i vingårdarna är som att ta en Alvedon. En kortsiktig lösning. I stället måste vi skapa en hälsosam miljö, så att Alvedon inte behövs. Det är den enda rätta vägen att gå för att kunna arbeta hållbart och långsiktigt.

Mellan himmel, hav, berg och dalar har François Lurton byggt ett företag vars armar sträcker sig kors och tvärs över världen. Genom precision, kraft, kunskap, lyhördhet och närvaro skapar han viner som inkluderar oss alla genom många olika stilar och prisklasser. Ett hårt arbete som ger oss nöjet att njuta och dela känslor och uttryck, världen över.

Nyfiken? Här presenteras några av de viner som finns tillgängliga i Systembolagets fasta sortiment och i beställningssortimentet. Perfekta att matcha med sommargrillen!

Vintips_MasJaneil_PetitPas

Mas Janeil Le Petit Pas 2019, Frankrike, Rouissillon, nr 79687, 105 kr

Generöst och balanserat med mulligt bärig frukt och finstämd kryddighet. Grenache, syrah, carignan och mourvèdre skördas för hand och en del av vinet har vilat på fat i tio månader, medan resten lagrats i cementtankar för att bevara den fina fruktigheten och inslaget av ”garrigue”, den kryddiga undervegetationen i Côtes de Roussillon.

Vintips_MasJaneil

Mas Janeil Pas de la Mule 2015, Frankrike, Roussillon, nr 91121, 449 kr

Stort, nyanserat och elegant med fruktig koncentration och läskande fräschör. Grenache, syrah, carignan och mourvèdre jäser med sina skal under fem dagar och en liten del av grenache – druvorna jäser med kolsyrejäsning. Vinet lagras i upp till 16 månader på ekfat och resultatet är storstilat och komplext.

Mazet de Nizas 2019_vintips

Mazet de Nizas 2019, Frankrike, Languedoc, nr 5602, 229 kr / 2000 ml

Ekologiskt odlad grenache, syrah 30% och mourvèdre som jäser på betong ger ett mjukt fruktigt vin med stor fräschör och charmig kryddighet. Smaken är balanserad med toner av solmogna björnbär, viol, svartpeppar och färska örter.

 

Mer inspirerande läsning


Winetable Symbol

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.