Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Tomtebogatan 5
113 39 Stockholm

Godaste maten till viner från Côtes du Rhône

Wine Table

Tisdagen den 21 september gästades Wine Tables liveprovningsstudio av ingen mindre än Håkan Larsson, välkänd vinprofil, skribent och kokboksförfattare. Här bjuder han på fyra recept, speciellt utvalda till vinerna i provningen.

Och psst, om du missade själva provningen kan du se den i efterhand här!

 

Överbakad gösfilé med olivmos och purjotomater

I glaset:

Produktbild för Héritages Côtes du Rhône Blanc Ogier, 2019

Héritages Côtes-du-Rhône Blanc (Ogier), Nr 2866, 109 kr

Fina fisken blir saftig och god under sitt täcke i ugnen och moset ger en skön medelhavskick. Köp oliver med kärna och kärna ur själv, det är värt besväret.

4 personer:

4 portionsbitar gösfilé à 150 g

1 tsk salt 

1 krm peppar

50 g pinjenötter, rostade i torr panna och grovhackade

1 liten rödlök, finhackad

1 dl finhackad rucola

1 dl riven parmesan

2 msk olivolja

Olivmos:

1 kilo mjölig potatis

ca 2 dl mjölk, upphettad

1/2 dl olivolja

1 tsk salt

1 dl svarta oliver, urkärnade och grovhackade

1/2 purjolök, finstrimlad

1 ask körsbärstomater, halverade

1 msk olivolja

salt, peppar

Gör såhär:

1. Olivmos: Koka potatisen mjuk, häll av och mosa lagom fint. Späd med het mjölk till bra konsistens, tillsätt oljan och oliverna. Smaka av med salt.

2. Sätt ugnen på 225º. Blanda pinjenötter, lök, rucola, ost och olja till en röra. Salta och peppra gösfiléerna, bred över röran. Lägg i bakpappersklädd ugnsform och stek mitt i ugnen 11–14 min. 

3. Fräs purjon mjuk i olja utan att den tar färg. Vänd ner tomaterna och genomvärm, salta och peppra lätt. Lägg upp som en bädd med fisken ovanpå, servera mos till, njut och skåla!

Överbakad gös

Rosékokt skinkgryta med kål och svamp

I glaset:

Produktbild för Côtes du Rhône Rosé Calvet, 2020

2020 Côtes-du-Rhône Rosé (Calvet), Nr 2219, 99 kr

Rosévin i matlagningen ger vitvinets fräschör men samtidigt lite av rödvinets tryck åt smakerna – utan att färga det hela blårött som rödvin lätt gör. 

4 personer

600 g skinkstek eller annat mört fläskkött i munsbitar

2 msk smör

1 tsk salt, 1 krm peppar

200 g champinjoner i kvartar

1 rödlök i klyftor

1 vitlök, hackad

200 g savoykål i strimlor

2 1/2 dl rosévin

1 köttbuljongtärning

4-5 kvistar färsk timjan

1 dl grädde

2 tsk dijonsenap

1 msk koncentrerad kalvfond

ev salt och peppar

Servering: 

ris, pressad potatis eller buljongkokt matvete

Gör såhär:

1. Bryn köttet i smöret i het stekpanna, salta och peppra. Lägg över i en gryta.

2. Fräs svamp, rödlök och vitlök hastigt i pannan, lägg över i grytan.

3. Tillsätt kål, vin och buljongtärning. Koka grytan ca 20 minuter på medelvärme under lock.

4. Tillsätt timjan, grädde, senap och kalvfond, koka ihop på högre värme ca 5 min utan lock. Smaka av.

5. Lägg upp svamp och grönt i djupa tallrikar. Skumma upp såsen med handmixer och häll runt om, servera med tillbehör.

Rosékokt skinkgryta

Baconrullade lammjärpar med gazpachosås och höstfräs

I glaset:

Produktbild för Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic, 2019

2019 Xavier Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic, Nr 2151, 109 kr

Mellanösternkryddad lammfärs får sällskap av en sås inspirerad av spansk grönsakssoppa och säsongens gröna godsaker.

4 personer:

600 g lammfärs eller blandfärs

1/2 dl rödvin

2 msk koncentrerad kalvfond

2 tsk hel kummin

1 tsk paprikapulver

1 tsk sambal oelek

1/2 tsk salt

8 skivor bacon

Gazpachosås:

2 tomater i klyftor

1/2 gul lök i bitar

1 pressad vitlöksklyfta

1/2 röd paprika i bitar

1 msk olja + 1 msk vinäger

2 krm salt + 1 krm peppar

ev tabasco

Höstfräs:

ca 400 g savoykål, ansad och skuren i bitar

200 g svamp, t ex skogschampinjoner, i grova skivor

4-5 morötter eller palsternackor, skurna i skivor och lättkokta

2-3 msk smör

salt, peppar

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 225°. Blanda alla ingredienser till färsen och forma 8 avlånga järpar. Rulla in dem i bacon och stek i övre delen av ugnen ca 15-20 min.

2. Mixa alla ingredienser till såsen till inte alltför fin konsistens. Smaka av med salt och peppar, ev tabasco om du vill ha extra kick.

3. Fräs kål, svamp och rotsaker i smör tills de har skönt ”tugg”. Smaka av. Lägg upp järparna på en spegel av såsen och arrangera fräset intill.

Lammfärsjärpar m höstfräs

Grillad entrecôte med basilikapotatis

I glaset:

Produktbild för Domaine des Pasquiers Plan de Dieu, 2019

2019 Domaine des Pasquiers Plan de Dieu, Nr 2298, 135 kr

En försvenskad variant av pestopasta, kan man säga. Gott till både fisk, fågel och kött, här förgyller den en grillad entrecôte. Sås behövs inte men lite pressad citron på köttet friskar upp. 

4 personer:

800 g entrecôte i bit

1-2 msk olja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Basilikapotatis:

800 – 1 000 g potatis, gärna färsk-

1 kruka basilika

50 g parmesan i tärningar

1 vitlöksklyfta i bitar

2 msk vitvinsvinäger

1 1/4 dl olivolja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Servering:

citronklyftor

Gör såhär:

1. Skrubba och koka potatisen, dela gärna stora potatisar. 

2. Gör såsen: Kör basilika, parmesan och vitlök i matberedare. Tillsätt vinäger och därefter olja i fin stråle medan maskinen går. Smaka av med salt och peppar.

3. Vänd ner den varma potatisen i såsen, servera varmt, ljummet eller kallt.

4. Dela köttet i två bitar, banka ut dem lätt. Pensla med olja, krydda och grilla under lock 10 – 15 min beroende på hur blodigt du vill ha köttet. Vänd ofta så det inte bränns.

5. Låt köttet vila 5 – 10 min under folie, skär upp och servera med basilikapotatis och citron.

Grillad entrecote m basilikapotatis

Winetable Symbol

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.