Maja Berthas guide till Oktoberfest
Lästid: 3 minuter
Det äntligen dags för ölfestivalen Oktoberfest. Vår kära Maja Berthas stryker sin Dirndl och far i anden till München och delar anekdoter och upplevelser som följd. Häng med till öltält, restauranger, nöjesfält och tusentals timmar klassisk bayersk folkmusik. Här är årets guide till Oktoberfest.
Under ett normalt år hade jag i skrivande stund varit i full färd med att stryka min Dirndl, leta efter rätt fjädrar till hatten, kollat av att mina skor var putsade och att flygbiljetterna till München var i sin ordning. Det hade snart varit dags för Oktoberfest. Men i år är blir det Sydafrika för hela slanten.
Historien kring Münchens Oktoberfest börjar redan 1810 då Ludvig den I av Bayern äktade prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. Festligheterna höll på i flera dagar och kulminerade med en stor hästkapplöpning den 17 oktober, på platsen som fått prinsessans namn – Theresienwiese. Den stora folkfesten blev ett återkommande arrangemang och även om själva ölutskänkningen inte stod i händelsernas centrum från början så är hästarna nu länge glömda och det är den skummande drycken som står i fokus för festandet.
Ölutbudet begränsas till staden Münchens sex bryggerier: Spaten-Franziskaner, Paulaner, Hacker-Pschorr, Hofbräu München, Augustiner Bräu och Löwenbräu. Varje tält har sin egen inriktning och dekoration och vill man verkligen känna på trycket så är Hofbräu Festzelt det största med närmare 10 000 sittplatser.
Men vad är då ett Oktoberfestöl?
Stilen har sitt ursprung i den öl som kallas ”Märzen” vilken bryggdes under månaden mars för att sedan lagras i svala källare under de varma sommarmånaderna för att vara drickfärdig till hösten. Denna ölstil var i regel aningen starkare än normalt och var särskilt välhumlad för att hålla ordentligt. Idag är den klassiska Märzen snarare utbytt mot öl i mer ”Helles/Dortmunder-orienterad” stil. Ölet är ljust, har en moderat beska, stor maltighet och håller fortfarande en relativt hög alkoholhalt. På traditionellt sätt serveras också ölen i enliters-sejdlar som kallas Maß. För de lite mer försiktiga konsumenterna finns också Radler. Här har man istället blandat ut ölen med lika stor andel av någon slags läsk och därmed minskat alkoholhalten betydligt. Dock ska man ha klart för sig att prisskillnaden mellan de bägge inte på något sätt står i relation till mängden öl man har i glaset.
Ja, visst gör det. De flesta tält har visserligen en eller två sorter på menyn, men för den riktigt intresserade finns också Kufflers Weinzelt. Här kan man botanisera bland ett större antal tyska och österrikiska viner även om en och annan fransos och italienare också smugit sig in på listan.
Oktoberfest i siffror:
Festplatsen stoltserar med en total yta av 35,5 hektar och här trängs öltält, restauranger, nöjesfält, diverse försäljare och ungefär 120 000 besökare – per dag.
2018 konsumerades 7,9 miljoner liter öl, 130 oxar och 27 kalvar samt mängder av pretzels. Därtill spelas tusentals timmar av klassisk bayersk folkmusik.
Oktoberfestens bästa öltips:
Paulaner Oktoberfest
En riktig klassiker bland Oktoberfestöl och jag som gärna besöker München den här tiden på året tar alltid en sväng om i Paulaners tält. Här trängs man gärna med de andra 3684 inomhusgästerna och medan bandet krämar livet ur bastuborna njuter jag av en härlig Maß. Denna öl bjuder på en maltig och frisk karaktär med en touch av honung, citrus och nygräddat knäckebröd. Lättdrucket och rättframt!
Spaten Oktoberfestbier
Den största anledningen till att jag konsumerar just Spaten under Oktoberfesten i München är att det är husölet i Marstall festzelt! Detta är det bästa och mest prestigefulla tältet och stämningen är alltid storslagen. Själva ölet är relativt lätt med en viss maltighet, lite torkade örter och en anstrykning av sirap i eftersmaken. Dricker den gärna till en halv grillad kyckling med en krämig portion tysk potatissallad.
Franziskaner Hefeweisen
När man druckit sig mätt på just Oktoberfestölen så behöver man ibland fräscha upp sig med en weissbier. Den här är vanligt förekommande i de tält jag besöker och med en frisk smak av citrus och den karaktäristiska kryddigheten levererar den precis det man är ute efter i en stund som denna. Här får man en läskande upplevelse som presenterar toner av torkad aprikos, koriander och stråk av apelsinskal. Se till att få med hela bottensatsen också - grumligt ska det vara!
Ayinger Festmärzen
Här har vi en öl som inte serveras på själva festen i München men som ändå passar in på listan. En fin ¨märzen¨ med lite mer karaktär och en fylligare smak. Tänk lite mer nybakat saftigt bröd, lite pomeransskal, några droppar honung och ett lätt karamelligt avslut. Gott till surkål med rökt fläsk och kryddig korv. Prost!