JULSUSIGA COCKTAILS!

Från Glöggroni som värmer vinterbitna kinder till en snöig sidovagn. Andreas Grube har jultwistat upp fyra goda cocktailklassiker.

Tillhör du skaran som gärna vill vara lite lagom julsusig men som tycker att ”visst, glögg i all ära, men man pallar ju bara max en liten kopp innan smaklökarna dör sötchocksdöden”? I så fall ska du kolla in mina juliga cocktailtips – vintriga twistar på grymma cocktailklassiker.

Glöggroni

Ja, jag är en sucker för negroni. En drink som har det mesta – den bitiga bitterheten, den spritiga kryddigheten och samtidigt både sötma och fräschör. Som tur är funkar den faktiskt grymt bra även när julen nalkas – särskilt om du byter ut den röda vermouthen mot glögg! Eftersom jag tycker att drinken blir lite väl sötslibbig med enbart glögg väljer jag att köra fifty-fifty mellan vermouth och glögg, men det är ju en smaksak. Jag kör ofta Dufvenkroks Original, helt enkelt för att jag gillar den. Förutom den glöggiga kryddan får drinken också en lite mörkare röd nyans i den här versionen, vilket matchar både tomtemössor och vinterbitna kinder perfekt.

Så gör du
4 cl gin
4 cl Campari
2 cl starkvinsglögg
2 cl röd vermouth

Blanda allt I en shaker med is och skaka kraftigt. Häll upp i tumblare med en stor isbit. Garnera med apelsinzest, servera!

Snowy Sidecar

En gammal favorit i uppdaterad julskrud, där kanel och apelsin skapar en dov kryddighet som lirar fint med cognacens chokladiga rondör. Allra godast om den verkligen serveras riktigt kall tycker jag.

Så gör du
5 cl cognac
2 cl Cointreau
2 cl färskpressad apelsinsaft
Kanel

Häll cognac, cointreau och apelsinsaft i en shaker med is och rör om. Ta fram frostade martiniglas ur frysen. Ta en apelsinklyfta och gnid in kanten på glaset med juice, och doppa sedan i kanelpulver så att du får en snygg kanelkant. Sila upp drinken i glaset, garnera med en kanelstång. Juligt värre!

Yule Mule

Julig variant på klassikern Moscow Mule, med fräsch tranbärsjuice (går även lysande bra med lingondricka) som både läskar och ger härligt röd färg. Törstsläckande och uppiggande på samma gång, perfekt när man tycker att släkten stannat liiite väl länge och man behöver pigga upp sig.

Ingredienser
6 cl vodka
8-10 cl ginger beer
8-10 cl tranbärsjuice
En halv lime
Färsk rosmarin

Så gör du

Ska traditionellt serveras i kopparmugg, men ett helt vanligt highballglas går precis lika bra. För lite extra finess får du gärna kyla glaset i frysen!

Krossa is och häll ner i glaset. På med vodka, limesaft och tranbärsjuice. Toppa upp med ginger beer och garnera med en kvist färsk rosmarin (och lite färska tranbär om du lyckas få tag på det). Skål!

Maple Syrup Old Fashioned

En klassiker är en klassiker av en anledning, och Old Fashioned går aldrig ur tiden (trots namnet). Dessutom är det en perfekt cocktail i vintertid – stifft spritig, sött uppiggande och fylligt smakrik, som gjort för en slapp stund framför brasan eller i läshörnan.

För att göra den lite mer julig byter vi helt enkelt ut sockerbiten mot lönnsirap. Enkelt och gott.

Ingredienser
5 cl bourbon
1 cl lönnsirap
1 skvätt sodavatten
3-4 stänk Angostura bitter
Apelsinskal

Så gör du
Börja med att hälla lönnsirapen i botten på ett tumblerglas. Stänk på angosturan och häll sedan på sodavatten och rör om tills sirapen löst upp sig. Lägg i en stor isbit och häll över whiskeyn. Skär loss en bit apelsinskal och kläm ut lite apelsinolja över drinken innan du släpper ner skalet som garnering.

Prenumerera på WineTables Nyhetsbrev! Läs mer

Senaste artiklarna

STUNDER FÖR VIN

Från fredagens bubblande frihetskänslor till söndagens generösa lugn. Linda Pérez plockar stunder ur helgen och matchar med goda drycker.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

AMARONE – EN kärlekshistoria

Historia, drivkraft och torkad men inte torr passion. Maria Brander Sporre reser till Verona får att så fröet till en livslång kärlekshistoria.

STJÄRNBUBBEL & RÖDTJUTANDE JULKÄNSLOR

Rödtjut, kalasöl, hemkryddad snaps och körvänlig kriek. Linda Pérez delar drycker ur en ljuvligt o-perfekt jul.

MYSIGA MIDVINTERBRYGDER

Sanna Lindberg listar fem goda julbordsvänliga brygder att lägga vantarna på i sista minuten.

Fem (l)ju(v)liga viner.

Grünern till vardagens lökhack, det rediga glaset port i guldkantade gnistor och vinet som trotsar etablissemanget. Maja Berthas har plockat fram fem säkra kort.

WHAT'S NOT TO LOVE?!

Det blir en aromatisk jul med Berliner Weisse i tv - soffan i år. Därtill ostronfrossa, nyårskungar, nationalörter, vibrerande närvaro, budgetpang och sjungande viner. Pär Strömberg har listat julens och nyårets pang. What's NOT to LOVE!?

Reflexvästar, hjälpsamma outlaws och vinfält i solen

Karin Faxén Sporrong om vardagen och vinet – bland futtiga ljuskällor och solskensgult vin.

Guldkorn på beställning

Från romantisk pinot noir till nyårsnattens sippvänliga bubblor. Linda Pérez listar sex beställningsviner att njuta under festhelgerna.

JULSUSIGA COCKTAILS!

Från Glöggroni som värmer vinterbitna kinder till en snöig sidovagn. Andreas Grube har jultwistat upp fyra goda cocktailklassiker.