Stjärnbubbel och rödtjutande julkänslor - WineTable

Stjärnbubbel och rödtjutande julkänslor

Linda Pérez Redaktör och vinskribent

Rödtjut, kalasöl, hemkryddad snaps och körvänlig kriek. Linda Pérez delar drycker ur en ljuvligt o-perfekt jul.

Från två månaders jobbmaraton kantat av komprimerade dagar och d-vitaminbrist knyter vi nu ihop säcken för att dyka ner i julens stiltje. Först ska bara granen barras hem, det ska bakas, läggas in, griljeras, kryddas, köas, kokas, bakas, saltas, sopas, hängas, tändas, glöggas, rullas, klappas, knytas, lackas och packas. Och hur mycket en än intalar sig att ta det lugnt med det där, att vi har varandra och att julkänslorna väl kan få komma lite mer naturligt i år, så ligger ändå den operfekta idén om att det hela ska kännas perfekt just där och osar bränt. Så, för att nu försöka lugna mig och kanske lyckas med att föra några lugnande känslor vidare lättar jag på min perfekta idé om delar och drycker ur en ljuvligt operfekt jul.

MÅNDAGEN DEN 23 DECEMBER 2019

Joseph Burrier Juliénas Beauvernay, 2015, Frankrike, Beaujolais, TS 90083, 249 kr

Eller! Beaujolais Nouveau 2019, Frankrike, Beaujolais, TS 95057, 145 kr

Är det mitt i natten? I vanlig ordning har jag slumrat till under den utdragna nattningen av våra gulliga ungar och vaknar upp. Lätt groggy. Men klockan är bara 21 och vi har fortfarande mycket att stå i. Köket ser ju ut som det gör efter en måltid med en mindre förskolegrupp och det ska städas, slås in klappar, kokas knäck och helst också sättas en deg – ja allt det där som aldrig tar slut. Men så plötsligt börjar regnet som smattrat kompromisslöst mot fönstren de senaste tio dygnen och den nygriljerade skinkan att skrika. Skrika efter beaujolais. Högre och högre. Tillslut så högt att vi börjar oroa oss för att rödtjutet ska väcka barnen, vilket leder till att vi tvingas avbryta alla sysslor för att sjunka ner framför brasan med ett glas sval gamay och knäckemackor på finaste skinkan med sötstark senap. Vinet slår gnistor i kapp med både brasan och mackan. Ljuvliga toner av skogsbär, viol och en lätt kryddighet masserar stressade julsjälar rakt in i uppesittarkvällens lyxiga lugn.

JULAFTON

Domaine Jean-Claude Marsanne 2017, Frankrike, Rhonedalen, TS 92635, 299 kr

Julafton. Här vaknas det upp till en salig blandning av såväl känslor som kommande dryckeshantverk. Därtill insikten om att jag och julkärven har samma frissa. Och nu ligger den där genomblöt och omkullblåst. Men det sistnämnda har vi i alla fall inte gemensamt. För återigen brinner brasan, vi spisar långfrukost och barnen jublar åt sina paket under granen – pulkor. Julafton hade ju lovat snö. Medan småpaltarna har hisnande kul åt inomhuspulkeåkning springer föräldrarna runt som yra höns och försöker räta upp huset inför den stora festen. Jag förbereder tilltugg och fördrinkar och har snöat in på min vän Andreas Grubes olika jultwistade cocktails. Glöggroni. Bara en sån sak. Ni hittar dom här. Passar även på att röra ihop en alkoholfri variant av vår varma kryddiga äppelglögg – går strålande att ta bort allt det starka. När resten av vår stora familj sedan visslar in (minst en, gärna två timmar för sent, som vanligt) står min man i duschen och jag gissar att frissan fortfarande har samma drag som julkärven. Men vad gör väl det när alla är så himla glada. Då julbordet sedan börjar dukas upp vankas en salig blandning; kalasjulöl från Nils Oscar, nr 11300, 19:90 kr,   Pilsner Urquell nr 1566, 16,40 kr, alkoholfri friek kriek nr 1996, 23:90, alkoholfri riesling Leitz Eins Zwei Zero, nr 11901, 69 kr (det enda goda alkoholfria vinet som görs, om du frågar mig) och hemkryddad snaps på citron och enbär plockade runt husknuten. För ytterligare ölupplevelser ska ni såklart spana in Sannas midvinterbrygder och hugga de sista flaskorna på hyllorna. Crescendot är sedan en flaska Saint – Joseph Jean-Claude Marsanne, ungt men vackert fruktigt, kryddigt, värmande och nyanserat. Men snälla, om ni är många så kanske man inte korkar upp trehundrakronorsflaskor till höger och vänster så därför har man med fördel ett par supergoda flaskor Santa Duc 2017, 72018, 124 kr på lut. Och när allting börjar luta är det dags att bryta taffeln. Gå vidare, dit där gottebordet smörar ikapp med Frank Sinatra och där jag alltid envisas med att ta in champagnen. Kristallrosa Roederer Rosé 2013, nr 77226, 599 kr. Golvad. Fem solar. Alternativt mineraldrivna, nyanserade Ferrari Brut Organic nr 7721, 165 kr . Sedan såklart, portvinet till pepparkakorna, knäcket och kvällens sena ostbricka; Fonseca Guimaraens 2008, nr 8418, 339 kr. Jag säger som bästa Pär Strömberg WHAT’s not to LOVE?!

GOD JUL!

Foto @vinlepp

Winetable Symbol

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.