HAVSSALTA TILLTUGG OCH LÄSKANDE LUPI REALI
Sommarfesternas friska ekologiska fläkt heter Lupi Reali Trebbiano d’Abruzzo Organico (nr 2252 & 199 kr /BiB). Bjud citrusfriskt och päronfruktigt till tre ljuvliga tilltugg; från krispiga grönsaker till krabba och läcker sälta från havet. Här bjuder vi recepten på en lyckad fest.
KRONÄRTKOCKSDIPP MED KRISPIGA GRÖNSAKER
INGREDIENSER
1 burk kronärtskocksbottnar
1 dl olivolja
1 klyfta vitlök
½ dl citronjuice
Salt
Svartpeppar
Körvel eller persilja
4 st snacksgurkor
1 st paprika
2 stjälkar stjälkselleri
1 knippe rädisor
20 st sockerärtor
SÅ GÖR DU
- Lägg kronärtskockan, olivolja, citronjuice, vitlök i en bunke och mixa till en slät kräm. Det kan behövas spä med lite vatten för att få till en bra konsistens, ska vara som en lättare kräm.
- Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt mer citron efter smak.
- Ringla över olivolja, några stänk svartpeppar och plockad körvel eller persilja.
- Skär ner alla grönsaker till dippvänliga bitar och lägg i iskallt vatten ca 1 timmar innan servering, så att de är riktigt krispiga. Snurra i salladsslunga och lägg på en torr handduk innan servering.
- Dippa grönsakerna och njut.
CROSTINI MED KRABBA
INGREDIENSER
2 dl krabbkött (plockat kött från 1 hel krabba)
1 dl majonnäs
1 tsk tabasco
1 st citron
½ tsk fänkålsfrö (rostade och malda)
1 kruka gräslök
Salt
SÅ GÖR DU
- Plocka allt kött från 1 krabba inklusive allt ”smör” som sitter i kroppen. Alternativt köp plockat krabbkött.
- Se till att hänga av och pressa ur vätskan ur köttet så att röran inte blir vattnig.
- Blanda krabba, majonnäs, tabasco. Smaka av med salt och fänkålsfrö.
- Lägg på crostini och toppa med gräslök. Avsluta med att riva lite citronzest över.
ZUCCHINI MED PECCORINO OCH SARDELLER
INGREDIENSER
1 st gul zucchini
1 burk sardeller
1 bit peccorino
1 klyfta vitlök
Sherryvinäger
Olivolja
Svartpeppar
SÅ GÖR DU
- Skiva zucchinin i centimetertjocka skivor.
- Halstra eller grilla dessa i olivolja, i het panna i ca 1 minut på varje sida så att de är lätt tillagade.
- Lägg i en tallrik och marinera i rikligt med olivolja, en lätt krossad klyfta vitlök och en aning vinäger.
- Låt marinera i någon timme (går bra att förbereda dagen innan)
- Ta upp zucchinin ur marinaden och låt rinna av på papper. Dela på mitten till två halvmånar och ställ på högkant
- Lägg en sardell på varje skiva och riv sedan rikligt med peccorino över. Avsluta med några varv svartpeppar, servera och njut tillsammans med ett glas Lupi Reali.