Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

ÖRTER, SMÖR, RÖDVIN - GODAST TILL GRILLEN!

Gå loss i kryddträdgården, vispa ihop ett bättre rödvinssmör eller slå en het majonnäs.

Ekologiska Zensa Nero D’Avola (nr 71786, 89 kr) leder vägen till tre goda såser som passar fint till såväl grillad fisk som till det goda köttet och säsongens gröna. Recepten hittar du här nedan. Smaklig grill.

ZENSA RÖDVINSSMÖR

INGREDIENSER
300 g smör rumstempererat
2 msk smör till lökstekning
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 ½ tsk chiliflakes rökta (chipotle-chili)
1 msk rörsocker
2 dl finhackad schalottenlök
1 dl Zensa Nero D’Avola (nr 71786, 89 kr)
½ dl sherry

SÅ GÖR DU
1. Stek den finhackade löken mjukt och försiktigt i smör tills den är lätt gyllene och höj då värmen så att det börjar fräsa.
2. Tillsätt de torra kryddorna och stek tills sockret smällt.
3. Häll över 1 dl Zensa Nero D’Avola och ½ dl sherry och låt det koka in tills att vinet är inkokt i löken. Låt svalna.
4. Ta fram det rumstempererade smöret – vispa upp lätt och tillsätt den tillagade rödvinslöken.
5. Smaka av och salta om så önskas.
6. Servera direkt eller lägg små klickar på smörpapper och ställ i kylen för att enkelt servera vid senare tillfälle.

ÖRTPASTE

INGREDIENSER
½ dl persilja
½ dl koriander
½ dl mynta
½ dl libbsticka
2 dl olivolja, mild
1 st limesaft & zest
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar, malen
1 msk ingefära, riven

SÅ GÖR DU
1. Finhacka alla örter.
2. Lägg ingefära, lime, limezest och salt i en mortel och mortla till en paste.
3. Tillsätt alla hackade örter och stöt några gånger så att allt blandas.
4. Häll nu på olivoljan och blanda. Smaka av, klart!

HET MAJONNÄS

INGREDIENSER
1 st ägg (hela ägget)
2 dl rapsolja
1 msk grov senap
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
1 tsk tabasco
1 klyfta vitlök, riven (storlek efter behag)

SÅ GÖR DU
1. Knäck hela ägget i en skål.
2. Tillsätt senap, salt, tabasco, vinäger och vitlök.
3. Vispa med elvisp och ringla ner oljan i tunn stråle, tills du har din majonnäs.

Smaka av, servera!

I GLASET

 Zensa Nero D’Avola 2018 – Ett fruktigt och synnerligen matvänligt ekologiskt allroundvin som passar såväl grillad fisk som grillat kött med smakrika tillbehör. Hitta vinet här.