Anima Chenin Blanc 2016 - WineTable

Anima Chenin Blanc 2016

Vinrankor och ankor – naturnära chenin blanc från producenten Avondale i Paarl (nr 2049, 179 kr).


I samarbete med Handpicked Wines

Ekologiskt odlade druvor, försiktiga händer – och tid. För producenten Avondale i sydafrikanska Paarl är det omsorg i detaljerna som gäller, vilket märks mycket väl inte minst i det här vinet. Chenin blanc är något av en nationaldruva i Sydafrika och här har man handskördat druvor där bara de bästa bären fått åka ner i jäskaret, allt för att uppnå maximal koncentration i vinet. I vinkällaren används druvornas egna jäst och vinet jäser i 500-literskar innan det får vila på ekfat under ett års tid före buteljering.

Anima Chenin Blanc är ett charmigt fruktigt vin med härligt fet munkänsla och smaker av honungsmelon, ananas, persika, krusbär och citruszest. Fin skjuts i syran och i eftersmaken växer det fram aptitretande mineraliska nyanser, som av blöt sten. Vinet har också en härlig nötighet i smaken tack vare viss mognad. Anima Chenin Blanc kan med fördel drickas helt på egen hand och vill du ha ackompanjemang av mat är valmöjligheterna många: allt från lax och andra feta fiskar till kyckling eller fläskfilé passar perfekt. Eller varför inte bara en enkel sallad.

Om Avondale:

Avondale grundades år 1997 av paret John och Ginny Grieve Avondale. Numera är det sonen Jonathan som driver gården, och han har under åren utvecklat en särskild vinmakningsmetod som han kallar för ”BioLOGIC”. Samspel med naturen och ytterst varsamma händer i produktionens alla led är grunden – och istället för bekämpningsmedel har Avondale till och med en flock ankor som vankar runt i vingårdarna och mumsar i sig de sniglar som stundtals ställer till problem för rankorna.

Som Avondales vinmakare Cornè Marais säger: ”Jag gör vad rankorna vill att jag ska göra”.

Produkttyp Vitt vin
Land/Region Sydafrika, Paarl
Alkoholhalt 13,5%
Ekologiskt JA
Pris 179,-