Substance Cabernet Sauvignon 2018

Charles Smith Wines


I samarbete med Handpicked Wines

CS står naturligtvis för Charles Smith som är den rockande vinmakaren, men också för Cabernet Sauvignon som är druvan i detta förträffliga röda vin från Washington State. Här fullkomligt mullrar rocken – baskaggarna dånar ut svarta vinbär, basen är mörka plommon, gitarrerna lirar viol och tobak och det sjunger om de rostade faten som balanserar den koncentrerade frukten som svepts i läderrock. Om rockveteranerna Kiss istället hade hetat Kassis, hade de varit det här vinet. Även Kiss sjöng om CS: She’s got me dizzy, She sees thru me to the end. She’s got me in her hands and there’s no use in pretending… men det är en annan historia även om årgången 2018 rimmar väl med låttiteln. Vinet kommer från tre olika vingårdslägen som ger olika strukturer som syra, komplexitet och kraftfulla men härligt silkiga och sammetslena tanniner. CS är en riktig Love Gun!

Nyttigt om vinet:

Årgång 2018 var en otrolig årgång! En mild vår och fin sommar följdes av en lång och torr höst vilket gjorde att druvorna kunde nå optimal mognad utan att tappa fräschör. Vinerna från denna årgång visar stor komplexitet och elegans.

Druvorna till Substance Cabernet Sauvignon 2018 kommer från flera olika vinlägen. Det första är Goose Ridge (28 procent) som ligger i en svag sydsluttning intill Red Mountain. Det betyder långa varma sommardagar och svala nätter som ger smakrika viner med karaktär och komplexitet. Det andra viktiga läget är Art den Hoed Painted Hills (25 procent) som ligger i den södra delen av Yakima Valley på en nordsluttning. Här är jordmånen av vulkaniskt ursprung och täckt av jord med inslag av silt- och lera. Tredje läget i storleksordning är Badger Mountain (25 procent) med sandig jord och vinodlingen ligger på en sluttning ca 270 meter över havet i sydväst. Från denna odling plockas druvor som nästan är svarta –  dessa bidrar till vinets silkiga textur. Ytterligare ett läge att berätta om är Frenchman Hills (13 procent) som är beläget på en svalare plats i det för övrigt varma Columbia Valley. Vinerna härifrån bidrar med frisk syra. Sist men inte minst kommer resterande 9% från Golden West som är belägen på västra sidan av Frenchman Hills – ett område som kommer att tillhöra en ny AVA (American Viticultural Area vilket är vinets geografiska ursprung) som heter Royal Slope. Här har floden Columbia River stor påverkan på druvorna och likaså jordmånen som består av kalksten, fossila avlagringar från musslor, ostron och andra skaldjur mixat med sand och även inslag av vulkanisk sten (tufa).

Produkttyp Rött vin
Land/Region Usa, Washington State
Alkoholhalt 14%
Ekologiskt NEJ
Pris 179,-

Se om produkten finns på ditt systembolag

Laddar systembolag...