Zenato Ripassa Superiore
Välgjord och snygg Ripasso
Zenato Ripassa Superiore kommer från en av de mest prestigefulla aktörerna i området runt Gardasjön. Här gör Zenato både vitt och rött från områdena Lugana och Valpolicella. Denna snygga och välgjorda Ripassa Superiore bjuder på smaker av kryddor, mörk choklad, körsbär och mogna plommon. Eftersmaken är lång och det märks varför vinerna från just det här huset blivit så kända i regionen.
Den fylliga smaken och det extra djupet kommer från ”ripassometoden” vilket betyder att vinet fått jäsa en andra gång tillsammans med pressrester från Amaronetillverkningen. Matmässigt matchar vinet smakrika rätter av lamm eller viltkött. Kanske en älgkebab från grillen serverad med rostade grönsaker, aioli och stekt potatis? Om du är intresserad av att kombinera vinet med matlagning kan vi rekommendera detta härliga recept, skapat av Anders Levén.
Häng med när Wine Tables redaktör Maja Berthas provar vinet och berättar om dess karaktär och smak. Hon delar med sig av sina intryck och reflektioner, vilket ger en bra känsla för vad som gör detta vin speciellt.
Om Producenten
Med en genuin historia av hantverk, viner i världsklass och en stor respekt för sitt ursprung kan Zenato utan tvekan räknas som en av de mest betydelsefulla och inflytelserika topproducenterna i Veneto. Det var på 60-talet som Sergio och Carla Zenato föll pladask för området runt Gardasjön, framför allt blev dom förtjusta i Lugana vilket så småningom också kom att bli deras hem.
Här startade man sin första vintillverkning men snart etablerade man sig även i Valpolicella Classico vilket gjort att Zenato fått det bästa av två världar. De kända vita från Garda, och de härliga röda från Valpolicella! Det är viner väl värda att prova och återkomma till.