De godaste av tilltugg och Dopff Brut Cuvée Julien - WineTable

I glaset

Dopff Brut Cuvée Julien

Läs mer

De godaste av tilltugg och Dopff Brut Cuvée Julien

Snygg crémant och tilltugg lika lyxiga som lätta att svänga ihop.


I glaset

Dopff Brut Cuvée Julien

Läs mer

Snygg crémant och tilltugg lika lyxiga som lättillgängliga. Sigrid Bárány utgår från bubblorna och matchar med tre utsökta munsbitar.

Ingridienser

Laxtartar med grapefrukt, soja- och sesammajonnäs

8 kanapéer eller 2 förrätter

1,5 msk sesamfrö
100 g rå lax (om laxen är vildfångad behöver den frysas i tre dygn före konsumtion)
1 salladslök
2 msk soja- och sesammajonnäs (se recept nedan*)
1 klyfta rosa grapefrukt

Soja och sesammajonnäs

(Ett snabbare alternativ här är att utgå från färdig majonnäs och krydda den med lite soja, sesamolja, ingefära och limezest)

1 ägg (gula och vita)
2 dl neutral matolja
1 tsk ljus soja
2 tsk senap
2 tsk vitvinsvinäger eller risvinäger
1/2 krm malen vitpeppar
1 tsk rostad sesamolja
1 tsk riven färsk ingefära
Riven zest av 1/4 lime

Miniostpajer med kräftstjärtar

12 stycken

12 färdiga minikrustader
1 dl riven Västerbottensost/annan lagrad ost
24 kräftstjärtar
1 ägg
1 dl mjölk eller vispgrädde
1 tsk tomatpuré
2 tsk hackad dill
1/2 krm cayennepeppar
1/2 krm vitpeppar
1/2 krm salt
crème fraiche, tångkaviar, dillvippor till garnering.

Rättika med färskost, pepparrot, tångkaviar och picklad ingefära

12 stycken

12 tunna skivor rättika (hyvla med mandolin på 0,7-1 mm eller skär riktigt tunt med kniv)
1/2 dl färskost av Philadelphia-typ
1 tsk riven pepparrot
1 tsk finhackad gari (picklad ingefära) som kan ersättas med riven färsk ingefära
1 msk röd tångkaviar (eller forellrom/löjrom/stenbitsrom)
2 cm gurka, urkärnad och mycket fint tärnad
12 små korianderblad

Gör såhär:

Laxtartar med grapefrukt, soja- och sesammajonnäs

  1. Lägg ägg, olja, soja, senap och vinäger i ett mixerglas.
  2. Ställ ned en stavmixer i botten, mixa och dra sakta uppåt så att majonnäsen bildas underifrån.
  3. Krydda med vitpeppar, sesamolja, ingefära och limeszest.
  4. Smaka av sältan med salt eller soja.
  5. Blir majonnäsen för lös kan du behöva mixa i lite mer olja med stavmixern.
  6. Rosta sesamfröna lätt i en torr, het panna. Låt svalna i en skål.
  7. Skär laxen i 3 millimeter stora tärningar, finhacka salladslöken (spar några fina strimlor till garnering) och filéa grapefruktklyftan så att inga vita hinnor är kvar.
  8. Skär några snygga bitar grapefrukt till garnering och skär resten i bitar med en riktigt vass kniv så att de inte blir mosiga.
  9. Blanda ihop lax, salladslök, majonnäs och det mesta av sesamfröna.
  10. Rör försiktigt ner grapefruktbitarna, smaka av och ställ i kylen i 5-10 minuter.
  11. Lägg upp i fina små glas eller skålar och garnera med sesamfrö, grapefrukt och en strimla salladslök. Servera med sked.

 

Miniostpajer med kräftstjärtar

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Placera ut minikrustader på en ugnsplåt.
  3. Fördela ost och kräftstjärtar i krustaderna.
  4. Vispa ihop ägg, mjölk, tomatpuré, dill och kryddor.
  5. Häll äggstanningen i krustaderna men fyll inte riktigt hela vägen upp eftersom äggstanningen sväller under gräddning.
  6. Grädda minipajerna i 6 minuter, låt svalna lite och garnera sedan med en liten klick crème fraiche, tångkaviar och en dillvippa.
  7. Servera gärna pajerna genast, medan de är ljumma.

 

Rättika med färskost, pepparrot, tångkaviar och picklad ingefära

  1. Blanda färskost med pepparrot och ingefära.
  2. Torka av rättiksskivorna och spritsa eller bred ut en sträng färskost längs mittlinjen.
  3. Vik ihop rättiksskivan som en taco och garnera med tångkaviar, gurktärningar och korianderblad.
  4. Servera genast.
  5. Om du vill förbereda och ställa i kylen, gör färdigt allt, men vänta med korianderbladen.

|Laxtartar med grapefrukt, soja- och sesammajonnäs

  1. Lägg ägg, olja, soja, senap och vinäger i ett mixerglas.
  2. Ställ ned en stavmixer i botten, mixa och dra sakta uppåt så att majonnäsen bildas underifrån.
  3. Krydda med vitpeppar, sesamolja, ingefära och limeszest.
  4. Smaka av sältan med salt eller soja.
  5. Blir majonnäsen för lös kan du behöva mixa i lite mer olja med stavmixern.
  6. Rosta sesamfröna lätt i en torr, het panna. Låt svalna i en skål.
  7. Skär laxen i 3 millimeter stora tärningar, finhacka salladslöken (spar några fina strimlor till garnering) och filéa grapefruktklyftan så att inga vita hinnor är kvar.
  8. Skär några snygga bitar grapefrukt till garnering och skär resten i bitar med en riktigt vass kniv så att de inte blir mosiga.
  9. Blanda ihop lax, salladslök, majonnäs och det mesta av sesamfröna.
  10. Rör försiktigt ner grapefruktbitarna, smaka av och ställ i kylen i 5-10 minuter.
  11. Lägg upp i fina små glas eller skålar och garnera med sesamfrö, grapefrukt och en strimla salladslök. Servera med sked.

 

Miniostpajer med kräftstjärtar

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Placera ut minikrustader på en ugnsplåt.
  3. Fördela ost och kräftstjärtar i krustaderna.
  4. Vispa ihop ägg, mjölk, tomatpuré, dill och kryddor.
  5. Häll äggstanningen i krustaderna men fyll inte riktigt hela vägen upp eftersom äggstanningen sväller under gräddning.
  6. Grädda minipajerna i 6 minuter, låt svalna lite och garnera sedan med en liten klick crème fraiche, tångkaviar och en dillvippa.
  7. Servera gärna pajerna genast, medan de är ljumma.

 

Rättika med färskost, pepparrot, tångkaviar och picklad ingefära

  1. Blanda färskost med pepparrot och ingefära.
  2. Torka av rättiksskivorna och spritsa eller bred ut en sträng färskost längs mittlinjen.
  3. Vik ihop rättiksskivan som en taco och garnera med tångkaviar, gurktärningar och korianderblad.
  4. Servera genast.
  5. Om du vill förbereda och ställa i kylen, gör färdigt allt, men vänta med korianderbladen.
Winetable Symbol

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.