Entrecôte & syrlig senapsvinaigrette

Fruktiga, kryddiga Mas Janeil Petit Pas (nr 79687, 105 kr) ger varma sydfranska smaker. Med vinet i glaset lagar vi Entrecôte och serverar med kapris, kronärtskocka och den godaste av senapsvinaigretter. Bon Appétit!

INGREDIENSER

Till 2 personer

Entrecôte    
2 st Entrecôte ca 2 cm tjock
1 klick smör
1 st vitlökskyfta
1 kvist rosmarin
4 lagerblad
rapsolja till stekning
salt & peppar

Rostade grönsaker            
80 gram körsbärstomater på kvist
3 st små gullökar, halverade
6 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
salt & peppar

Kronärtskocka
2 st kronärtskocka
0,5 st citron
salt
1 msk rapsolja till stekning

Sallad
2 st gemsallat
2 st salladslökar
1 kruka vattenkrasse
1 kruka kruspersilja

Vinaigrette
2 msk cidervinägersenap (eller annan grov syrlig senap)
6 msk olivolja
2 msk citronjuice
1 msk pickelslag
1 st. äggula
salt & peppar

Pickles
1 st majrova
0,5 dl champagnevinäger
0,5 dl socker
0,5 dl vatten
0,5 tsk salt

Kapris
50 gr kapris medelstor (avrunnen vikt)
1 tsk rosépeppar
50 gr smör

 

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Hyvla majrovan tunt på en mandolin.
  3. Blanda vinäger, socker, vatten, salt och värm försiktigt tills sockret smält. Låt svalna och häll över majrovan. Blanda och lägg upp stiligt i en skål.
  4. Fortsätt med vinägretten genom att vispa ihop senap, äggula, lite av pickleslagen, citron, salt och peppar. Klar!
  5. Dags för sallad. Dela och skölj gemsallaten och strimla salladslöken fint.
  6. Plocka och skölj krasse och persilja.
  7. Blanda allt det gröna i en härlig skål tillsammans med vinägretten.
  8. Stek kapris och rosépeppar i smör tills kaprisen blir frasig. Brukar vara färdigt när smöret brynts, lägg upp den frasiga kaprisen på papper och låt överflödiga smöret rinna av.
    Lägg upp i en liten skål.
  9. Koka kronärtskockorna i saltat vatten med citronen i cirka 15-30 minuter, tills bladen lossnar lätt.
  10. Medan kronärtskockorna kokar, lägg tomater, lök, och vitlök på en ungsplåt med smörpapper, ringla över olivolja och smaksätt med salt och peppar. Rosta i 10 – 15 minuter i 250 grader.
  11. Hög tid för det goda köttet; stek ca 2 min på var sida i het panna. Avsluta med att lägga smör, krossad vitlök, rosmarin och lagerblad i pannan under sista minuten stekning, klart rung 52-55grader
  12. Duka upp köttet med alla tillbehören family style. Om önskas, häll upp varsitt glas Mas Janeil Petit Pas och njut.

Mer om vinet hittar du HÄR

Tidigare samarbeten

Rotari Brut Riserva Magnum 2015 – storstilad bubblare poppar vintern

När mörkret svept in över frostnupna grenar och gatlyktorna vackert lyser upp din väg – då myser vi in oss bland tända ljus, vänner, godsaker och ljuvliga bubblor. Här bjuder vi tre enkla men lyxiga tilltugg att matcha med Rotari Brut Riserva Magnum 2015, nr 7567, 239 kr (I samarbete med The Wineagency).
Läs mer

Dooleys med brownie & lyxig chokladkräm

Här bjuder vi receptet på en ljuvligt chokladsöt och seg kaka med den lyxigaste av chokladkrämer (I samarbete med We & Wine).
Läs mer

AGRAMONT GRACIANO - EN AV HÖSTENS GODASTE NYHETER

Har du provat 100 % Graciano någon gång? Agramont Graciano 2017 ( nr 2777, 99 kr) bjuder lingon och blåbär tillsammans med ceder och färsk salvia. Ett personligt vin som passar såväl svampmackan som den värmande grytan. (I samarbete med New Frontier Wines)
Läs mer

Costa Azul 2018 – ekologiskt mingelvin till pincho med salmalax och örtig färskost

Låt hösten blåsa upp till fest och satsa på ett tilltugg lika lyxigt som lättfixat. Vår pincho med lax, örter och färskost kan njutas på stående fot och passar fint till friskt fruktiga Costa Azul 2018 (nr 6588, 199 kr). Receptet och mer om minglaren hittar du här. (I samarbete med Quaffable Wines).
Läs mer

Ekologisk pärla från vindrömmarnas stad

Hos Weingut Zahel växer sex olika druvor i vingårdarna, mångfalden underlättar den ekologiska odlingen och ger ett komplext och personligt uttryck. Här skördas allt samtidigt, några druvor väldigt mogna – andra mindre. Wiener Gemischter Satz Mauer 2018 (nr 2515, 119 kr) bjuder toner av tropisk frukt, elegant örtighet och piggt jasminblomster ( I samarbete med Quaffable Wines).
Läs mer

Läcker Pinot Noir till höstlig jordärtkockssoppa

Doften av höst sprider sig i köket. Mulligt, mjukt och smakrikt. Vi har lagat en len jordärtkockssoppa som serveras med nybakat bröd och Punt Road Pinot Noir (nr 2955, 149 kr) vars mjuka fruktighet bjuder rika toner av bland annat skogsbär, salvia och viol (I samarbete med Quaffable Wines).
Läs mer

Entrecôte & syrlig senapsvinaigrette

Med Mas Janeil Le Petit Pas 2018 (nr 79687 och 105 kr) i glasen lagar vi en härlig sydfransk helgmiddag (I samarbete med The Wineagency).
Läs mer

Eriksberg Juvelpilsner till frasiga rårakor med tre ljuvliga tillbehör

Det välgjorda och okonstlade står ofta för den godaste av historier. Och vem faller inte för en svensk klassiker när den är som bäst? Med förstklassig juvelpilsner (Eriksberg Juvelpilsner, nr 1576, 10:90 kr) i glasen får gyllenbruna rårakor möta de tre fina tillbehör. En svårslagen kombination av två goda historier (I samarbete med Eriksberg).
Läs mer

Ekologiskt rosa sensommarfynd & salta västerbottenkakor

Två goda festfixare; recept på salta västerbottenkakor och ett av de mest prisvärda rosévinerna just nu (I samarbete med Quaffable Wines)
Läs mer

HAVSSALTA TILLTUGG OCH LÄSKANDE LUPI REALI

Friska Lupi Reali Trebbiano d'Abruzzo Organico (nr 2252 & 199 kr /BiB) matchas med festernas godaste tilltugg (I samarbete med The Wineagency).
Läs mer

SOMMARENS FEM HETASTE GRILLTIPS

Vi har korkat upp ekologiska Vivir Sin Dormir (nr 2559, 99 kr) och kokat ihop fem fina råd som förgyller grillen (I samarbete med Quaffable Wines)
Läs mer

ÖRTER, SMÖR, RÖDVIN - GODAST TILL GRILLEN!

Ekologiska Zensa Nero D’Avola (nr 71786, 89 kr) leder vägen till tre goda såser som passar fint till såväl grillad fisk som kött och säsongens gröna ( I samarbete med WineWorld)
Läs mer

SOMMARFESTENS GODASTE TILLTUGG

Med rosa bubblor på vinbordets mitt lagar vi tre försvinnande goda munsbitar. Inspireras och njut! ( Samarbete med The Wineagency )
Läs mer

BUBBLANDE INSPIRATION TILL SOMMARFESTERNA

Nu är de ljusa festernas tid. Därför har vi samlat ihop tio fina festhöjare här nedan. Njut i nuet och trevlig sommar! (Samarbete med The Wineagency)
Läs mer

FOR THE LOVE OF PINOT NOIR

Tre goda anledningar att dricka välgjord Pinot Noir i sommar (I samarbete med Quaffable Wines).
Läs mer

BUBBLIGT, BLOMMIGT OCH LJUVLIGT TILL SUSHI!

Sandara Chardonnay & Sake Sparkling, nr 73959, 89:50 (375ml) är en pärlande nyhet som förenar det godaste av två världar (I samarbete med We & Wine).
Läs mer

DET GODA BORDET OCH FRUKTIG CHIANTI

Ingen italiensk måltid är fulländad utan det goda glaset rött. Chianti del Barone Ricasoli bjuder nyanserad frukt och läcker kryddighet (I samarbete med WineWorld)
Läs mer

SÄTT FÄRG PÅ HELGEN MED BUBBLANDE CRÈME DE CASSIS

KIR ROYAL MED TWIST – vad är egentligen godare än en kall, lätt bubblande cocktail där läskande frukt får visa vägen? (I samarbete med We & Wine)
Läs mer

Picknick i Savignon blanc - land!

I vinets värld har maj och Sauvignon Blanc många gemensamma nämnare.. Följ med ut på picknick och ta del av våra godaste råd (samarbete med We & Wine).
Läs mer