Entrecôte & syrlig senapsvinaigrette

Fruktiga, kryddiga Mas Janeil Petit Pas (nr 79687, 105 kr) ger varma sydfranska smaker. Med vinet i glaset lagar vi Entrecôte och serverar med kapris, kronärtskocka och den godaste av senapsvinaigretter. Bon Appétit!

INGREDIENSER

Till 2 personer

Entrecôte    
2 st Entrecôte ca 2 cm tjock
1 klick smör
1 st vitlökskyfta
1 kvist rosmarin
4 lagerblad
rapsolja till stekning
salt & peppar

Rostade grönsaker            
80 gram körsbärstomater på kvist
3 st små gullökar, halverade
6 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
salt & peppar

Kronärtskocka
2 st kronärtskocka
0,5 st citron
salt
1 msk rapsolja till stekning

Sallad
2 st gemsallat
2 st salladslökar
1 kruka vattenkrasse
1 kruka kruspersilja

Vinaigrette
2 msk cidervinägersenap (eller annan grov syrlig senap)
6 msk olivolja
2 msk citronjuice
1 msk pickelslag
1 st. äggula
salt & peppar

Pickles
1 st majrova
0,5 dl champagnevinäger
0,5 dl socker
0,5 dl vatten
0,5 tsk salt

Kapris
50 gr kapris medelstor (avrunnen vikt)
1 tsk rosépeppar
50 gr smör

 

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Hyvla majrovan tunt på en mandolin.
  3. Blanda vinäger, socker, vatten, salt och värm försiktigt tills sockret smält. Låt svalna och häll över majrovan. Blanda och lägg upp stiligt i en skål.
  4. Fortsätt med vinägretten genom att vispa ihop senap, äggula, lite av pickleslagen, citron, salt och peppar. Klar!
  5. Dags för sallad. Dela och skölj gemsallaten och strimla salladslöken fint.
  6. Plocka och skölj krasse och persilja.
  7. Blanda allt det gröna i en härlig skål tillsammans med vinägretten.
  8. Stek kapris och rosépeppar i smör tills kaprisen blir frasig. Brukar vara färdigt när smöret brynts, lägg upp den frasiga kaprisen på papper och låt överflödiga smöret rinna av.
    Lägg upp i en liten skål.
  9. Koka kronärtskockorna i saltat vatten med citronen i cirka 15-30 minuter, tills bladen lossnar lätt.
  10. Medan kronärtskockorna kokar, lägg tomater, lök, och vitlök på en ungsplåt med smörpapper, ringla över olivolja och smaksätt med salt och peppar. Rosta i 10 – 15 minuter i 250 grader.
  11. Hög tid för det goda köttet; stek ca 2 min på var sida i het panna. Avsluta med att lägga smör, krossad vitlök, rosmarin och lagerblad i pannan under sista minuten stekning, klart rung 52-55grader
  12. Duka upp köttet med alla tillbehören family style. Om önskas, häll upp varsitt glas Mas Janeil Petit Pas och njut.

Mer om vinet hittar du HÄR