Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Tomtebogatan 5
113 39 Stockholm

Punt Road Pinot Noir fynd vintips

I glaset

Punt Road Pinot Noir 2021

Läs mer

Läcker Pinot Noir till höstlig jordärtkockssoppa

Doften av höst sprider sig i köket. Mulligt, mjukt och smakrikt. Vi har lagat en len jordärtkockssoppa som serveras med nybakat bröd och Punt Road Pinot Noir (nr 2955, 159 kr) vars mjuka fruktighet bjuder rika toner av bland annat skogsbär, salvia och viol (I samarbete med Quaffable Wines).


I glaset

Punt Road Pinot Noir 2021

Läs mer
Punt Road Pinot Noir fynd vintips

 Jordärtskockssoppa med frasigt bacon och örtolja

4 personer

Ingredienser
6 st stora jordärtskockor
1 st vitlöksklyfta
½ st gul lök
1 dl grädde
5 dl mjölk
2 dl vatten
Salt och peppar
Vinäger (gärna sherry)
1 paket bacon (skivat)
5 msk matolja
1 dl olivolja
1 näve blandade örter (till exempel persilja, körvel, basilika, timjan)

Så gör du

  1. Skala och skölj jordärtskockorna. Spara skalet från 2 av skockorna i lite kallt vatten.
  2. Klyfta de skalade skockorna och lägg i en kastrull. Häll på grädde, mjölk och vatten. Öka vattenmängden om det inte täcker. Koka riktigt mjukt i ca 30 min.
  3. Under tiden som det kokar så strimla skalen i tändsticksstorlek, strimla även baconet. Lägga allt tillsammans i en stekpanna och häll på matolja, stek långsamt på medelhög värme i ca 20 minuter tills att allt är frasigt och krispigt!
  4. Häll av överblivet stekfett och lägg på papper för att få bort så mycket fett som möjligt.
  5. Plocka en näve blandade örter av just dina favoriter. Lägg i en skål eller mortel tillsammans med olivoljan och mixa/mortla till en örtolja.
  6. När alla skockor är genommjuka så lyft upp dem och lägg i en mixer. Mixa till en slät kräm, spä på med kokvätskan tills att en önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och kanske några skvättar vinäger för fräschör.

Häll upp soppan i en djup skål och toppa med frasigt bacon och skockaskal. Avsluta med att ringa över lite örtolja. Servera med ett glas Punt Road Pinot Noir. Mer information om vinet hittar du HÄR.