Vinhuset MASI –  Ripassons skapare som storstilat gick vidare

Masi Campofiorin har stått stabilt på vår marknad sedan 1994. Med all rätt, det här är ett vin som bjuder en i sin prisklass svårslagen kvalitet. Här är berättelsen bakom världens första ripasso.

Frosten har nupit sig fast i Veronas pittoreska gator. Vi strosar igenom det måleriskt upplysta torget kantat av fyllda uteserveringar där infravärmare och förfriskande rödrosa aperitivos trotsar decemberkylan. Stegen styrs mot en av stans mysigaste och mest säsongspimpade restauranger – Locanda di Castelvecchio. Vi är här, inte främst för att bevittna krogens lika omtalade som dignande köttvagn utan för att träffa vinhuset Masis eldsjäl; Sandro Boscaini –  kallad mr Amarone och tillika ripassons uppfinnare.

”Vi säljer inte bara en flaska vin, vi säljer vår historia, vårt område och våra traditioner”

Sandro är den sjätte generationen som, tillsammans med sin lika framgångsrike son Raffaele Boscaini, leder ett av Italiens mest välrenommerade vinhus; Masi Agricola. Med djupa rötter i Valpolicella bjuder Masi ständigt högkvalitativa viner i uttrycksfull, hantverksmässig och personlig stil.

”Vi säljer inte bara en flaska vin, vi säljer vår historia, vårt område och våra traditioner” säger Sandro och förklarar att familjen Boscaini ständigt strävar efter att överföra värdena av det förflutna in i framtiden.

Den officiella ripasson föddes år 1964, då Masi lät en välgjord, lätt valpolicella från 1964 jäsa ytterligare en gång tillsammans med smakrika druvskal från husets amaroneproduktion. Vilken enorm succé det blev.

Genom åren har vinhuset Masi varsamt bevarat och utvecklat Valpolicellas stolta traditioner. Familjen Boscaini driver inte bara Valpolicellas äldsta egendom (som en gång varit i händerna på poeten Dante) Sandro har också visat sin starka förmåga att skapa eftertraktade innovationer. Vinhuset är inte bara synonymt med amarone av högsta kvalitet, det är också föregångaren till de idag nästan svårhanterligt populära ripassovinerna.

Den officiella ripasson föddes år 1964, då Masi lät en välgjord, lätt valpolicella från 1964 jäsa ytterligare en gång tillsammans med smakrika druvskal från husets amaroneproduktion. Vilken enorm succé det blev, inte minst i Sverige. Masi kämpade för ensamrätt på namnet ripasso, men fick avslag och så småningom fylldes marknaden av en hel drös ”ripassoviner” av skiftande kvalitet. Masi valde därför storstilat att gå vidare och lämnade namnet ripasso. Resultatet heter idag Masi Campofiorin och tillverkas på delvis torkade druvor vilket gör vinet lika koncentrerat som distinkt. Masi Campofiorin har stått stabilt på vår marknad sedan 1994 och därtill ständigt legat i toppen. Med all rätt, vinet erbjuder en i sin prisklass svårslagen kvalitet.

”Det handlar inte bara om att skapa ett drickvänligt vin utan om att kunna förmedla en känsla. Vi vill främja vår jords unika drag och dela med oss av dessa, världen över”, berättar Sandro samtidigt som en av årets mest medryckande och autentiska middagar börjar lida mot sitt slut.

Historien om Masi innefattar såväl känslor, en unik plats och en stark vilja. Och i över femtio år har Masi Campofiorin stått för en vintyp som alltid varit sann mot sig själv.

Masi Campofiorin 2016 (nr 5123, 259 kr/magnum)  hitta din butik här

Tidigare samarbeten

Vinhuset MASI –  Ripassons skapare som storstilat gick vidare

Masi Campofiorin har stått stabilt på vår marknad sedan 1994. Med all rätt, det här är ett vin som bjuder en i sin prisklass svårslagen kvalitet. Här är berättelsen bakom världens första ripasso.
Läs mer

Kaffe Dooley's med apelsinkryddig guldkant

Kaffe Dooley's – lena smaker med kaffe, krämig tofféelikör och apelsinkryddigt socker. Receptet hittar du här nedan (I samarbete med We & Wine).
Läs mer

Rotari Brut Riserva Magnum 2015 – storstilad bubblare poppar vintern

När mörkret svept in över frostnupna grenar och gatlyktorna vackert lyser upp din väg – då myser vi in oss bland tända ljus, vänner, godsaker och ljuvliga bubblor. Här bjuder vi tre enkla men lyxiga tilltugg att matcha med Rotari Brut Riserva Magnum 2015, nr 7567, 239 kr (I samarbete med The Wineagency).
Läs mer

Dooleys med brownie & lyxig chokladkräm

Här bjuder vi receptet på en ljuvligt chokladsöt och seg kaka med den lyxigaste av chokladkrämer (I samarbete med We & Wine).
Läs mer

AGRAMONT GRACIANO - EN AV HÖSTENS GODASTE NYHETER

Har du provat 100 % Graciano någon gång? Agramont Graciano 2017 ( nr 2777, 99 kr) bjuder lingon och blåbär tillsammans med ceder och färsk salvia. Ett personligt vin som passar såväl svampmackan som den värmande grytan. (I samarbete med New Frontier Wines)
Läs mer

Costa Azul 2018 – ekologiskt mingelvin till pincho med salmalax och örtig färskost

Låt hösten blåsa upp till fest och satsa på ett tilltugg lika lyxigt som lättfixat. Vår pincho med lax, örter och färskost kan njutas på stående fot och passar fint till friskt fruktiga Costa Azul 2018 (nr 6588, 199 kr). Receptet och mer om minglaren hittar du här. (I samarbete med Quaffable Wines).
Läs mer

Ekologisk pärla från vindrömmarnas stad

Hos Weingut Zahel växer sex olika druvor i vingårdarna, mångfalden underlättar den ekologiska odlingen och ger ett komplext och personligt uttryck. Här skördas allt samtidigt, några druvor väldigt mogna – andra mindre. Wiener Gemischter Satz Mauer 2018 (nr 2515, 119 kr) bjuder toner av tropisk frukt, elegant örtighet och piggt jasminblomster ( I samarbete med Quaffable Wines).
Läs mer

Läcker Pinot Noir till höstlig jordärtkockssoppa

Doften av höst sprider sig i köket. Mulligt, mjukt och smakrikt. Vi har lagat en len jordärtkockssoppa som serveras med nybakat bröd och Punt Road Pinot Noir (nr 2955, 149 kr) vars mjuka fruktighet bjuder rika toner av bland annat skogsbär, salvia och viol (I samarbete med Quaffable Wines).
Läs mer

Entrecôte & syrlig senapsvinaigrette

Med Mas Janeil Le Petit Pas 2018 (nr 79687 och 105 kr) i glasen lagar vi en härlig sydfransk helgmiddag (I samarbete med The Wineagency).
Läs mer

Eriksberg Juvelpilsner till frasiga rårakor med tre ljuvliga tillbehör

Det välgjorda och okonstlade står ofta för den godaste av historier. Och vem faller inte för en svensk klassiker när den är som bäst? Med förstklassig juvelpilsner (Eriksberg Juvelpilsner, nr 1576, 10:90 kr) i glasen får gyllenbruna rårakor möta de tre fina tillbehör. En svårslagen kombination av två goda historier (I samarbete med Eriksberg).
Läs mer

Ekologiskt rosa sensommarfynd & salta västerbottenkakor

Två goda festfixare; recept på salta västerbottenkakor och ett av de mest prisvärda rosévinerna just nu (I samarbete med Quaffable Wines)
Läs mer

HAVSSALTA TILLTUGG OCH LÄSKANDE LUPI REALI

Friska Lupi Reali Trebbiano d'Abruzzo Organico (nr 2252 & 199 kr /BiB) matchas med festernas godaste tilltugg (I samarbete med The Wineagency).
Läs mer

SOMMARENS FEM HETASTE GRILLTIPS

Vi har korkat upp ekologiska Vivir Sin Dormir (nr 2559, 99 kr) och kokat ihop fem fina råd som förgyller grillen (I samarbete med Quaffable Wines)
Läs mer

ÖRTER, SMÖR, RÖDVIN - GODAST TILL GRILLEN!

Ekologiska Zensa Nero D’Avola (nr 71786, 89 kr) leder vägen till tre goda såser som passar fint till såväl grillad fisk som kött och säsongens gröna ( I samarbete med WineWorld)
Läs mer

SOMMARFESTENS GODASTE TILLTUGG

Med rosa bubblor på vinbordets mitt lagar vi tre försvinnande goda munsbitar. Inspireras och njut! ( Samarbete med The Wineagency )
Läs mer

BUBBLANDE INSPIRATION TILL SOMMARFESTERNA

Nu är de ljusa festernas tid. Därför har vi samlat ihop tio fina festhöjare här nedan. Njut i nuet och trevlig sommar! (Samarbete med The Wineagency)
Läs mer

FOR THE LOVE OF PINOT NOIR

Tre goda anledningar att dricka välgjord Pinot Noir i sommar (I samarbete med Quaffable Wines).
Läs mer

BUBBLIGT, BLOMMIGT OCH LJUVLIGT TILL SUSHI!

Sandara Chardonnay & Sake Sparkling, nr 73959, 89:50 (375ml) är en pärlande nyhet som förenar det godaste av två världar (I samarbete med We & Wine).
Läs mer

DET GODA BORDET OCH FRUKTIG CHIANTI

Ingen italiensk måltid är fulländad utan det goda glaset rött. Chianti del Barone Ricasoli bjuder nyanserad frukt och läcker kryddighet (I samarbete med WineWorld)
Läs mer

SÄTT FÄRG PÅ HELGEN MED BUBBLANDE CRÈME DE CASSIS

KIR ROYAL MED TWIST – vad är egentligen godare än en kall, lätt bubblande cocktail där läskande frukt får visa vägen? (I samarbete med We & Wine)
Läs mer

Picknick i Savignon blanc - land!

I vinets värld har maj och Sauvignon Blanc många gemensamma nämnare.. Följ med ut på picknick och ta del av våra godaste råd (samarbete med We & Wine).
Läs mer