Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Agramont Graciano – generöst fruktigt med nyanserat kryddiga toner

Har du provat 100 % Graciano någon gång? Agramont Graciano 2017 ( nr 2777, 99 kr) bjuder lingon och blåbär tillsammans med ceder och färsk salvia. Ett personligt vin som passar såväl svampmackan som den värmande grytan. (I samarbete med New Frontier Wines)

Det är sällan graciösa graciano står i centrum. Som en del av Rioja-trion hamnar den i skymundan av sina större och tuffare vänner tempranillo och garnacha. Dock inte desto mindre viktig. Graciano bidrar med elegans och syra men är snäll i sina tanniner. Vinmakarna som ger sig på att göra druvrena viner på druvan blir all fler, inte bara i Rioja, utan i hela norra Spanien. Agronavarra i intilliggande Navarra är ett exempel. Mitt emellan pyrenéernas sluttningar i norr och Rioja Bajas böljande kullar i söder, i ett växlande klimat, mår den erkänt svårodlade druvan bra och ger personliga viner med sirliga syror och elegant frukt.

Agramont Graciano 2017 (nr 2777, 99 kr) är en av få helt druvrena graciano vi har i Sverige och här bjuds vi på pigg röd frukt – friska lingon och kryddiga körsbär tillsammans med ceder och diskret grön örtighet. Ett generöst vin som ur större kupa framför värmande brasa snabbt mjuknar och utvecklas. Njut som det är eller servera till en nystekt svampmacka eller elegant coq au vin.