Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bolla Le Poiane Amarone 2014

Lika matvänligt och inbjudande att njuta idag som värt att lagra. Bolla Le Poiane Amarone andas mörkbärig generositet där delikata toner av körsbär, plommon och kryddor möter finstämda skiftningar av fat. I samarbete med Domaine Wines.

En stolt historia inbäddad i de vackraste av vingårdar. Den vinproducerande familjen Bolla öppnade sina första källare 1883 i Soave, en liten medeltida stad sydost om Verona. Ganska precis 70 år senare togs steget mot vad som skulle komma att bli en succé – tillverkningen av amarone. Amaronevinerna var från början inte till försäljning – de njöts i första hand hemmavid. Men i april 1953 då familjen Bollas överhuvud fyllde 80 år, lät barn och barnbarn trycka en etikett till hans favoritvin: Bolla Amarone Riserva 1950. Bolla Amarone gjorde därmed officiell entré och vinerna hyllades så småningom världen över.

Bolla Le Poiane Amarone 2014 formas av omsorg och passion där tid och energi ger ett fulländat resultat. Druvorna corvina, corvinone och rondinella handplockas för att torkas i tre månader. Genom torkning koncentreras druvmusten. Skalen vilar med musten en stund under jäsningen. Vinet lagras på små ekfat i minst två år för att sedan ta plats på franska barriquer under 18 månader och slutligen i fyra månader på flaska. Behållningen är ett vin med rik koncentration och finessrika nyanser som ger toner av mörka saftiga körsbär och plommon varvat med mörk choklad och läcker kryddighet. Det här är en lika svårslagen match till smakrika rätter av lamm, nöt och vilt som till en fin bit lagrad hårdost.

Just nu säljs årgång 2014 av Bolla Le Poiane Amarone i alla Systembolagets butiker. Så småningom går vi över till 2015, vilken beskrivs av vinmakare Christian Zulian som en årgång av mycket hög kvalitet. Efter en varm växtsäsong plockades amaronedruvorna i mitten av september. Fullt mogna, friska, fulla av färg, balanserade och rika på smak. Druvorna har torkats under idealiska förhållanden vilket ger djup koncentration och vacker smakutveckling. I vinkällaren tillämpas alltid minimal inblandning – corvina, covinone och rondinella får tala för sig själva och för sin vackra växtplats.

Bolla Le Poiane Amarone är resultatet av djup kunskap och kompromisslös kvalitet förenat med drivkraft och passion.