Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Det goda bordet och fruktig chianti

Få andra ting är så starkt förknippade med tradition, känslor och det goda livet som det italienska köket. Den ljuva doften av tomater, vitlök, färsk basilika och oregano som puttrar på spisen, ångande pasta och vällagrad parmesan eller en nygräddad pizza toppad med säsongens bästa råvaror.

Ingen klassisk italiensk måltid är heller fulländad utan det goda glaset rött. Italienskt, givetvis och dessa dagar finns all anledning att rikta vintjusande sinnen mot Toscana och Chianti. Här växer såväl traditioner som nydanande. Viner lika tillgängliga som minnesvärda och vinpersonligheter lika historiska som moderna.

Francesco Ricasoli är Chiantis vinbaron. Det hela började för snart 900 år sedan, då familjen Ricasoli köpte Castello di Brolio i byn Gaiole och gjorde vinet till en viktig del i det övriga jordbruket. Genom historien har Barone Ricasoli haft en betydande roll i utvecklingen av Chianti, men det stora kvalitetslyftet kom då Francesco Ricasoli tog över ansvaret för snart 25 och sedan. Innovativt, utmanande och med största respekt för historia och tradition har Francesco format Ricasoli till ett av landets mest intressanta och välrenommerade vinhus. Här frodas idéer som ska göra vinodlingarna hållbara och den pågående studien om jordmån och druvan Sangioveses stora potential drivs med stor passion och har gjort betydande framsteg den senaste tiden.

Sangiovese är huvudspelaren i Chianti del Barone Ricasoli 2017. Druvorna plockas från vingårdar på närmare 400 meters höjd i Gaiole. Vinet är ungdomligt friskt och samtidigt djupt fruktigt med toner av skogsbär och lätt kryddighet. Därtill balanserat och nyanserat med silkeslena tanniner. En matglad och synnerligen prisvärd Chianti, lika god till den ångande pastan, den nygräddade pizzan eller till de långa goda grillkvällarnas smakrika rätter av fågel och kött.