Eriksberg Juvelpilsner till frasiga rårakor med tre ljuvliga tillbehör

Det välgjorda och okonstlade står ofta för den godaste av historier. Och vem faller inte för en svensk klassiker när den är som bäst? Med förstklassig juvelpilsner (Eriksberg Juvelpilsner, nr 1576, 10:90 kr) i glasen har vi plockat ihop fina råvaror och gett husmanskost en twist där gyllenbruna rårakor möter såväl sikrom och gravad citron som rökt sidfläsk och västerbottenost. En svårslagen kombination av två goda historier.

Frasiga rårakor

4 personer

INGREDIENSER
6 st stora potatisar av fast sort
50 g smör
1 dl rapsolja
Salt och peppar

SÅ GÖR DU

  1. Skala och riv potatisen grovt. Krama ur vätskan väl.
  2. Hetta upp stekpannan på något mer än medelvärme. Smält en klick smör i pannan och tillsätt en aning olja.
  3. Forma den rivna potatisen till fyra tunna kakor, cirka 15 cm i diameter. Låt dem ligga stilla i pannan och stek tills de fått fin färg och blivit frasiga i kanterna, i 3-5 minuter.
  4. Krydda med salt och peppar. Vänd försiktigt och stek lika länge på andra sidan.
  5. Låt de färdigstekta rårakorna ligga på hushållspapper så att lite av fettet sugs upp medan du steker resten. Servera tillsammans med ett eller flera av våra läckra tillbehör här nedan.

 

1. Gravad citron, sikrom, pepparrotsgrädde och citronmeliss

INGREDIENSER
1 st citron
1 msk socker
½ msk salt
1 dl grädde
2 msk riven pepparrot
1 nypa salt och svartpeppar
1 kruka citronmeliss

 

SÅ GÖR DU

  1. Skala citronen (endast det gula) och koka citronskalet 3 omgångar i ca 10 sekunder.
  2. Skölj därefter citronskalet i kallt vatten.
  3. Filea citronköttet. Skär i små bitar och blanda med det kokta skalet, socker och salt.
  4. Låt dra i 1 timme och sila av vätskan.
  5. Vispa grädden och vänd ner riven pepparrot. Smaka av med salt och peppar. Klar

 

2. Rökt sidfläsk med västerbottenost och gräddfil

Snabbt och enkelt. Bara samla på dig de goda ingredienserna, hänga av, riva och skiva.

INGREDIENSER
3 dl gräddfil (hängd i kaffefilter över natten)
1 dl västerbottensost riven
Salt och svartpeppar
50 gr rökt sidfläsk (tunt skivat)

3. Sotad avokado med vitlöksmajonnäs

INGREDIENSER
1 st avokado
1 dl majonnäs
1 liten finriven klyfta vitlök

SÅ GÖR DU

Dela och gröp ur avokadon. Sota lätt med en brännare och skiva upp stiligt. Blanda majonnäsen med vitlök. Servera rårakor med våra goda tillbehör och ett glas Eriksberg Juvelpilsner. Njut!

 

Tidigare samarbeten

Rotari Brut Riserva Magnum 2015 – storstilad bubblare poppar vintern

När mörkret svept in över frostnupna grenar och gatlyktorna vackert lyser upp din väg – då myser vi in oss bland tända ljus, vänner, godsaker och ljuvliga bubblor. Här bjuder vi tre enkla men lyxiga tilltugg att matcha med Rotari Brut Riserva Magnum 2015, nr 7567, 239 kr (I samarbete med The Wineagency).
Läs mer

Dooleys med brownie & lyxig chokladkräm

Här bjuder vi receptet på en ljuvligt chokladsöt och seg kaka med den lyxigaste av chokladkrämer (I samarbete med We & Wine).
Läs mer

AGRAMONT GRACIANO - EN AV HÖSTENS GODASTE NYHETER

Har du provat 100 % Graciano någon gång? Agramont Graciano 2017 ( nr 2777, 99 kr) bjuder lingon och blåbär tillsammans med ceder och färsk salvia. Ett personligt vin som passar såväl svampmackan som den värmande grytan. (I samarbete med New Frontier Wines)
Läs mer

Costa Azul 2018 – ekologiskt mingelvin till pincho med salmalax och örtig färskost

Låt hösten blåsa upp till fest och satsa på ett tilltugg lika lyxigt som lättfixat. Vår pincho med lax, örter och färskost kan njutas på stående fot och passar fint till friskt fruktiga Costa Azul 2018 (nr 6588, 199 kr). Receptet och mer om minglaren hittar du här. (I samarbete med Quaffable Wines).
Läs mer

Ekologisk pärla från vindrömmarnas stad

Hos Weingut Zahel växer sex olika druvor i vingårdarna, mångfalden underlättar den ekologiska odlingen och ger ett komplext och personligt uttryck. Här skördas allt samtidigt, några druvor väldigt mogna – andra mindre. Wiener Gemischter Satz Mauer 2018 (nr 2515, 119 kr) bjuder toner av tropisk frukt, elegant örtighet och piggt jasminblomster ( I samarbete med Quaffable Wines).
Läs mer

Läcker Pinot Noir till höstlig jordärtkockssoppa

Doften av höst sprider sig i köket. Mulligt, mjukt och smakrikt. Vi har lagat en len jordärtkockssoppa som serveras med nybakat bröd och Punt Road Pinot Noir (nr 2955, 149 kr) vars mjuka fruktighet bjuder rika toner av bland annat skogsbär, salvia och viol (I samarbete med Quaffable Wines).
Läs mer

Entrecôte & syrlig senapsvinaigrette

Med Mas Janeil Le Petit Pas 2018 (nr 79687 och 105 kr) i glasen lagar vi en härlig sydfransk helgmiddag (I samarbete med The Wineagency).
Läs mer

Eriksberg Juvelpilsner till frasiga rårakor med tre ljuvliga tillbehör

Det välgjorda och okonstlade står ofta för den godaste av historier. Och vem faller inte för en svensk klassiker när den är som bäst? Med förstklassig juvelpilsner (Eriksberg Juvelpilsner, nr 1576, 10:90 kr) i glasen får gyllenbruna rårakor möta de tre fina tillbehör. En svårslagen kombination av två goda historier (I samarbete med Eriksberg).
Läs mer

Ekologiskt rosa sensommarfynd & salta västerbottenkakor

Två goda festfixare; recept på salta västerbottenkakor och ett av de mest prisvärda rosévinerna just nu (I samarbete med Quaffable Wines)
Läs mer

HAVSSALTA TILLTUGG OCH LÄSKANDE LUPI REALI

Friska Lupi Reali Trebbiano d'Abruzzo Organico (nr 2252 & 199 kr /BiB) matchas med festernas godaste tilltugg (I samarbete med The Wineagency).
Läs mer

SOMMARENS FEM HETASTE GRILLTIPS

Vi har korkat upp ekologiska Vivir Sin Dormir (nr 2559, 99 kr) och kokat ihop fem fina råd som förgyller grillen (I samarbete med Quaffable Wines)
Läs mer

ÖRTER, SMÖR, RÖDVIN - GODAST TILL GRILLEN!

Ekologiska Zensa Nero D’Avola (nr 71786, 89 kr) leder vägen till tre goda såser som passar fint till såväl grillad fisk som kött och säsongens gröna ( I samarbete med WineWorld)
Läs mer

SOMMARFESTENS GODASTE TILLTUGG

Med rosa bubblor på vinbordets mitt lagar vi tre försvinnande goda munsbitar. Inspireras och njut! ( Samarbete med The Wineagency )
Läs mer

BUBBLANDE INSPIRATION TILL SOMMARFESTERNA

Nu är de ljusa festernas tid. Därför har vi samlat ihop tio fina festhöjare här nedan. Njut i nuet och trevlig sommar! (Samarbete med The Wineagency)
Läs mer

FOR THE LOVE OF PINOT NOIR

Tre goda anledningar att dricka välgjord Pinot Noir i sommar (I samarbete med Quaffable Wines).
Läs mer

BUBBLIGT, BLOMMIGT OCH LJUVLIGT TILL SUSHI!

Sandara Chardonnay & Sake Sparkling, nr 73959, 89:50 (375ml) är en pärlande nyhet som förenar det godaste av två världar (I samarbete med We & Wine).
Läs mer

DET GODA BORDET OCH FRUKTIG CHIANTI

Ingen italiensk måltid är fulländad utan det goda glaset rött. Chianti del Barone Ricasoli bjuder nyanserad frukt och läcker kryddighet (I samarbete med WineWorld)
Läs mer

SÄTT FÄRG PÅ HELGEN MED BUBBLANDE CRÈME DE CASSIS

KIR ROYAL MED TWIST – vad är egentligen godare än en kall, lätt bubblande cocktail där läskande frukt får visa vägen? (I samarbete med We & Wine)
Läs mer

Picknick i Savignon blanc - land!

I vinets värld har maj och Sauvignon Blanc många gemensamma nämnare.. Följ med ut på picknick och ta del av våra godaste råd (samarbete med We & Wine).
Läs mer