Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Eriksberg Juvelpilsner till frasiga rårakor med tre ljuvliga tillbehör

Det välgjorda och okonstlade står ofta för den godaste av historier. Och vem faller inte för en svensk klassiker när den är som bäst? Med förstklassig juvelpilsner (Eriksberg Juvelpilsner, nr 1576, 10:90 kr) i glasen har vi plockat ihop fina råvaror och gett husmanskost en twist där gyllenbruna rårakor möter såväl sikrom och gravad citron som rökt sidfläsk och västerbottenost. En svårslagen kombination av två goda historier.

Frasiga rårakor

4 personer

INGREDIENSER
6 st stora potatisar av fast sort
50 g smör
1 dl rapsolja
Salt och peppar

SÅ GÖR DU

  1. Skala och riv potatisen grovt. Krama ur vätskan väl.
  2. Hetta upp stekpannan på något mer än medelvärme. Smält en klick smör i pannan och tillsätt en aning olja.
  3. Forma den rivna potatisen till fyra tunna kakor, cirka 15 cm i diameter. Låt dem ligga stilla i pannan och stek tills de fått fin färg och blivit frasiga i kanterna, i 3-5 minuter.
  4. Krydda med salt och peppar. Vänd försiktigt och stek lika länge på andra sidan.
  5. Låt de färdigstekta rårakorna ligga på hushållspapper så att lite av fettet sugs upp medan du steker resten. Servera tillsammans med ett eller flera av våra läckra tillbehör här nedan.

 

1. Gravad citron, sikrom, pepparrotsgrädde och citronmeliss

INGREDIENSER
1 st citron
1 msk socker
½ msk salt
1 dl grädde
2 msk riven pepparrot
1 nypa salt och svartpeppar
1 kruka citronmeliss

 

SÅ GÖR DU

  1. Skala citronen (endast det gula) och koka citronskalet 3 omgångar i ca 10 sekunder.
  2. Skölj därefter citronskalet i kallt vatten.
  3. Filea citronköttet. Skär i små bitar och blanda med det kokta skalet, socker och salt.
  4. Låt dra i 1 timme och sila av vätskan.
  5. Vispa grädden och vänd ner riven pepparrot. Smaka av med salt och peppar. Klar

 

2. Rökt sidfläsk med västerbottenost och gräddfil

Snabbt och enkelt. Bara samla på dig de goda ingredienserna, hänga av, riva och skiva.

INGREDIENSER
3 dl gräddfil (hängd i kaffefilter över natten)
1 dl västerbottensost riven
Salt och svartpeppar
50 gr rökt sidfläsk (tunt skivat)

3. Sotad avokado med vitlöksmajonnäs

INGREDIENSER
1 st avokado
1 dl majonnäs
1 liten finriven klyfta vitlök

SÅ GÖR DU

Dela och gröp ur avokadon. Sota lätt med en brännare och skiva upp stiligt. Blanda majonnäsen med vitlök. Servera rårakor med våra goda tillbehör och ett glas Eriksberg Juvelpilsner. Njut!