Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

SÄTT FÄRG PÅ HELGEN MED BUBBLANDE CRÈME DE CASSIS

Varför dricker vi inte mer champagnecocktails? Enkelt, champagne är för gott för att agera ingrediens. Men, vad är egentligen godare än en kall, lätt bubblande cocktail där läskande frukt får visa vägen?

Föreställ dig att solen strålar, brisen svalkar, solglasögonen skuggar och vattnet kluckar i takt med båtarna som tuffar. Grillen är igång och där sitter du, med det immande glaset och tänker – mer sommar än så här blir det inte.

För visst sken alltid solen på Dijons borgmästare Felix Kir när han i början på 1900-talet njöt så många Kir att han tillslut blev Mr. Kir med hela världen?

Svartvinbärslikören, Crème de Cassis, kommer ursprungligen från Bourgogne och är en söt, djupröd likör av svarta vinbär. Inledningsvis dracks den också just så, som en sval likör ur ett litet glas. Men med tiden blev det allt vanligare att den spädde det vita vinet. Kanske kan man ana att det handlade mer om vinets bristande kvalitet än likörens förträfflighet, men alldeles oavsett anledning var det Felix Kir som uppskattade denna fruktiga, läskande kombination. När någon istället blandade likören med champagne var succén ett faktum.

Att vi 2019 ska njuta Crème de Cassis och mousserande vin som en Kir Royal har knappast något att göra med kvalitetsbrist. Tvärt om har det nog aldrig varit godare än nu. Likören är pirrigt fruktren och flätas den elegant samman med glada bubblor lyfter fruktigheten. Här bjuder vi på en Kir Royal med sommarens twist, där svarta vinbär och bubblor får yppig fräschör av is och färsk mynta. Receptet har du här nedan.

Skål för sommaren!

Recept Kir Royal

Ingredienser
1–2 cl Crème de Cassis, nr 675, 169 kr
Ca 15 cl gott bubbel
Is
Färsk mynta

Så gör du
Häll Crème de Cassis och bubblor över is. Twista runt ett par varv med en drinkpinne. Toppa med mynta. Njut.