Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Picknick i Savignon blanc - land!

Snart är den här. Tiden när gröna nässlor fyller varje dike, svartvinbärsbuskarna bjuder sina första gröna blad och parkerna blir beroendeframkallande tack vare sin ljuva fläderdoft. Ingen annan tid har en mer signifikant doft. Och ingen annan doft har en mer signifikant druva. I vinets värld är maj detsamma som sauvignon blanc. Och i maj har vi picknick. Kom så packar vi en kyld väska och tar oss ut.

Låt oss börja med platsen. A och O när det kommer till picknick. Det ska vara vindstilla, i en kvällssol som får fräknar att poppa och blommande blommor ska dofta ikapp med korgen. Drycken givetvis väl kyld, säkerställ gärna med en fryst flaska vatten bredvid. Filten. Lätt att vika ihop, plast under så att vårfukten stannar i gräset. Och maten – halleluja! Äntligen smakar allt av klorofyll igen. Primörgrönsakerna som bara genom sin existens bildar den godaste av sallader. Skott av sallat och spenat, krispiga rädisor och gröna sparrisar. De sista får gärna vara både råhyvlade och lätt kokta. Ringla gräsig olivolja, smula överdådigt med syrlig getost och strössla krossade marconamandlar – voilá! Och inte behöver du byta dryck eller kladda med dessert därefter. I en välsorterad picknickkorg bör det alltid finnas en liten burk med strösocker uppblandat med rivet limeskal. En räddare som lyfter vilken jordgubbsask som helst – bara att börja sockerdippa.

Det finns två platser i världen där de rena grönkrispiga och våraromatiska sauvignon blanc-vinerna produceras bäst. Det är i och runt byarna kring Sancerre i franska regionen Loire samt vinerna från Marlborough på Nya Zeeland. Gemensamt för områdena är det kontinentala klimatet med de svala nätterna som får druvorna att utveckla sina beundransvärda doftkombinationer. Nedan tipsar vi om två friska viner som bjuder det bästa av två världar. Det är vår!