Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Punt Road Pinot Noir fynd vintips

I glaset

Punt Road Pinot Noir

Läs mer

For the love of Pinot Noir

För personligheten, nyanserna, ärligheten och finkänsligheten faller vi om och om igen för Pinot Noir. Druvan som är lika lättflirtad som svårodlad, yppig som koncentrerad och omöjlig att inte förälska sig i.


I glaset

Punt Road Pinot Noir

Läs mer
Punt Road Pinot Noir fynd vintips

Med ett gott glas Punt Road (nr 2955 & 159 kr) i handen lyfter vi tre goda anledningar till att glädjas över Pinot Noir.

1. För matens skull
Efter det svalkande dyket från bryggan och promenaden hem över varma grusvägar slår vi oss ner i trädgården. Vinden susar genom det stora fläderträdet. Eftermiddagssolen gassar och bordet dukas med vällagrad hårdost, kallskuret, en bit lantpaté och hemgjorda pickles. I glasen; en sval, elegant Pinot Noir. Mjuk bärig frukt och inbjudande kryddighet yppar sig. Vi spånar kvällsgrill. Zucchini, lökar, citroner, sallad och örter från köksträdgården. Därtill, grillad fisk eller en fin bit Entrecôte. Vinet? En välgjord Pinot Noir. För ja, Pinot Noir sitter lika fint till grillad aborre som till côte de boeuf, så länge tillbehören inte tar över helt. För inte bara vi, utan också maten älskar Pinot Noir.

2. För att Pinot Noir har svårt att ljuga
Det är inte lätt att hitta en ärligare druva. Pinot Noir fordrar taktfullhet och dess kräsna uppfattning om växtplats och handlag är en av hemligheterna till att druvan står bakom några av världens största viner. Passar förutsättningarna inte yours truly, går det åt skogen. Men är villkoren goda så kan druvan ge viner som släcker vilken kärlekstörst som helst. Detta framförallt genom att vara oförskämt god och spegla sin natur på det mest känslomässiga vis.

3. För att du kan hitta din personliga stil
Storslagen, svårslagen Bourgogne som gärna får ha några år på nacken och ibland ger lika mycket koncentration som den kräver uppmärksamhet? Mjuk, jordgubbsbärig, flirtig nya världen-Pinot eller kanske något däremellan? Det finns en Pinot för alla. Ett härligt vin som speglar de goda från två stilar är Punt Road Pinot Noir 2020 (nr 2955, 159 kr) från vackra Yarra Valley i Australien. Seriöst, koncentrerat och svårslaget men samtidigt sirligt, mjukt bärfruktigt och lätt att ta till sig. Ljuvligt i trädgården, på picknicken, till grillen eller under kvällssuddet. Glad sommar!