Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

vitt gott vin prisvärt

I glaset

Vackert vin med god fräschör och fin fines

Läs mer

François Lurton – Om kärleken till sauvignon blanc och konsten att ta tillvara på var plats

Han har en hel värld av vin i sikte och är mästare på druvan sauvignon blanc. François Lurton skapar viner som talar för sitt ursprung och formas utifrån kompromisslös kvalitet – från prisade Les Fumées Blanches till småskaliga storverk från Spanien, Chile och Argentina.


I glaset

Vackert vin med god fräschör och fin fines

Läs mer
vitt gott vin prisvärt

François Lurton – pionjären från den legendariska vinfamiljen i Bordeaux med erfarenhet av vinproduktion världen över – berättar att allt i grunden handlar om att lyssna till en plats. Att teori är ett grundrecept, men att handlingen ska följa naturens förutsättningar.

– En del av min framgång handlar om att jag har den erfarenhet och kunskap som krävs för att dra nytta av många olika arbetssätt. Jag kan till exempel ta den portugisiska metoden att fottrampa druvor till Chile och jag vet hur en särskild druva utvecklas på olika platser i världen, förklarar François.

François har gett oss en hel värld av sauvignon blanc. Från Bordeaux, vidare över Frankrike, till Spanien, Chile och Argentina. Han är pionjären från Bordeaux som föddes in i en legendarisk vinfamilj på Château La Louivière, ett av de stora vinslotten i Bordeaux. Han följde historiska fotspår, tog del av ovärderliga lärdomar, gav sig ut i världen och skapade ett unikt perspektiv av världens vinframställning.

Resan tog fart på riktigt år 1984, då François gick in i familjens företag. Tillsammans med sin bror Jacques Lurton startade han en konsultfirma och de reste världen runt för att konsultera vinframställning. Så småningom hade de flygande vinbröderna skapat sig en stark position på marknaden. Genom åren fann de platser som tilltalade dem särskilt. Där investerade de i mark för att göra eget vin. Argentina och Chile var de första stora investeringarna och därefter följande Spanien och Frankrike.

– Vi lärde känna många platser och fastnade för områden som har potential för storslagna viner, förklarar François.

År 2007 började Jacques trappa ner verksamheten och i dagsläget driver François sin verksamhet själv, givetvis med ett skickligt team bakom sig.

I dag står François Lurton bakom ett vinimperium. Han har skapat ett företag vars armar sträcker sig kors och tvärs över världen och levererar viner som talar för sitt ursprung genom kompromisslös kvalitet – i många olika prisklasser. Han har därtill en alldeles särskilt god hand med en av världens mest folkkära druvor – sauvignon blanc. Inte bara har vinet Les Fumées Blanches korats till Årets Bästa Vita box vid flertalet tillfällen. François går även från klarhet till klarhet genom den djupsinniga och eleganta form som druvan tar i vinerna från hans födelseplats, Bordeaux.

Beskriv din relation till sauvignon blanc?

– Jag föddes i Entre-deux-Mers, mitt i vingårdarna för vitt vin. Sauvignon blanc har funnits med mig från början, då jag tidigt lärde mig arbeta med druvan.

Vinet Les Fumées Blanches har hört till en av våra favoriter i 20 år nu. Vad är hemligheten?

– Jag är ensam om att arbeta på det vis jag gör. Vilket innebär att jag har kontroll över en betydande del av den sauvignon blanc som produceras i Frankrike. Den bygger på en nära relation med såväl druvan som med många olika odlare. Därtill studerar jag druvan och utvecklar ständigt nya tekniker. Vi provar till exempel att lagra sauvignon blanc på amforas och noterar hur vackert druvan utvecklas med skalmaceration. Något vi har arbetat mycket med är att tillsätta olika mängder av kolsyra till sauvignon blanc. Med rätt mängd har det utvecklat ytterligare aromer vilket ledde till vinet Les Fumées Blanches Sparkling.

Ditt vin Sauvignon Blanc de Lurton är från din hemstad Bordeaux – vad skiljer Les Fumées Blanches och Sauvignon Blanc de Lurton?

– De är två helt olika viner. Fumées Blanches speglar hela Frankrike. Det är en blandning av olika regioner, där jag kan plocka det bästa från var del för att år efter år producera ett stadigvarande friskt och fruktigt vin. Detta medan Sauvignon Blanc de Lurton speglar Bordeaux. Det är en region som kräver varsam hantering. Bordeaux är utmanande – samtidigt en av de bästa vinregionerna i världen.

Hur skulle du beskriva sauvignon blanc från Bordeaux?

– Känsligt och delikat. Vackra aromatiska viner med stor finess.
Du och din bror var pionjärer vad gäller att utveckla sauvignon blanc i Spanien, är det någon annanstans i världen där du skulle vilja arbeta med druvan?

– Jag håller på att utveckla druvan i Kalifornien. Här finns stor mångsidighet och vid kusten har vi de allra godaste förutsättning för sauvignon blanc. Just nu kikar vi på olika sorters kloner av druvan här.

Vi ser fram emot att följa utvecklingen i Kalifornien. Avslutningsvis; du har ju vingårdar i många delar av världen, berätta kort om hur du fastnade för de olika platserna?

– Som jag nämnde i början, det handlar om platser som jag och min bror reste mycket i och fastnade för. Platser med stor potential att skapa unika viner. Jag och min bror hade en strävan efter att ständigt utveckla och förbättra och den tar jag nu vidare. Min styrka är att jag sett så mycket och lärt mig tekniker från världen över, vilka jag nu kan kombinera med varandra och tillämpa på bästa vis, för att kunna göra enastående viner – över hela världen.