Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

I glaset

Rotari Brut Riserva Magnum 2017

Läs mer

Mezzacorona – viner som förenar hantverk med jorden och dess naturliga mångfald

Vi träffar Matteo Apollonio, en av nyckelpersonerna i det välrenommerade italienska kooperativet Mezzacorona och pratar om höga ambitioner, vackra vyer och en hållbar framtid.


I glaset

Rotari Brut Riserva Magnum 2017

Läs mer

Det läckra ljudet av bubblor sprider sig i rummet. Yppigt och energiskt lämnar de sin flaska, för att mjukt landa i glasen framför oss. Pärlorna skummar upp, söker sig svallande till ytan och sprider en underbar doft. Ren som alpluft. Krispig och mineraldriven med mjukt fruktig ton. Vi provar en Rotari Brut Riserva 2016, på magnum.

Vinet tar oss till Dolomiterna och Trentino. En dynamisk vinregion som alldeles nyligen utsågs till ”årets italienska vinregion” av ett känt vinmagasin. Här – i denna svårslaget vackra natur som omgiven av de majestätiska Dolomiterna har en plats på UNESCOS världsarvslista – tillverkas utan tvekan viner av världsklass.

Avsikten var att möta Matteo Apollonio i Stockholm. Men förutsättningarna ändrades och då anpassbarhet blivit 2020’s superkraft hittar vi tid för möte oavsett, om än i annan form. Kopplar upp regntunga Stockholmsmoln mot Trentinos krispigt klarblå himmel. Matteo slår sig ner framför datorn och ler brett;

– Vi har fina väderförhållanden här. Precis lagom med sol, låg nederbörd och en svalkande bris från alperna. En förutsättning för gott vin. Druvorna blir naturligt friska och vackert mogna, inleder han.

Det finns mycket som väcker beundran kring Mezzacorona. Företaget är en fullödig familjeaffär som grundades 1904. Långsiktigt och omsorgsfullt har generation efter generation hängivit sig åt att odla druvor. Idag arbetar 1600 vinbönder i företaget. Alla mot samma mål – att vara så tillgängliga det går, att leverera högsta möjliga kvalitet och att förvalta Trentinos vackra och naturliga kulturarv. En vision som omfattas av ett genomgående och långsiktigt hållbarhetsarbete.

Vad skulle du säga är essensen av Mezzacorona?

– Tänk dig att så många familjer för drygt hundra år sedan tog beslutet att arbeta tillsammans för att kunna producera viner på en jämn och hög nivå. Det har skapat en verksamhet som bygger på gemenskap och solidaritet. Mezzacorona förfogar över några av de bästa vinmarkerna vid foten av de italienska Dolomiterna. Det här är resultatet av en genomtänkt och varaktig vinodlingstradition som kombinerar kunskap och teknik med en unik och naturlig miljö, svarar Matteo.

Natur och tradition möts i vinerna. Ett resultat av den omsorg som ägnas åt jorden, druvorna och vinet. Egenskaper som ger uttryck för områdets mångfald och alpina miljö.

Mezzacorona är en av Italiens mest framstående producenter, som dominerar Trentinos produktion av vita viner, främst på druvorna pinot grigio och chardonnay. De röda vinerna utmärks av merlot, cabernet sauvignon och teroldego rotaliano. Därtill – de välkända mousserande vinerna med namnet Rotari. Välgjorda och finessrika, tillverkade enligt traditionell metod på pinot noir och chardonnay. Viner vars delikata fruktiga bubblor vi inte får nog av.

Det går att läsa en hel del om Mezzacoronas gedigna hållbarhetsarbete, som till exempel produktion av ren energi, solcellsanläggningar och droppbevattning.

– Javisst, alla inom verksamheten arbetar för ett naturligt ekosystem. Vi förstår att bevara organiska och bördiga jordar, vilket är grunden för att göra riktigt bra vin. Vingårdarna sköts med minsta möjliga miljöpåverkan där kemikalier och konstgödning har ersatts av organisk gödning. Därtill används biologiska metoder för att minska skadegrepp, förklarar Matteo och fortsätter;

– Ett viktigt erkännande för vårt omfattande hållbarhetsarbete är hållbarhetscertifieringen SQNPI. Vi är det första vinkooperativet i Italien som tagit emot denna certifiering. Den är ett resultat av omfattande teknisk forskning som leder till ett omsorgsfullt nyttjande av vår jord och våra naturliga resurser.

Hur går era tankar kring ekologiskt?
– Vi följer till största möjliga del ekologiska principer och vi har en ekologisk egendom på Sicilien. Men det krävs stora grepp för att kunna certifiera hela vår verksamhet. Vi har olika förutsättningar överallt och nu handlar det om att se till att arbeta nära naturen och dess förutsättningar, verka hållbart och få ut de bästa av var plats. Vi planerar hela tiden för nästa steg och kommer aldrig nöja oss med något annat än det bästa alternativet för vår natur och för våra viner.

Trentinos viner väcker allt större uppmärksamhet. Området hör till de mest dynamiska och mångfacetterade vinregionerna i Italien som tillverkar kvalitetsviner från både internationella och regionala druvor. Trentino står också bakom Trento DOC, en benämning som avser mousserande viner. Viner som räknas till Italiens allra första buteljerade viner tillverkade enligt metodo classico – traditionell metod.

Rotari Rotari Brut Riserva 2016 som vi har i glasen framför får vila hela 36 månader på sin jästfällning. Vinet är koncentrerat, mineraldrivet och laddat med elegans. En ljuvlig parfym förenar Stockholm med Trentino. Bubblar upp i uttrycksfull frukt, stilfull koncentration från tiden på sin jästfällning och en friskt fläktande syra. Precis som en sofistikerad bris från de vackra italienska bergen.