Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Pernodspetsad fisksoppa med saffran
Bild på Alba Rhino Vinho Verde

I glaset

Alba Rhino Vinho Verde

Läs mer

Pernodspetsad fisksoppa med saffran

Det är alltid lika gott med fisksoppa, dessutom är det väldigt bra bjudmat eftersom man kan förbereda det mesta i god tid och sedan bara tillsätta fisk samt skaldjur vid servering. En klick apelsinaïoli pricken över i, liksom ett gott bröd.


I glaset

Alba Rhino Vinho Verde

Läs mer
Bild på Alba Rhino Vinho Verde

Ingredienser

4 portioner

ca 500 g vit fiskfilé med fast kött t ex marulk, havskatt eller hälleflundra
ca ½ kg färska blåmusslor
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 fänkål
5 stora tomater
4 potatisar av fast sort
skal av ½ apelsin (skalat med potatisskalare)
olivolja
½ g saffran
3 lagerblad
2 dl torrt vitt vin
1 ½ liter vatten
2 msk fiskfond på flaska
tabasco
salt
2 msk pernod

Aïoli

2 rivna vitlöksklyftor
2 äggulor
2 ½ dl rapsolja
1 krm rivet apelsinskal
ca 1 krm tabasco
salt

Till servering

Gärna havskräftor (valfritt)
Ett gott bröd

Gör såhär:

  • 1. Skär fisken i grova bitar.
  • 2. Rengör musslorna under kallt vatten. Kasta de musslor som är öppna och inte sluter sig när man knackar på dem.
  • 3. Hacka lök samt vitlök. Strimla fänkålen. Skålla och skala tomaterna, dela dem, skrapa ur kärnorna samt skär i klyftor. Skala potatisen och skär i kuber. Använd potatisskalare för att dela apelsinen i grova bitar.
  • 4. Fräs lök, vitlök samt fänkål i olivolja utan att det tar färg, blanda i tomater, apelsinskal, saffran samt lagerblad. Vidare låter du det puttra under lock cirka 5 minuter.
  • 5. Häll på vinet och låt koka in till hälften, sedan i med vatten samt fond och koka ihop några minuter. Vidare lägger du i potatisen och koka 12–15 minuter. Smaka av med tabasco och salt.
  • 6. Tillsätt pernod, fisk och musslor. Koka under lock, på inte alltför hög värme, tills musslorna öppnar sig - cirka 5 minuter. Toppa gärna soppan med havskräftor, men det är valfritt. Servera med aïoli och bröd.
  • 7. Så här gör du din Aïoli:
  • 8. Det är viktigt att alla ingredienser är rumstempererade. Vispa ihop vitlök samt äggulor.
  • 9. Droppa försiktigt i oljan under vispning. Häll inte i oljan för snabbt, gulorna och vitlöken måste hinna ta upp all olja, innan nya droppar hälls i. Det går även bra att använda mixerstav samt en hög, smal skål.
  • 10. Blanda i apelsinskal samt tabasco och smaka av med salt. Vidare kan du låta smakerna mogna minst 1 timme i kylen före servering.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.