Grillad entrecôte med basilikapotatis
Försvenskad variant av pestopasta, kan man säga. Dessutom kan du skippa såsen, däremot lite pressad citron på köttet friskar upp.
Här kan du ta del av när Wine Table gästades i liveprovningsstudion av ingen mindre än Håkan Larsson, välkänd vinprofil, skribent samt kokboksförfattare. Vidare bjuder han på ett härligt recept på grillad entrecôte och basilikapotatis, som går hand i hand med vin från Côtes du Rhône.
Och psst, om du missade själva provningen kan du se den i efterhand här!
Ingredienser
Till 4 personer
- 800 g entrecôte i bit
-
1-2 msk olja
-
800 – 1 000 g potatis, gärna färsk
-
1 kruka basilika
-
50 g parmesan i tärningar
-
1 vitlöksklyfta i bitar
-
2 msk vitvinsvinäger
-
1 ¼ dl olivolja
-
1 tsk salt
-
1 krm svartpeppar
Servering
- Citronklyftor
Gör såhär:
- 1. Skrubba samt koka potatisen, dela gärna stora potatisar.
- 2. Gör såsen: Kör basilika, parmesan samt vitlök i en matberedare. Sedan tillsätter du vinäger och därefter olja i fin stråle medan maskinen går. Smaka av med salt och peppar.
- 3. Vänd ner den varma potatisen i såsen. Vidare väljer du själv om du vill servera varmt, ljummet eller kallt.
- 4. Dela köttet i två bitar, banka ut dem lätt. Pensla med olja, krydda och grilla under lock 10 – 15 min beroende på hur blodigt du vill ha köttet. Vänd ofta så det inte bränns.
- 5. Låt köttet vila 5 – 10 min under folie, skär sedan upp och servera med basilikapotatis samt citronen.