Cacio e Pepe
Ingredienser
1 msk hel svartpeppar
300 gram spaghetti
2 dl finriven pecorino
olivolja
pastavatten
Gör såhär:
- 1. Börja med att torr-rosta svartpepparkornen i en panna innan du mortlar dom, detta för att få den perfekta smaken.
- 2. Koka pastan lite kortare än vad som står angivet på paketet. Den ska vara riktigt al dente då den kommer lagas klart i stekpannan. (Här kan man också välja att ha lite mindre vatten än vanligt, vilken kommer koncentrera stärkelsehalten i vattnet).
- 3. Under tiden som pastan kokar fräser du hälften av den mortlade svartpepparen i lite olivolja.
- 4. När pastan är klar så tar du en tång och lyfter över pastan i stekpannan. Då följer det också med lite pastavatten vilket hjälper till med konsistensen. Sänk temperaturen ordentligt på plattan och rör om tills pastan och olivoljan blandats.
- 5. Ta pannan av plattan och tillsätt 2/3 av osten. Nu gäller det att röra kontinuerligt och samtidigt späda med ytterligare pastavatten tills konsistensen är slät, simmig och utan klumpar.
- 6. Smaka av med extra svartpeppar och servera med lite mer pecorino på toppen.