Lammfilé med ugnsrostade sommargrönsaker och torkade oliver
Här har vi ett måste-prova recept! Saftig lammfilé möter smakrika grönsaker, ackompanjerad av en överraskande touch av torkade oliver. En festmåltid som bjuder på flera läckra smaker.
Ingredienser
Lammfilé
300 g lammfilé
Olivolja
Färsk rosmarin
Färsk timjan
Salt & svartpeppar
Grönsaker
2 klasar cocktailtomater på kvist
Zucchini
1 knippe grön sparris
1 knippe färsk lök
En hel vitlök
Olivolja
Citron
Rosmarin
Timjan
Salt & svartpeppar
Oliver
1 dl svarta oliver (Leccino eller kalamata. Urkärnade)
Gör såhär:
- 1. Börja med oliverna. Pressa ur all vätska i lite hushållspapper.
- 2. Vidare lägger du sedan oliverna på en tallrik med 4 lager hushållspapper och torka i mikron på högsta effekt. Kör 1 minut åt gången tills de är genomtorra, ca 5-7 min. Alternativt rosta i ugn på 80 grader i ca 1 h.
- 3. När de är helt torra hacka grovt samt spara till servering.
- 4. Nu till grönsakerna. Skär zucchini i medelstora bitar, dela sparrisen en gång på mitten. Dela färsklöken på längden och skär av den grönaste delen. Finstrimla för att ha vid servering.
- 5. Hacka 1 kvist rosmarin samt några kvistar timjan.
- 6. Placera alla grönsaker på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja, strössla på de färska kryddorna samt smaksätt med salt och peppar.
- 7. Vidare ska du rosta allt i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter. Grönsakerna ska få en fin yta samt dessutom behålla lite stuns.
- 8. Under tiden grillar eller steker du lammfilén tills den når 56 grader i temp. Lägg på rosmarin samt timjan på köttet tills lammet är redo för att serveras.
- 9. Ta ut och arrangera grönsakerna på ett fat, ringla över olivolja samt pressa några droppar citron över. Skär upp lammet till sist strösslar du ut de torkade oliverna.