Tarte Flambée med mangold
Tarte Flambée med mangold – nygräddad, toppad med krispigt grönt och perfekt smältande ost. Här är ett försvinnande gott recept på den klassiska rätten från Alsace.
Ingredienser
8 MELLANSTORA PIZZOR
500 gr ost (riven)
5 dl gräddfil
500 gr mangold (strimlad)
1 klyfta vitlök (pressad)
4 dl ärtor (frysta går fint)
1 st fänkål
1 kruka persilja
Salt
Svartpeppar
Citron
Olivolja
Degen
10 g jäst
10 g salt
2 dl mjölk
5 dl mjöl
Gör såhär:
- 1. Knåda alla ingredienser till en smidig deg. Låt vila i minst 1h gärna längre.
- 2. Dela upp degen på 8 lika stora bullar, kavla ut tunna pizzor på bakplåtspapper.
- 3. Stryk ett tunt lager med gräddfil på den utkavlade ”pizzabotten”. Strö på generöst med ost.
- 4. Blanda mangold med lite olivolja och vitlök, och lägg på ett tunt lager på pizzan. Strö på lite ärtor.
- 5. Baka av pizzan på 250 grader 3–5 min tills den känns klar.
- 6. Hyvla fänkålen tunt på mandolin eller med osthyvel.
- 7. Skölj i kallt vatten så att den blir lite krispig.
- 8. Smaka upp fänkålen med olivolja, citron, salt & peppar.
- 9. Plocka persilja och toppa pizzan när den kommer ut ur ugnen.
- 10. Skär tunna slices, häll upp ett glas bubbel och njut!