Rostad jordärtskocka med löjrom - WineTable

I glaset

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut

Läs mer

Rostad jordärtskocka med löjrom

Underbart god förrätt som är enkel att förbereda och får en glittrig lyxfaktor av löjrommen. |Underbart god förrätt som är enkel att förbereda och får en glittrig lyxfaktor av löjrommen.


I glaset

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut

Läs mer

Underbart god förrätt som är enkel att förbereda (skockorna kan rostas och friteras dagen innan) och får en glittrig lyxfaktor av löjrommen. Kombinationen av segsöta och frasiga skockor, syrlig crème frâiche och salt, krämig rom passar perfekt till ett lite fylligare mousserande vin.

4 portioner
30 minuter + 1,5 h i ugnen

Ingridienser

Rostad jordärtskocka

1 kg jordärtskockor, medelstora eller små
Neutral matolja till fritering och rostning
Salt

Till servering

80 g löjrom (vegetariskt alternativ: tångkaviar eller riven parmesan)
4 msk crème frâiche, i spritspåse
0,5 rödlök, finhackad
dillvippor
Flingsalt
Eventuellt nymalen svartpeppar

Gör såhär:

  • 1. Sätt ugnen på 150°. Skölj jordärtskockorna och skrubba dem vid behov. Ta undan 8 st till fritering.
  • 2. Skär större jordärtskockorna i lite mindre bitar, tänk ätstora. Lägg tillsammans med små, hela jordärtskockor i en ugnsform med lite matolja och salt. Rosta i ca 1,5 h eller tills skockorna är mjuka, sega och lite gyllene.
  • 3. Hyvla de sparade skockorna fint med mandolin och torka skivorna på papper. Hetta upp matolja till 150° och fritera skivorna i omgångar. De ska bara bli ljust gyllenbruna, som utsidan på ett vitt franskbröd, ungefär, annars blir de beska. Låt rinna av på papper.
  • 4. Lägg ljumma, rostade skockor på tallrikar, strö ut jordärtskockschipsen ibland dem, spritsa över crème frâiche, strö över rödlök, lägg på små klickar löjrom och dekorera med dillvippor. Lite flingsalt är gott på och eventuellt ett drag med pepparkvarnen. Servera genast.
Winetable Symbol

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.