Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Johan Edström

Johan Edström

Vinskribent och sommelier

Mitt första ’stora’ vin köpte jag innan jag uppnått legal ålder, La Fleur Petrus 1964 som butiken på Gamla Väster fått i retur från en krog som konkat, á 8,75, de hade sex stycken.

Långt senare, fortfarande utan någon som helst formell vinutbildning hamnade jag i final i en av de första tävlingarna på dryckesområdet i Sverige. Tillsammans med bland annat Hans Åström och Ulf Wagner – men framförallt Ia Orre-Montan, tyckte vi att det borde bildas en svensk förening efter internationellt snitt. Sagt och gjort. Nu snart 40 år senare är det 500 medlemmar. Två europamästare och två världsmästare har föreningen också varit med om att vaska fram.

Då var jag chefsommelier på Leijontornet och senare Vinkällaren Grappe (troligen landets bästa vinuniversitet) vilket gjorde att även lilla jag fick representera Sverige i stora tävlingar – dock utan medaljer.

Det där är historia nu. Nu är det undervisning på Vinkällan, vinprovningar och skribentjobb. Så jag sliter fortfarande hund i Bacchus tjänst. Med glädje!

Favoritviner? Ja många. Vin är som musik – är det bra så är det bra. Annars kan det va!

Och jag skulle gärna vilja prova den där Pomerol-64:an en gång till.

Nyfiken på att veta mer om Johan? Kika in intervjun Någonting att dricka med Johan Edström.

 

Artiklar av Johan Edström