Vintips Pinot noir – Grab a Bottle (or can – or box)
Lästid: 2 minuter
Nu kära vinälskare är det pinot-veckor igen och här kommer tre lättdruckna och lättillgängliga pinot noir till rimliga priser. USA, Nya Zeeland och så klart La Belle France står för menyn. Samtliga viner finns i Systembolagets ordinarie sortiment, i vilka butiker får man leta reda på. Håll till godo och kom ihåg. Drick mindre men bättre!
Cycles Gladiator Pinot Noir
- art nr 2600
- 375 ml
- 13.5%
- 79 kr
Japp kompisar, det är en burk. En burk packad med småflörtig solskens-pinot som utstrålar en okomplicerad känsla av bara pinot rakt upp och ner. Lite småkryddig doft och smak av ung bärig frukt som körsbär, jordgubbe och hallon, svag ton av mintchoklad och möjligtvis lite nyans av ekfat på slutet. Vinet görs av en vindesigngrupp i Santa Rosa som kallar sig The Wine Hooligans och köper in druvorna till sina viner.
Gott till vinet - Pizza med chili/vitlöksfrästa stora räkor (eller stora vita bönor).
Te Kairanga Pinot Noir 2022
- art nr 6254
- 1500 ml
- 12.5%
- 242 kr
Japp, det är en box. Bärig och direktfruktig pinot med tydlig känsla för sitt ursprung, sånt tycker man om. I det här fallet rättfram pinotfrukt med små sötsyrliga skogsbär som hallon och blåbär samt jordgubbe och bigarrå, plus den speciella touchen av eukalyptus men ofta finner på Nya Zeeland. Kryddig på ett sätt som drar mot kanel och ingefära och en svag antydan av mjölkchoklad och vaniljton från fat. John Kavanagh heter mannen bakom Te Kairanga.
Gott till vinet - Teryakibakad lax med nudelsallad.
Bouchard Ainé & Fils Givry 2022
- art nr 5465
- 750 ml
- 13%
- 299 kr
Bouchard Ainé & Fils är en gammal välkänd négociant-firma i Beaune som säljer massor av olika etiketter. En av dessa är Givry, en av fem byar i Côte Chalonnaise precis söder om Côte de Beaune som får sätt ut sitt namn på etiketten. Här har vi ett vin med otvetydig adress, lite tuffare än de två tidigare vinerna med högre syra och stramare tanniner. Men, ändå frukt så det räcker; körsbär, skogshallon, citrus, och tydliga toner av nio månader på fat; rök och sandelträ. God idag men bara i början av sin linda, håller minst fem år till, alltså dekantera en timme eller två. Vinmakare är Amélie Faivret.
Gott till vinet - Ankbröst med coleslaw och gratinerad blomkål/potatispuré.