Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Citron– och marängpaj
Bild på Calvet Réserve du Ciron

I glaset

Calvet Réserve du Ciron

Läs mer

Citron- och marängpaj

Sött och friskt i en skön förening, såklart att citron– och marängpajen är älskad. En klick lättvispad grädde till fullbordar härligheten.


I glaset

Calvet Réserve du Ciron

Läs mer
Bild på Calvet Réserve du Ciron

Recept: Caroline Hofberg
Instagram: @carolineikoket

Ingredienser

8 portioner

DEG

3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 g kallt smör
1 ägg
2 dl pressad citron
1 dl strösocker
2 msk majsstärkelse (Maizena)
3 ägg
3 äggulor
6 msk rivet citronskal
50 g kallt smör

MARÄNGTÄCKE

3 äggvitor
3/4 dl strösocker

Gör såhär:

  • 1. Mixa snabbt ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa. Tillsätt ägget och mixa ihop till en deg. Vira in degen i plastfolie. Låt vila i kylen cirka 1 timme.
  • 2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt via i kylen minst 1 timme.
  • 3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
  • 4. Blanda citronsaft, socker, majsstärkelse, ägg och äggulor i en kastrull. Sjud sakta under omrörning tills krämen tjocknar, den får inte koka.
  • 5. Dra kastrullen från värmen och blanda i citronskal och smöret, som skurits i små bitar. Rör tills smöret smält. Låt krämen kallna.
  • 6. Höj ugnstemperaturen till 250 grader och grill.
  • 7. Häll citronkrämen i det förgräddade pajskalet.
  • 8. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa tills smeten är blank och seg.
  • 9. Spritsa eller bred marängen över citronkrämen.
  • 10. Gratinera pajen i mitten av ugnen tills marängen fått lite färg. Akta så den inte bränns.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.