Pizza på comté och ogräs
Våren är grön och full av liv – späda blad, gnissliga skott, pigg gräslök och mulliga dofter från skogen. När kirskål, nässlor, ramslök, harsyra, gräslök och spansk körvel växer som bäst är det dags att skörda det som går. Den här pizzan är ett sätt att kombinera nytta med nöje: man får frisk luft, rensar ogräs, och njuter sedan av en härligt gräddig, mineralfrisk pizza med ett glas champagne eller vin.
Ingredienser
- 1 pizzadeg (köp 1 degklump hos din bästa pizzeria eller sätt en egen deg. Hemligheten bakom bästa pizzadegen är bra ekologiskt mjöl och lång jäsning.)
-
0,5 l blandat ogräs (nässlor, kirskål, löktrav, maskrosblad, rölleka, ramslök)
-
1,5–2 dl crème fraiche
-
1 tunt skuren schalottenlök
-
2 dl finriven comté
-
Kallpressad rapsolja, gärna en nötig variant
-
Svartpeppar & flingsalt
Gör såhär:
- 1. Kavla ut degen lagom tunt och stryk på ett jämt lager med crème fraiche.
- 2. Täck med nästan all riven ost och lök.
- 3. Massera ogräset med lite olja och en nypa salt. Fördela ut på pizzan.
- 4. Baka av i varm ugn 2–5 min. Ta ut och strössla över den sista rivna osten och toppa med några droppar kallpressad rapsolja. Avsluta med salt och ett par varv med pepparkvarnen.