Bild på Getostpaj med champinjon och purjolök
En lättare glasflaska med Mezzacorona Pinot Grigio Riserva 2020, ett vitt vin från Trentino-Alto Adige i Italien

I glaset

Mezzacorona Pinot Grigio Riserva 2020

Läs mer

Getostpaj med champinjon och purjolök

Bild på Wine Table
Wine Table

Färdig smördeg blir frasigt skal till en grön paj, kryddad med lite bacon.

Ingredienser

4 personer:

- 2 purjolökar, den vita delen
- 300 g champinjoner
- 50 g bacon
- 8 sparrisar
- 3 msk olivolja
- 1 ägg, lättvispat
- 1 tsk salt
- 1 krm nymalen svartpeppar
- 1 rulle kyld smördeg
- 150 g getost

Servering:

- Blandad sallad med god dressing

Gör såhär:

  • 1. Strimla purjolöken, skiva svampen och strimla bacon. Ansa och koka sparrisen hastigt, den ska bli knappt mjuk.
  • 2. Värm ugnen till 200°. Häll oljan i en stekpanna, lägg i purjolök, svamp och bacon. Stek på medelvärme i ca 10 minuter tills purjolöken mjuknar och det mesta av vätskan kokat in. Häll bort ev återstående vätska, lägg blandningen i en skål och låt svalna. Dela den kokta sparrisen i bitar och blanda ner.
  • 3. Blanda ner ägget och krydda med salt och nymalen svartpeppar.
  • 4. Rulla ut smördegsplattan med sitt papper på en ugnsplåt. Pensla den yttersta kanten runt om med kallt vatten. Vik upp en kant runt degen, pressa ihop försiktigt. Nagga botten med gaffel.
  • 5. Fördela lökblandningen i pajskalet och smula över getosten. Ugnsbaka i ca 20 minuter. Servera med sallad.

Kommande event