Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Höstlig jordärtskockssoppa med frasig bacon
Punt Road Pinot Noir

I glaset

Punt Road Pinot Noir

Läs mer

Höstlig jordärtskockssoppa med frasig bacon

Doften av höst sprider sig i köket. Mulligt, mjukt och smakrikt - vi har lagat en len jordärtskockssoppa med frasig bacon som serveras med nybakat bröd.


I glaset

Punt Road Pinot Noir

Läs mer
Bild på Punt Road Pinot Noir

Ingredienser

Till 4 personer

6 st stora jordärtskockor
1 st vitlöksklyfta
½ st gul lök
1 dl grädde
5 dl mjölk
2 dl vatten
Salt och peppar
Vinäger (gärna sherry)
1 paket bacon (skivat)
5 msk matolja
1 dl olivolja
1 näve blandade örter (till exempel persilja, körvel, basilika, timjan)

Gör såhär:

  • 1. Skala och skölj jordärtskockorna. Spara skalet från 2 av skockorna i lite kallt vatten.
  • 2. Klyfta de skalade skockorna och lägg i en kastrull. Häll på grädde, mjölk samt vatten. Öka vattenmängden om det inte täcker. Koka riktigt mjukt i ca 30 min.
  • 3. Under tiden som det kokar så strimla skalen i tändsticksstorlek, strimla även baconet. Lägga allt tillsammans i en stekpanna och häll på matolja, stek långsamt på medelhög värme i ca 20 minuter tills att allt är frasigt och krispigt!
  • 4. Häll av överblivet stekfett och lägg på papper för att få bort så mycket fett som möjligt.
  • 5. Plocka en näve blandade örter av just dina favoriter. Lägg i en skål eller mortel tillsammans med olivoljan samt mixa/mortla till en örtolja.
  • 6. När alla skockor är genommjuka så lyft upp dem samt lägg i en mixer. Vidare ska du mixa till en slät kräm, spä på med kokvätskan tills att en önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och kanske några skvättar vinäger för fräschör.
  • 7. Häll upp soppan i en djup skål samt toppa med frasigt bacon och skockaskal. Avsluta med att ringa över lite örtolja.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.