Fontanafredda Alta Langa Limited Edition 2016 - WineTable

Fontanafredda Alta Langa Limited Edition 2016

Bubblande elegans i exklusiv upplaga – Stilfullt fruktigt och lika krispigt som vintern.


Alta Langa Metodo Classico DOCG – är Piemontes bubblande stolthet. Detta lilla men naggande goda distrikt fick sin DOCG-klassificering 2011 och talar för mousserande viner som tillverkas enligt traditionell metod på chardonnay och/eller pinot noir.

Piemonte har dock en lång tradition om att tillverka mousserande vin med champagne som förlaga. Här tar sig historien ända tillbaka till 1800 – talets början då den mäktiga Savoy-familjen lät sig influeras av den franska förädlingen och började odla klassiska franska druvor för de goda bubblornas skull.

Sedan 1990-talet har Fontanafredda tillsammans med sju andra vingårdar, arbetat mot att modernisera produktionen av mousserande vin i Piemonte, vilket resulterat i viner av allra högsta klass.
Av alla Metodo Classico-betecknade viner i Italien är Alta Langa DOCG den med strängast regelverk. Vinet är alltid årgångsbetecknat och måste ligga minst 30 månader under sin andra jäsning (att jämföra med 15 månader i champagne).

Det är därför vi med stor glädje presenterar Fontanafredda Alta Langa Limited Edition 2016. Vinet tillverkas på 70 % pinot noir och 30 % chardonnay från förstklassiga vingårdar belägna på höjder upp till 600 meter. Druvorna handskördades mellan den sista veckan i augusti och den första september och vinet har vilat i 36 månader på sin jästfällning.

Nyfiken på resultatet? Det här är ett vin i exklusiv upplaga som lyfter det allra bästa ur sin jordmån och bubblar upp i en torr frisk stil med frukt lika svalkande elegant som yppig. Här dansar toner av mineral, kex, citrus och gröna äpplen i en lång, nyanserad och elegant stil. Matcha med rostade mandlar, oliver och mellanlagrad ost från alperna– om inte till en gremolatagratinerade skaldjur eller musslor upphettade i vitlök, citron, färska örter, grädde och en skvätt vitt vin.

 Om Fontanafredda

Denna underbara producent grundades av Italiens första kung, Vittorio Emanuele II år 1858 i byn Serralunga d’Alba i distriktet Barolo, Piemonte.

Idag tar egendomen hand om över 100 hektar vinodlingar och producerar viner i alla prislägen och kvaliteter. Fontanafredda var först i Barolo med både kommunbetecknade och vingårdsbetecknade baroloviner.

Fontanafredda fick 2017 utmärkelsen “Winery Of The Year” av det erkända vinmagasinet Wine Enthusiast.

 

 

 

 

Produkttyp Mousserande vin
Land/Region Italien, Piemonte
Alkoholhalt 12,5%
Ekologiskt NEJ
Pris 169,-