Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Riesling – ett druvporträtt

Riesling – ett druvporträtt

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Riesling kan närmast beskrivas som en teaterpjäs där samtliga roller görs av en och samma person. Riesling är begåvad, mångfacetterad och uttrycksfull. Riesling kan vara lätt, frisk och fruktig, kraftfull och fet. Riesling kan vara knastertorr, simmigt söt och allt däremellan. Det är verkligen en karaktär som kommer i många skepnader – som en skådespelare med olika masker.

riesling_4

Odling, utbredning och historia

Idag odlas dryga 55 000 hektar riesling i världen och Tyskland är utan tvekan det land som kan benämna sig självt som regent – i alla fall om man talar om planteringsyta. Det är också i Tyskland som riesling sägs ha sitt ursprung, närmare bekant i dess högborg Rheingau. Sedermera spred sig druvan ut i landet och inte långt senare hade druvan funnit ett nytt hem i Frankrike och det vackra området Alsace. Idag växer druvan på flera platser och förutom framgångsrika planteringar i exempelvis Australien och Nya Zeeland så är också Österrike ett land som på stort allvar låtit riesling ta plats i vingårdarna.

Själva druvsorten trivs riktigt bra i lite svalare klimat, gärna på sluttningar där solexponeringen är som bäst under flest timmar. Rankorna knoppar relativt sent vilket gör att druvorna blir mindre utsatta för vårfrost eller dylika problem. I lite varmare delar av världen så väljer man oftast att plantera riesling i de områden som anses som svalast och gärna där vingårdarna ligger på hög altitud där de kan åtnjuta svalare vindar och nätter.

Riesling idag

Trots att riesling i allra högsta grad bör ses som en av världens mest förnäma druvsorter så har också viner som bär dess namn blivit ordentligt missförstådda. I mångt och mycket beror nog detta på att sockerhalten i riesling är så varierande och att det inte alltid känns klart att få grepp om detta, utifrån informationen på etiketten. Vi är nog många som i början av vår vindrickande karriär festade loss på halvtorra tyska rieslingviner av varierande kvalitet där inte helt sällan de presenterades i ”fina flaskor”. Allt för stort inmundigande av denna vinstil under exempelvis valborgsfirande, midsommarnätter och ungdomsfester har sannolikt gjort upplevelsen av riesling alltför jovial, enkel och kanske rent av tråkig. Men gudarna ska veta att riktigt välgjord halvtorr riesling är som ren magi i en flaska. Dessutom är det en av världens mest gastronomiska vinstilar. Jag håller ganska ofta provningar på temat vin och mat i kombination och under en sån föreläsning återkommer jag ofta till en riesling kabinett som den allmänt bästa matkompanjonen. Riesling med en gnutta socker är underbart till kryddstarka rätter, fantastiskt till schnitzel, perfekt till rena skaldjur, exemplariskt till ostbrickor, njutningsfullt till chark och klassiskt till sparris. Man kan säga att halvtorr riesling är lite som vinvärldens fredsmäklare, det är sällan att ett vin i den stilen startar krig på tungan.

Men, om man inte vill ha ett vin med socker i, kan det ibland bli svårt att navigera sig genom djungeln därute. Ett bra tips är att titta på vinets alkoholhalt. Ligger alkoholen under 11,5 procent så är det sannolikt en högre sockerhalt i det du tänker hälla upp i glaset.

Riesling har dessutom en väldigt hög och naturlig syra. Det gör att vinerna i de flesta fall har en aptitretande friskhet, även om de innehåller lite socker. Just syran bidrar dessutom till att riesling av högre kvalitet anses som ett av världens mest lagringsdugliga viner.

riesling_winetable

Revolutionen

Nu är det dags att haka på rieslingrevolutionen! Låt dig kastas in i en värld av olikheter och uttryck. Våga dig på en bättre halvtorr variant från Mosel till thaigrytan. Återuppliva den smakrika känslan hos en läcker Alsace-klassiker. Smaka på mineraldrivna giganter från österrikiska Wachau. Beställ nån flaska från Australienska Clare Valley, bara för att uppleva något annorlunda. Och sedan är det dags att börja dricka riktigt sött igen – riesling beerenauslese är bästa valet till sommarens söta jordgubbar!

Mer läsning

Tysk riesling kommer som nämnt i många skepnader. Vill du ha tips på några riktigt grymma viner som alla finns i det fasta sortimentet? Ta del av Andreas Grubes tips här.

Annons

Von Winning Deidesheimer Mäushöhle Erste Lage Riesling Trocken

Von Winning Deidesheimer Mäushöhle Erste Lage Riesling Trocken

Land:Tyskland
Pris:239 ,-
Alkoholhalt:12%
Sockerhalt:5 g/l
Volym:750 ml

Von Winning Deidesheimer Mäushöhle Erste Lage Riesling Trocken

Land:Tyskland
Pris:239 ,-
Alkoholhalt:12%
Sockerhalt:5 g/l
Volym:750 ml

Von Winning Deidesheimer Mäushöhle Erste Lage Riesling Trocken bjuder på en generös smak med aromer av citrusskal, örter och en fin gräddighet. Inbjudande klar och fräsch doft av persika och citrus. Servera svalt till rätter av fisk och skaldjur.

NR: 72528

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.