Lammentrecôte med örttäcke och potatissallad
Tillaga ett mästerverk av lammstek med en härligt kryddiga örter och en potatissallad. En perfekt balans av smaker och texturer som tar din middagsupplevelse till nya höjder och som kompletterar det röda vinet som bäst!
Ingredienser
KÖTT
ca 600g lammentrecôte
smör
salt
nymald peppar
250g cocktailtomater, gärna på kvist
ÖRTTÄCKE
5 msk riven dagsgammal baguette
4 msk finriven pecorino
3 msk persilja
3 msk hackad färsk timjan
2 rivna vitlöksklyftor
2 tsk dijonsenap
3 msk olivolja
nymald peppar
KRÄMIG PRIMÖRSALLAD
750 g delikatess- eller färskpotatis
2 msk olivolja
flingsalt
250g grön sparris
4 salladslökar
1,5 dl tinade edamamebönor
2 dl grovriven pecorino
2 dl tändstickstunna äppelskivor
ca 5 dl löst packad babyspenat
DRESSING
2 äggulor
1 tsk pressad citron
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk dijonsenap
2 dl löst packade basilikablad
1,5 d rapsolja
2 msk vatten
salt
nymalen peppar
Gör såhär:
- 1. KÖTT: Börja med att blanda ingredienserna till örttäcket. Låt det gärna stå sig en liten stund.
- 2. Sätt ugnen på 200 grader. Bryn köttet runtom i smör. Krydda med salt & peppar. Lägg köttet på en plåt med bakplåtspapper. Stick i köttermometer i köttets tjockaste del.
- 3. Fördela örttäcket över köttet samt tryck till försiktigt. Lägg tomaterna runt omkring.
- 4. Stek i mitten av ugnen tills termometern visar 57 grader för rosa kött.
- 5. Låt köttet vila 5-10 minuter under aluminiumfolie innan det skärs upp i tunna skivor.
- 6. PRIMÖRSALLAD: Börja med dressingen: Mixa äggulor, citronsaft, vitlök, senap och basilika i en smal skål med stavmixer.
- 7. Tillsätt oljan droppvis och mixa till en tjock kräm. Blanda i vatten, salt och peppar.
- 8. Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta potatisen och dela de som är större. Lägg potatisen på en bakpappersklädd plåt. Blanda med olivolja samt flingsalt.
- 9. Rosta i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk, ca 25 minuter. Låt kallna.
- 10. Bryt av den nedre grova delen på sparrisstjälkarna. Koka i lättsaltat vatten cirka 3 minuter. Spola i kallt vatten. Dela varje stjälk i tre delar. Ansa och strimla salladslöken.
- 11. Blanda dressing och potatis.
- 12. Vänd ner sparris, lök, bönor, ost, äpple samt spenat vid servering.