Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Tomtebogatan 5
113 39 Stockholm

Pasta à la Vodka

Wine Table

Torsdag eftermiddag och du har inte hunnit ägna en tanke åt kvällens middag? Det är då du svänger ihop världens enklaste och godaste 80-talsklassiker. Pasta à la Vodka är förmodligen tusen gånger godare än du minns den.

Rökt paprikapulver är varken ett måste eller typiskt i denna pastaklassiker från 80-talet, men en god twist som gör det hela ännu lite hetare. Vodkan i rätten frigör härliga aromer från tomaten och hjälper till att binda såsen. Tomat och grädde kan annars lätt spricka tillsammans, det är därför det sällan används i italiensk matlagning.

Ingredienser

1 st gul lök

2 klyftor vitlök

2 msk smör

1 tsk chiliflakes

1 tsk rökt paprika (pimenton de la vera)

4 msk tomatpuré

2 dl grädde

1 dl Vodka

1 dl pastavatten

1 dl parmesan (riven)

½ dl kruspersilja (hackad)

500 g spaghetti eller pasta penne (eller det du har hemma)

Salt till pastavatten

Svartpepparkvarn

Gör såhär:

  • 1. Koka pastan i en stor kastrull enligt anvisningarna på paketet, spara 1 dl av kokvattnet
  • 2. Värm smöret i en stor stekpanna på medelvärme, tillsätt lök och vitlök och stek i 3-5 minuter tills gyllene. Tillsätt chili, paprikapulver och tomatpuré. Fräs 3 min.
  • 3. I med vodka och låt koka upp och sjuda i en minut innan du tillsätter grädde.
  • 4. Sjud försiktigt i 5 minuter eller tills såsen har tjocknat. Smaka av med salt och svartpeppar och persilja.
  • 5. När pastan är kokt, häll av vattnet och tillsätt såsen och blanda. Späd eventuellt med pastavatten om såsen skulle bli för tjock.
  • 6. Servera med en fluffig peruk av riven parmesanost och nymalen svartpeppar. Smaklig Spis!!

Mer inspirerande läsning


Winetable Symbol

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.