Bild på Framtiden för rosé som vinstil – Årets rosévinstrender

Framtiden för rosé som vinstil – Årets rosévinstrender

Bild på Tina Johansson
Tina Johansson Vinskribent och chefsommelier

Lästid: 3 minuter

Rosévin har här i Sverige oftast setts som något man endast dricker under sommaren, ett friskt och läskande vin att njuta av i solen. Få har sett drycken som ett seriöst alternativ till mat. Samma inställning har gått att se på många andra platser i världen med, som exempelvis i USA där rosé ofta tillverkats i sötare stil och marknadsförts till de som i vanliga fall inte varit stora vindrickare.

Årets rosévinstrend

Rosévinsmakare idag däremot utmanar bilden av vad rosé är och vad det kan vara, med målet att göra stilen lika respekterad och bred som vitt och rött vin redan är idag. I och med att dessa mer unika stilar av rosé gjort sig populära på fine dining-restauranger som ett matvänligt alternativ och att prisbilden för rosé ständigt ökar skulle jag säga att denna förändring av vinstilens rykte är i full gång, och endast kommer bli mer och mer spännande att följa framöver.

Mörk eller ljus?

Även om den ljusrosa stilen av rosé fortfarande är den mest populära idag, och franska Provence det dominerande området, så finns det andra stilar och vinmakningstekniker som växer fram. I och med att rosévinet sakta fått bättre rykte och börjat drickas i större utsträckning även under vintern utforskas stilen ytterligare. Både mousserande rosé och alkoholfri rosé har blivit mycket mer populära.

Min personliga favoritstil är dock den mörka, nästan röda, stilen av rosé. Idag vågar fler vinmakare experimentera med förlängd skalkontakt och därmed en djupare smak. Det finns även en distinkt struktur i vinet, med en viss strävhet. En del regioner har alltid varit förespråkare för denna stil, som Tavel i Frankrike och Navarra i Spanien.

Det blir också vanligare att välja att lagra något av sina viner på ekfat, andra arbetar med jästkontakt för sin rosé istället. Det ger inte bara en krämighet till vinerna, utan ser även till att de är mer stabila och kan lagras längre, vilket tidigare var extremt ovanligt för rosévin. Vissa vinmakare lagrar till och med sina viner i flaska innan försäljning, och skulle aldrig lansera aktuell årgång bara några månader efter skörden.

 

Framtiden för rosé som vinstil - Årets rosévinstrender.
Fler unika stilar av rosé har gjort sig populära på fine dining-restauranger som ett matvänligt alternativ. Bild: Tina Johansson

Idag finns många väldigt kvalitetsdrivna roséviner som använder någon av dessa tekniker, och som försöker fånga områdets terroir istället för att göra den friska stil av rosévin som områden likt Provence redan gjort till sin. Även inuti Provence, som i regionen Bandol, har fler och fler vinmakare ett mål att göra mer lagringsduglig rosé som har möjlighet att utveckla sina smaker med tiden.

Framtiden

Rosé har ökat i både popularitet och försäljning den senaste tiden. Om man tar Provence som exempel så har de ökat exporten nästan tiofaldigt de senaste 10-15 åren och visat att rosé är en stil av vin att räkna med. Även mousserande rosé blir mer och mer populärt, och regioner som Prosecco tillät rosé-bubbel som del av områdets utbud så sent som 2020. Även om den ökade roséförsäljningen stabiliserats de senaste tre åren är rosé fortfarande på uppgång, trots att alkoholförsäljningen på det stora hela minskar. Framtiden ser ljus (eller mörk!) ut för rosé-revoultionen.

Vår skribent Tina Johansson har startat nyhetsbrevet SKÅL tillsammans med Maja Samuelsson, följ henne där med för ännu fler roliga artiklar.

Dela via:

Mest besökta vinbarerna just nu

Skärets Krog

Charmigt

Smögen

Utsikt

Meetly Storgatan

Charmigt

Linköping

Ramla in

Bar Ingrid

Livligt

Stockholm, City

Perfekt läge

Café Cuvée

Avslappnat

Stockholm, Södermalm

Kvarterskrog

Nektar

Mysigt

Stockholm, Vasastan

Ramla in

Combo Vinbaren

Avslappnat

Stockholm, Vasastan

Hål i väggen

Suggan Vinbar

Ostört

Göteborg, Majorna

Bistro

Bistro Mirabelle

Livligt

Stockholm, Vasastan

Ramla in

Teddys

Skön atmosfär

Stockholm, Östermalm

Hål i väggen

Leijontornet Bar

Wow-personal

Stockholm, Gamla stan

Bistro