Bevara mångfalden – ansvaret är DITT!
Lästid: 3 minuter
Tycker du också att det är kul med mångfald och bredd på vinhyllan? Då får du också ta ditt ansvar! Andreas Grube manar till större nyfikenhet, öppnare sinne och att ta vara på chanserna.
Visst, klart att man är trött på generiska boxar, konstruerade låtsasviner och ännu fler kladdiga ”zinfandel”-viner från södra Italien. Där är det skärpning och upp till bevis för monopolet. Men då och då händer det också att det dyker upp viner i Systembolagets fasta sortiment som får en annan att jubla. Viner som man kanske inte sett till tidigare, sådant som breddar sortimentet och som visar på vinvärldens enorma spännvidd.
Så sent som i senaste septembersläppet dök det till exempel upp både en stilla xarel-lo, en ungersk furmint och en país från Chile på hyllan. Alla var dessutom riktigt bra. Svinkul ju, och värt att jubla åt!
Men nej, att få konsumenterna att kasta sig över ett vin med en druva som de knappt hört talas om och som dessutom är svår att uttala är definitivt inte det lättaste, vilket även importörerna är väl medvetna om. Samtidigt måste man ju älska alla ambitioner till att verka för bredd och fördjupning, vad gäller allt från regioner, druvor och stilar.
Utanför boxen
Och där är det faktiskt du och jag – vi konsumenter – som får kliva in och helt enkelt ta vårt ansvar. Hänger du med? Vi måste sluta att gå i våra invanda hjulspår och bara köpa de viner vi redan provat och vet att vi gillar. Vi måste våga steppa utanför boxen, ta på våra mest nyfikna glasögon när vi kliver in i butiken. Ta vara på chanserna till nya upptäckter när de bjuds!
Vad har du att förlora? I allra värsta fall får du ett vin i glaset som du kanske personligen inte gillar, men fine, då har du i alla fall testat och åtminstone blivit en erfarenhet rikare. Gott så.
Jag tänker att ett köp av något oväntat eller nytt för den egna gommen också ger möjlighet till ökad kunskap. Känner du inte till xarel-lo? En snabb googling bort får du svaret att det är en av de klassiska cava-druvorna, att den har toner av krispiga äpplen, krusbär och citrus. Och när du väl testar den så handlar det också om att sätta den i sitt sammanhang, så att säga. Att hitta vad den ska användas till. För egen del vill jag till exempel gärna använda stilla xarel-lo på samma sätt som muscadet från Loire; det är kort och gott ett helt perfekt skaldjursvin! Ett kallt glas tillsammans med ett gäng färska ostron kommer att bli rena drömmen.
Living on the edge
Det här är såklart bara ett par exempel, men själva idén är värd att applicera på hela vår vinkonsumtion. Våga! Utmana dina smaklökar! För visst är det väl roligare med living on the edge snarare än säkra kort? Det är det oväntade som gör livet spännande.
Dessutom: om vi verkligen vill ha bra mångfald i utbudet är det också upp till oss att ta de chanser vi bjuds. Så passa på att plocka åt dig av något nytt och kul nästa gång du sveper längs hyllorna på bolis.
För skojs skull. För lärandets skull. Och för mångfaldens skull.
Skål!