Loire – variationens vinregion
Lästid: 4 minuter
Franska Loiredalen är en av världens mest uppskattade vinregioner, men också en av de mest mångfacetterade. På de vackra sluttningarna ner mot floden, mellan regionens historiska slott, hittas allt från rött, vitt, bubbel, rosé och dessertvin i en uppsjö av stilar. Följ med på en spännande resa genom områdets fantastiska viner.
Loirefloden är Frankrikes längsta flod, placerad i norra delarna av landet. Längst med den sista delen av floden hittar vi Loiredalen, 400 km av vingårdar innan floden mynnar ut i Atlanten. Regionen har länge varit viktig i landet eftersom den har nära till Paris och floden i sig ofta använts som handelsväg. Idag delar man upp regionen i fyra olika områden; Pays Nantais, Anjou-Saumur, Touraine och Övre Loire, alla med sina distinkta och unika stilar av vin.

Pays Nantais
Längst ute vid Atlanten hittas Pays Nantais känt för sina krispiga, vita viner på druvan Melon. Melon kallas ibland även för Melon de Bourgogne eller helt enkelt Muscadet, precis som den mest välkända appellationen här. Som druva mognar Melon tidigt på hösten, vilket är perfekt i detta svala klimat. Vinerna brukar generellt bli eleganta med frisk syra, en viss mineralitet och med relativt neutral fruktsmak. Viner av högre kvalitet lagras ofta på jästfällningen, ett begrepp som kallas sur lie. Jästfällningen är det som blir kvar efter att alkoholjäsningen är komplett och jästen dött och faller till botten av jäskaret. Ofta låter man vinet och jästen ligga kvar tillsammans i ett halvår för att ge vinerna mer komplexitet i form av en krämigare textur och en lätt brödig smak. Muscadet-vinerna är idag en klassisk kombination med ostron på grund av sin lättare stil och mineralitet som lyfter fram ostronets naturliga smak.

Anjou-Saumur och Touraine
I mitten av dalen ligger Anjou-Saumur och mer österut även Touraine, med appellationer som gör några av de mest prestigefyllda vinerna på Chenin Blanc och Cabernet Franc i hela världen. Chenin Blanc är en spännande druva som kan användas för flertalet olika stilar, allt från krispiga till fylliga vita viner till söta eller mousserande. Druvan är som mest erkänd från Savennières i Anjou-Saumur där stilen ofta är fyllig och lagring på gamla ekfat är vanligt, och i Vouvray i Touraine. I Vouvray tillverkas både torra, halvsöta och fullt söta viner i en lättare och fruktigare stil än Savennières. De söta vinerna tillverkas med ädelröta, alltså på samma sätt som dessertviner från Sauternes eller Tokaj. Vilken stil man än väljer att göra så behåller druvan alltid sin höga, uppfriskande syra. Större del av allt mousserande vin i Loire kommer härifrån med.
För rött vin är det Cabernet Franc som gäller, och appellationerna Saumur-Champigny i Anjou-Saumur samt Chinon och Bourgueil i Touraine. Druvan kan göra både enkla, fruktiga och lättdruckna röda till komplexa, ekfatslagrade viner som gärna får lagras många år till i flaskan innan de dricks. En hel del rosé tillverkas på druvan med, ofta i en ljus och uppfriskande stil.

Övre Loire
Längst inåt landet finns vad som kallas Övre Loire, eller Central Vineyards, där Sauvignon Blanc dominerar och havsklimatet från Atlanten inte längre gör sig påmint. Här ligger två appellationer som alla Sauvignon Blanc-älskare hört talas om, nämligen Sancerre och Pouilly-Fumé. De flesta vinerna lagras endast på ståltank för att behålla fräschören och den eleganta aromen och örtigheten druvan har. I Sancerre tillverkas faktiskt en liten del rött vin med, då på druvan Pinot Noir, som faktiskt var den mest planterade här för länge sedan.
Loire – variationens vinregion
Idag har Loire etablerat sig som en vinregion för ett stort antal hantverksviner i alla olika stilar man kan tänka sig, men regionen har också varit viktigt i drivandet av naturvinsvågen. Lokala vinmakare som Nicolas Joly, även kallad biodynamikens pionjär, och det faktum att många vinproducenter valt att klassa sitt vin som Vin de France för att kunna gå utanför regionens lagar och regler har inspirerat många andra vinerier världen över. Med andra ord är Loire idag både en klassisk och en trendsättande region med stor variation, och kommer fortsätta göra sitt avtryck i vinvärlden länge till.