Nyprovat – Tillfälligt Sortiment Systembolaget 15 augusti 2025
Lästid: 13 minuter
Varje vecka presenterar vi Nyprovat ur det tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Det viktigaste vi vill förmedla är att ALLA viner har personligen, opartiskt och oberoende provats innan vi skriver om och rekommenderar dem – det är Vår kvalitetsstämpel som Du alltid kan lita på. Läs, inspireras och gör kloka eller okloka val, men kom ihåg, drick mindre men bättre.
Gå direkt till
Nyprovat – Tillfälligt Sortiment Systembolaget 15 augusti 2025
Webben
Om Systembolagets webblanseringar:
MOUSSERANDE VIN
Medici Ermete Concerto Lambrusco Reggiano 2023
-
- art nr 93955
- 750 ml
- 11.5%
- 159 kr
Ekologisk Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, naturligtvis med ursprung Emilia-Romagna. Lambrusco bör kanske inte gå under kategorien mousserande vin, men det är heller inte ett stilla vin. Pärlande kanske man kan definiera det som med intensiv blåbärig nos och smak av svartvinbär, björnbär och mogna vildhallon och jordgubbar. Örtigt och torrt, stramt och sprittande med frisk syra i hög koncentration och fin längd. (Quaffable Wines, 3 000 fl.)
VITT VIN
Kullabergs Vingård Askesäng 2023
-
- art nr 94596
- 750 ml
- 12.5%
- 389 kr
Ett svenskt toppvin på PIWI-druvorna souvignier gris och solaris som jäst på ståltank, ekfat och barriques för angenäm fatkaraktär. Balanserat nedtonad nos, gröngulfruktig och lätt reduktiv. Tät fyllig och koncentrerad med bred kropp, rökig fatton, örtigt och kryddigt med lång koncentrerad finish som även bjuder en aptitligt bitterljuv aspekt. Man kan spekulera om priset men det är ett välgjort och komplex vin med hög, förvisso rättmätig, svansföring. (Kullabergs Vingård, 1 000 fl.)
Belle Naturelle Grüner Veltliner 2024
-
- art nr 90404
- 750 ml
- 11.5%
- 189 kr
Ekologiskt och naturligt framställd, årligen återkommande, grüner från Alwin Jurtschitschs naturvurmarprojekt. En grüner vuxit upp i nejs, glimmerskiffer och lössjord, som avstjälkats och spontanjäst i neutrala österrikiska ekfat där den fått vila med sin jästfällning. Syrligt och läskande friskt med lätt mallo-youghurt-ton, grönfruktig med florala toner och torr vitt pepprig finish. Ett härligt sommarvin så här på sluttampen. (Enjoy Wine & Spirits, 4 800 fl.)
Lackner-Tinnacher Gamlitz Gelber Muskateller 2024
-
- art nr 94589
- 750 ml
- 11.5%
- 169 kr
Från Südsteiermark strax söder om staden Graz där merparten av vingårdarna ligger i kommunen Gamlitz och själva vineriet ligger i byn Steinbach. Katharina Tinnacher gör annars oemotståndliga viner på sauvignon blanc men här bjuder hon överraskande på druvan gelber muskateller som pressats med hela klasar och som efter 18 timmars skalmaceration förts över på rostfria ståltankar. Vinet har jäst och lagrats i åtta månader på sin jästfällning innan buteljering. Vi bjuds på ett mycket friskt och rikt vin med både grön- och gul stenfrukt, sälta och mineralitet, hög syra, energi och power i ett strukturerat och torrt av slut med lång örtig eftersmak. (Johan Lidby Vinhandel, 2 400 fl.)
Erdevik Tamjanika Bellucci 2024
-
- art nr 94567
- 750 ml
- 13.5%
- 160 kr
Den lokala druvan tamjanika är nära besläktad med muscat blanc à petits grains och oenologen Tanja Duricic är en av de mest kända serbiska vinmakarna och välkänd specialist för området Fruska Gora. Ett alldeles utmärkt och fräscht sensommarvin som ni absolut ska prova. Syrlig aromatisk nos, svartvinbärsblad , fläder och gröna örter, vita vinbär och grapefrukt. Stramt och tight med läskande frisk och hög syra, energi och aptitretande bittercitrustoner. Bra pris, lätt värt att kolla upp! (Balkanwines, 2 100 fl.)
Penfolds Max's Chardonnay 2024
-
- art nr 90035
- 750 ml
- 12.5%
- 199 kr
Hyllningsvinet till Max Schubert, Penfolds första vinmakare, bjuder en klassisk aussie-chard från Adelaide Hills. Pigg, ren och gult fruktig nos. Syrligt och energiskt, läskande friskt och piggt med hög syra, syrligt gul frukt i ett örtigt och solvärmande dis av smaker. Stort, charmigt och energiskt, syrligt och välbalanserat, mycket välsmakande och prisvärt. (Vinunic, 8 400 fl.)

Cherubino Chardonnay GinGin 2023
-
- art nr 93911
- 750 ml
- 13.5%
- 349 kr
Mer aussie chardonnay, här från Margaret River som ligger 20 mil söder om staden Perth, i delstaten Western Australia. Naturligt minimal intervention-vin från druvklonen gingin vilken har kompakta klasar med små bär som lagrats nio till tio månader på samma fat som det jäst i tillsammans med sin jästfällning. Vinet har heller inte klarnats eller filtrerats. Gulfruktig nos av smör och nötter, vanilj och örter med tydlig fatkaraktär adderat till den gulfruktiga smaken. Strukturerat rökigt mineraliskt med hög fräschör balanserat med hög koncentration. Cherubino Wines grundades 2004 av Larry och Edwina Cherubino. Larry är även husets vinmakare. (Vitis Wines, 360 fl.)
Te Mata Estate Chardonnay 2023
-
- art nr 93512
- 750 ml
- 12.5%
- 189 kr
Ekfatslagrad chardonnay som jäst på rostfria ståltankar. Vingårdarna ligger i Hawke's Bay på Nya Zeeländska Nordöns östkust. Reduktiv och gulfruktig med lätt toastade fat, citrus och grön frukt. Solmoget och syrligt, mallo-smörigt med ananas, vanilj, noigat och nötter i avslutet. (Vintedge, 1 800 fl.)
RÖTT VIN
Domaine Louis-Claude Desvignes Morgon Corcelette 2024
-
- art nr 92813
- 750 ml
- 13%
- 229 kr
Ekologiskt odlad och lilafärgad gamay med platstypisk Morgon’sk-blåbärsbuskig nos, intensivt parfymerad av svarta bär, vildhallon, jordgubb och blodapelsin. Torrt, stramt och tight med generös frukt, koncentrerat och fokuserat mörkfruktigt och örtigt med lätt grusmineralisk finish. Domaine Louis-Claude Desvignes drivs i åttonde generationen av syskonen Claude-Emmanuelle och Louis-Benoit Desvignes. (Gullberg by Stockwine, 600 fl.)
Famille Brechet Plateau des Chênes 2024
-
- art nr 92517
- 750 ml
- 15%
- 189 kr
Prisvärd jätteallokering av ett, i sammanhanget TS, bordsvin från södra Rhône och Lirac med fin terroir och druvtypicitet av 60 procent syrah och 40 procent grenache. Ett torrt och stramt tanninpaket, tuggigt och välstrukturerat. Inledningen vittnar om en blåfruktig, ungdomlig nos med fatkaraktär. Vidare hittar jag garrigue-örter, svarta bär, viol, lagerblad, lakrits och lavendel med en struktur av torra tanniner i en mineralisk jordig grönörtig finish. Som sagt, bra pris i en stor allokering och du får ett charmigt höstvin som är vinifierat i producentens vineri i Châteauneuf-du-Pape. (Swedish Wine Cellar, 14 400 fl.)

Domaine Brusset Cairanne Les Travers 2023
-
- art nr 92853
- 750 ml
- 14%
- 185 kr
Mer Rhônevin, här från mindre kända appelationen Cairanne, en av 20 byar i södra Rhône, som har rätt att lägga sitt namn till appellationen Côtes-du-Rhône-Villages. En blend av syrah, mourvèdre, grenache och cinsault som gett en elegant nos av rödsvart frukt och lokala örter i balans med energi och kraft. Läskande frisk rödfruktig generös smak med balans i syra och struktur, koncentrerat med garrigueörtig fräschör - mjukt lent och generöst charmerande. Från en Legendarisk familjeegendom belägen i Gigondas med odlingar i några av de bästa lägena i området, grundades 1947 av André Brusset. Idag drivs domänen av Andrés son Daniel och sonsonen Laurent Brusset. (Budbreak, 3 600 fl.)
Château Lavillotte Saint-Estèphe 2019
-
- art nr 95842
- 750 ml
- 14%
- 229 kr
70 procent cabernet sauvignon och 30 procent merlot i denna bilens från 12 hektar i Saint-Estèphe cirka fem mil norr om staden Bordeaux, på Girondes västra strand. Mörkbärig nos med lätt rökig fatkaraktär. Tät och fokuserad, med grusiga tanniner, frisk frukt, läskande fräschör och lång koncentrerad eftersmak. Druvorna till detta vin kommer från vinstockar som i genomsnitt är 35 år gamla och har lagrats ett år och tre månader på franska ekfat, varav 30 procent var nya. (WineWorld, 5 400 fl.)
Château Les Ormes de Pez 2020
-
- art nr 94682
- 750 ml
- 13%
- 419 kr
Mer från norra Médoc, även denna belägen i Saint-Estèphe i en prisklass något högre än tidigare nämnda vin. Mer utvecklad och personlig i sitt uttryck av läder, choklad, kryddor och ceder. Svartfruktigt och stramt med grusiga tanniner, koncentration och lätt strävhet i ett torrt avslut. Blenden består av av 54 procent merlot, 38 procent cabernet sauvignon, fyra procent cabernet franc och fyra procent petit verdot. (JPC Wines, 480 fl.)
Bruna Grimaldi Barbera d'Alba Superiore Scassa 2023
-
- art nr 90099
- 750 ml
- 14.5%
- 199 kr
Ursprungstypiskt och körsbärsspritig, rödbärig och örtig nos med inslag av mörk frukt och vildvuxna örter. Läskande friskt och energiskt med hög syra som sig bör, röda bär och torra tanniner i ett lätt grusigt mineralisk och grönörtigt avslut. Sedan år 2013 är även Brunas barn Simone och Martina involverade i verksamheten. Fokus ligger på nebbiolo och ursprunget Barolo men man odlar även druvsorterna barbera, dolcetto och arneis där Grimaldi enbart använder stora träfat och tonneaux som rymmer 500 liter. Vinerna får jäsa spontant på sin egen jäst i ståltank för att sedan dras om till de stora träfaten. (Handpicked Wines, 6 000 fl.)
Grosjean Gamay 2024
-
- art nr 93738
- 750 ml
- 12%
- 199 kr
Gamay från Valle d'Aosta i norra delarna av Italien och landets minsta vinregion. En något oväntat druva, men med ett otroligt schwung i uttrycket med frisk ungdomlig blåfruktigt örtig nos med lätt rosiga toner. Mjukt och generöst med frisk syra och josig frukt, bärig och örtig i avslutet. Grosjean började buteljera och sälja sina viner 1969. Fram tills dess producerade de bara vin för egen konsumtion. Egendomen drivs idag i tredje generationen och man har nu börjat ställa om vingårdarna till ekologisk odling. (Quaffable Wines, 1 800 fl.)
Nittardi Ad Astra 2023
-
- art nr 95796
- 750 ml
- 14.5%
- 199 kr
Ett modernt vin från Maremma, beläget ute vid kusten i Toscana, lillebror till Nittardis premiumvin Nectar Dei. Maremma är hemvist för de så kallade super tuscans, kvalitetsviner med en friare druvblandning än den som regelverket tillåter i Chianti Classico. Druvorna kommer från de soliga kullarna nära havet i Mongibello delle Mandorle i södra Toscana och jordmånen är en mix av sand, sten och lera. Initialt torrt, stramt och tight med hög koncentration av svart frukt, fat och ceder med strukturerat tuggiga tanniner och lång koncentrerad eftersmak med lakritskrydda. Lagra i många år eller häll upp i karaff ett par timmar innan servering. I denna blend är det bland annat cabernet sauvignon, sangiovese och cabernet franc som har använts. Druvsammansättningen ger ett välbalanserat vin med fin kropp. Vinet jäser på rostfria tankar för fruktighetens skull och därefter lagras det sex månader på franska ekfat. (Handpicked Wines, 5 400 fl.)
Montepeloso A Quo 2023
-
- art nr 94834
- 750 ml
- 14%
- 199 kr
Ytterligare ett vin från Maremma men med en annan druvsammansättning av montepulciano, sangiovese, cabernet sauvignon, marselan och alicante bouschet som lagrats sju månader på franska ekfat av olika storlek. Cirka 15 procent av faten var nya. En super tuscan i det lilla, fruktdrivet och mörkt bärigt, koncentrerat fruktigt med mörkt rostade ekfatstoner, elegant och finessrikt. Vinmakare är Fabrizio Moltar, som bland annat arbetat för producenter som Gaja och Frescobaldi. (Moestue & Cask, 1 800 fl.)

Can Leandro L'Arenal 2023
-
- art nr 94674
- 750 ml
- 13.5%
- 199 kr
80 procent monastrell, tio procent bonicaire och tio procent malvasia som vuxit upp ur sand, järn och kalk i gamla vingårdar i Valencia, och sedan lagrats tio månader på franska ekfat om 500 liter. Odlingarna ligger längs med floden Clariano, på cirka 550 meters höjd. Intensiv koncentrerat mörkfruktig nos, kryddig och örtig med torra tanniner, välbalanserad syra med koncentrerat frukt i en lång koncentrerat eftersmak. Det är smaknoteringarna från första provningen av detta vin. Andra gången jag hade möjlighet att prova det visade det upp en brettig och lite snipigare sida. Ett gott vin men en varningens flagga för flaskvariation. Can Leandro startade 2013 som ett projekt mellan bröderna Alberto och Gabriel Sanchis. Idag drivs firman av Gabriel som även är husets vinmakare. (Wine Dog Dryckeshandel, 720 fl.)
Quinta do Vale Meao Meandro 2022
-
- art nr 94843
- 750 ml
- 13.5%
- 199 kr
En Douro-blend på lokala druvor från en vingård med anor från 1877 där 45 procent är touriga nacional, 38 procent touriga franca, tio procent tinta roriz tre procent tinta barroca och två alicante bouschet. Svartfruktigt och mörkt bärigt aromatiskt med läskande josig och syrlig frukt med torra greppiga tanniner, rondör i texturen och ett markant örtkryddigt avslut. Francisco Olazabal heter ägaren och som även är vinmakare. (Brix Wine Consultants, 1 800 fl.)
Hedges Family Estate Red Mountain 2022
-
- art nr 93016
- 750 ml
- 13.5%
- 279 kr
Kraftfull biodynamiskt odlad blend av närmare 60 procent cabernet sauvignon med i fallande procentskala merlot, syrah, cabernet franc och malbec från Red Mountain i Washington State och vingårdarna Hedges, Bel Villa, Jolet och Les Gosses. Partvis krossade druvor som jäst i ståltank och lagrats 18 månader på ekfat, varav 60 procent amerikanska och 40 procent franska. Cirka hälften av faten var nya. Svartfruktig och rökig nos, torrt stort, stramt och tight med distinkt mogna men tuggiga tanniner, fyllig kropp och koncentrerat efterspel. Mycket av allt men med finess och balans. Inte för alla, som jag sagt tidigare, men för de redan frälsta, är det här något alldeles speciellt. Hedges Family Estate grundades av Tom Hedges och hans hustru Anne-Marie. År 2008 började de ställa om vingårdarna till biodynamisk odling. Företaget drivs idag av Tom och Anne-Marie tillsammans med deras barn Sarah som är vinmakare och Christophe som är verkställande direktör. Vinmakare är Sarah Hedges Goedhart. (Terrific Wines, 5 400 fl.)
Chateau Ste Michelle Indian Wells Cabernet Sauvignon 2021
-
- art nr 3501
- 750 ml
- 14.5%
- 199 kr
Chateau Ste Michelle är med sina många prisbelönta viner den mest framstående vinegendomen i Washington State och vinerna formas genom en jordnära och hållbar idé som genomsyrar hela verksamheten. Mjuk framtoning redan i nosen, mörkt röd frukt med len fatkaraktär. Plyschig med blåbär, björnbär och svartvinbär i en sammetslen rondör och en mycket lång distinkt och koncentrerad eftersmak. Druvorna plockas från vingårdar i bland annat Horse Heaven Hills, Cold Creek och Wahluke Slope. där jordmånen är rik på sand, grus och lera. Vingårdarna har en fin solexponering och vinet lagras sedan på nya amerikanska ekfat i 18 månader. (Vinunic, 4 800 fl.)
Ver Sacrum La Dama del Abrigo Rojo 2022
-
- art nr 94482
- 750 ml
- 13%
- 299 kr
Nebbiolo från udda ursprung i Los Chacayes i Argentina. Reduktiv, rökig och skogsmurrig mineralisk, rödbärig nos. Tight, stort och stramt, excellent texturell och strukturell med generös bärighet och hög syra med torra grusiga tanniner i ett långt koncentrerat avslut. Eduardo Soler låter sin terroir uttrycka sig fritt och tydligt i vinerna och hans filosofi är förankrad i hållbara och ursprungliga metoder, där hantverket har huvudrollen. Druvorna skördas för hand, och den traditionella fottrampningen används för att bevara druvornas karaktär. Endast naturlig jäst används och filtrering utesluts helt för att inte störa vinets naturliga uttryck. Resultatet är viner som sticker ut och Eduardo har lyckats skapa en frisk och nyskapande kontrast till de ofta mer traditionstyngda argentinska vinerna. (Handpicked Wines, 480 fl.)
Boya Pinot Noir 2023
-
- art nr 92124
- 750 ml
- 13%
- 169 kr
Ekologisk pinot noir lagrat på en kombination av rostfria ståltankar, gamla ekfat och betongägg i Valle de Leyda som har både ett svalt och maritimt klimat. Reduktiv mörkt bärig nos med toner av sandelträ och ceder. Läskande frisk syra, koncentrerad, torr och mjukt varmfruktig med mjuka tanniner från familjen Garcés Silva och Diego Riveras vinmakeri. (Tuesday Wine, 8 400 fl.)