Nyprovat – Tillfälligt Sortiment Systembolaget 29 augusti 2025
Lästid: 17 minuter
Varje vecka presenterar vi Nyprovat ur det tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Det viktigaste vi vill förmedla är att ALLA viner har personligen, opartiskt och oberoende provats innan vi skriver om och rekommenderar dem – det är Vår kvalitetsstämpel som Du alltid kan lita på. Läs, inspireras och gör kloka eller okloka val, men kom ihåg, drick mindre men bättre.
Gå direkt till
Nyprovat – Tillfälligt Sortiment Systembolaget 29 augusti 2025
Till alla 46 drycker, varav 33 viner, som lanseras i tillfälligt sortiment 29 augusti 2025 på Systembolaget.
Några viner som inte varit med på provningarna men som har fångat mitt intresse, delvis på grund av producentkännedom, dels på tidigare provade årgångar i ryggsäcken. De vinerna är:
Champagne Laherte Frères Nature de Craie Premier Cru Brut Nature R22
Proidl Ried Pellingen Grüner Veltliner Reserve 1 ÖTW 2023
Maison Camille Giroud Mercurey Rouge 2022
Maison Camille Giroud Maranges Premier Cru le Croix Moines 2022
Van Loggerenberg Wines High Hopes 2024
Webben
Webblanseringen på Systembolaget torsdag 28 augusti presenterar 27 exklusiva viner som vi inte haft möjlighet att prova.
Bland annat släpps vingårdsvinerna Nonnenberg och Berg Schlossberg från Georg Breuer. En hel uppsjö av viner från Raúl Pérez i Spanien och Bodega Noemia från Argentina. Det släps en Rosso di Montalcino från Poggio Sotto och en Riesling Smaragd från Jamek. Dessutom exklusiva toppviner från Bourgogne och namnkunniga Bruno Clair och Olivier Leflaive.
Om Systembolagets webblanseringar
Webblanseringar är drycker som finns i mycket begränsad mängd. Du behöver skapa konto och vara inloggad för att kunna boka en webblansering. Här hittar du aktuell lansering. Lanseringarna äger vanligtvis rum på torsdagar med säljstart från klockan 10.00.
MOUSSERANDE VIN
Domaine Vigneau-Chevreau Vouvray Méthode Traditionnelle Extra Brut
-
- art nr 92582
- 750 ml
- 13%
- 199 kr
Biodynamisk odlad och vibrerande energisk förstklassig chenin blanc från bröderna Vigneau i Touraine. Brödig och lätt äppeljästig nos, krämig bred och mjuk mousse, sirlig syra, frisk och vital med rondör av honung och kaprifol. Enligt bröderna börjar vinmakningen redan i vingården. Druvorna handskördas och pressas varsamt innan den traditionella metoden tar vid. (Tryffelsvinet, 4 800 fl.)
VITT VIN

Georg Breuer Terra Montosa Riesling 2023
-
- art nr 94454
- 750 ml
- 12%
- 299 kr
Här, i de branta sluttningarna längs floden Rhen, i Rheingau hittar vi några av världens främsta vingårdar med tusenåriga anor. Georg Breuer har sina vingårdar i de högst klassade lägena och vinstockarna tillhör de allra äldsta i området. Familjen Breuer tog över egendomen för dryga hundra år sedan. Georg efterträddes av sin son Bernhard, som gick bort 2004. Idag leder hans dotter Theresa framgångsrikt verksamheten och har utökat arealen till 34 hektar, varav 27 ligger i Rüdesheim. Terra Montosa bjuder på expressiv och elegant stenfrukt och mineralitet i nosen med läskande piggt och energiskt driv i syran, gul stenfrukt och mineralisk stenig smak, strukturerat och välbalanserat och ett fantastiskt uttryck av riesling. Svenska Joel Welander är vinmakaren som här använt sig av druvor från de fem cru-klassificerade vingårdarna i Rüdesheim, Rauenthal och Lorch; Roseneck, Rottland, Schlossberg, Nonnenberg och Pfaffenwies där jordmånen är lera rik på skiffer. (Vinunic, 720 fl.)
Domaine Joseph Pascal Auxey-Duresses 2023
-
- art nr 94546
- 750 ml
- 14%
- 399 kr
Från Côte de Beaune och vingårdslägena Les Vireux, Les Lavières och Les Hautés med rankor på en genomsnittlig ålder av 29 år. Smör som sig bör och gul frukt med en stram tight strävhet och torrhet. Fyllig gul frukt med hög syra, komplex och energiskt med lång eftersmak. Lagrat cirka ett år på franska ekfat om 228 liter och fem månader på ståltank innan buteljering. Vineriet drivs idag av Josephs barnbarn Yann och hans fru Alexandra, som även är husets vinmakare. (Vintedge, 480 fl.)
Domaine aux Moines Savennières Roche aux Moines 2022
-
- art nr 94013
- 750 ml
- 13.5%
- 489 kr
Från Tessa Laroche kommer åter en efterlängtad chenin blanc med aromatiskt oxidativa toner. Ekologiskt odlat med mjuk och rund doft av honung och kaprifol, med hint av äpplejäst och ylle. Läskande friskt och piggt med rund fet kropp byggt runt en stram tät struktur, vitalt och balanserat med ett bittercitrusgrepp i ett koncentrerat och torrt avslut som bjuder läskande salinitet och mineralism. Mycket gott! Druvorna odlas i de högst belägna syd- och sydvästvända vingårdarna i Roche Aux Moines, med certifierad ekologisk och biodynamisk metod. Skörden sker för hand i 5–6 omgångar för att plocka perfekt mogna druvor. Uttagen hålls låga, högst 30 l/ha men ofta ännu lägre hos Dom Aux Moines. Vinet jäser på ståltank och mognar sedan vidare på tank samt i använda 220–400 litersfat, neutrala till lätt rostade, som Tessa föredrar. (Wine Trade, 600 fl.)
E. Guigal Saint-Joseph Blanc Lieu-Dit 2023
-
- art nr 93524
- 750 ml
- 14.5%
- 589 kr
Ett praktexemplar på vit Rhône och specifikt gastronomiskt anpassningsbart vin av i huvudsak marsanne med en liten dos roussanne. Gulfruktig nos, fyllig av plommon och kaprifol, honung, örter och fat. Smaken är fylld av energi, fräschör och skärpa före syra, fylligt med fet rondör och en kådalik koncentration. Mer smak av bakad citron, vanilj, nötter och ekfat i en saltig mineralitet och rökiga charktoner i avslutet. (Wine Affair, 120 fl.)
Forjas del Salnés Bastion de la Luna Albariño 2023
-
- art nr 96008
- 750 ml
- 13%
- 195 kr
Från druvan albariños omtvistade ursprungsplats, runt byn Meaño i hjärtat av Salnés, Rías Baixas med exotisk frukt, äpple, citrus och mineralitet som aromatisk doftsensation. Smaken är hög och vital med gul frukt, exotisk och solmogen med frisk hög syra som balans och med en twist av läskande mineralitet med maritim sälta och lång eftersmak. Rodrigo ”Rodri” Méndez startade Bodegas Forjas del Salnés år 2005. Salnés är ett sub-distrikt till Rias Baixas med än mer influenser från Atlanten och det är med glädje jag noterar det stora antalet inköpta flaskor till ett otroligt attraktivt pris. Blir lätt ett gäng flaskor hem till min källare. (Wine Trade, 12 000 fl.)
Groote Post Seasalter Sauvignon Blanc 2024
-
- art nr 90059
- 750 ml
- 13.5%
- 179 kr
Aromatisk havsnära och svalodlad sauvignon blanc med ett tionde semillon från Darling. 30 procent av vinet gjort av sauvignon blanc har lagrats åtta månader på franska ekfat om 300 liter. Resterande vin lagrades tillsammans med sin jästfällning på ståltankar. Frisk pigg nos av passionsfrukt, svartvinbärsblad och vita vinbär med mineralisk maritim sälta, hög syra läskande och vitalt med hög energi och driv i en lång koncentrerad eftersmak. (Wine Affair, 4 800 fl.)
Susana Balbo Wines Signature Barrel Fermented Torrontés 2024
-
- art nr 94221
- 750 ml
- 13.5%
- 189 kr
Från the queen of Argentinian wines en fatfermenterad torrontés från Uco Valley som gett florala och vegetativa toner och en synnerligen syrlig nos av svartvinbärsblad, fläder och passionsfrukt. Vinet har dessutom hög koncentrerad syra som ger en kick av energi till den läskande friska bitterljuva grapefruktzestiga finishen. Druvan torrontés är Argentinas mest planterade gröna druvsort. (Valid Wines, 2 400 fl.)
ORANGEVIN
Pino Román Naranjo 2024
-
- art nr 90270
- 750 ml
- 12.5%
- 219 kr
Orange skalmacererad moscatel med minimal åverkan och påverkan med tro på gamla stockar, jord och kosmos har i årets upplaga ett renare och mer balanserat inre väsen än förra årgången. Örtschampo och citrusfrukt i en syrligt lätt volatil nos. Sursyrligt läskande och helt torrt, rent och energigivande med syrlig finish. Förra årgången var spretig på ett svårfångat vis, men med naturvin som fraktats långt kan det vara svårt att lita på. Pino gör bra grejer och kanske var det flaskvariation förra året? Hursomhelst, årets version verkar vara att lita på! (Wena Wines, 600 fl.)
RÖTT VIN

Weingut Am Klotz Kalk & Löss Spätburgunder 2022
-
- art nr 92133
- 750 ml
- 12.5%
- 299 kr
Nyhet för mig från Baden. Två vinproducenter samsas i en unik terroir längst ner i södra Tyskland på endast fyra hektar vingårdar. Produktionen är liten och allokeringarna små. Weingut am Klotz drivs gemensamt av familjerna Keller och Reinecker. Fritz och Friedrich Keller som annars håller till i Oberbergen är en av Tysklands mest hyllade Pinot Noir-producenter och den producenten känner vi väl till och provat och skrivit mycket om. Kalk & Löss Spätburgunder är en reduktiv rökigt flintig historia med körsbär, jordgubb och sandelträ i nosen. Stram med unga tanniner, läskande frisk syra och pigg syrlig bärighet som strålar av jordgubb, vildhallon, tranbär och lingon i ett torrt örtigt avslut. (Johan Lidby Vinhandel, 696 fl.)
Domaine Grosbois Chinon Gabare 2023
-
- art nr 95849
- 750 ml
- 12.5%
- 199 kr
Ekologiskt odlad cabernet franc, vackert och varsamt mejslat till en dynamisk urkraft från händerna på bröderna Nicolas och Sylvain Grosbois. Mörkt röd frukt, grön örtighet och grå grusig mineralitet från sand och lera. Torrt och stramt och ännu ungt med stor utvecklingspotential. Svart frukt, grön paprika, röda bär, svart kolstybb i en lång koncentrerad eftersmak. Druvorna till vinet kommer från certifierade ekologiska vingårdar kring Panzoult i Chinon, där man bedriver polykultur med både växtodling och djurhållning för ett hållbart kretslopp. Skörden sker för hand, följt av avstjälkning, kort skalmaceration och en tre veckor lång jäsning med enbart naturlig jäst. Vinet får sedan vila elva månader på cementtank och ytterligare ett år på flaska innan lansering. Namnet Gabare syftar på de traditionella pråmar som en gång färdades längs floden. (Panache, 1 200 fl.)
Domaine Chaume Arnaud La Piade Vinsobres 2023
-
- art nr 95628
- 750 ml
- 14.5%
- 169 kr
Ekologisk och biodynamisk blend, från Vinsobres, som består av grenache, syrah, cinsault och mourvèdre, jäst och lagrat på betong. Blåbär och svartvinbär i en örtig aromatik. Torrt smakrikt och energiskt med hög syra, läskande och frisk mot tung frukt och strukturerade tanniner. Tät frisk och kraftfull torr finish till ett kanonpris parat med en stor allokering betyder klar husvinsrekommendation! (Johan Lidby Vinhandel, 15 600 fl.)
Anne Gros & Jean-Paul Tollot Les Fontanilles 2023
-
- art nr 90356
- 750 ml
- 15%
- 249 kr
Något så ovanligt som en burgundisk Minervois-blend av syrah, grenache, carignan och cinsault i ett samarbete mellan de välrenommerade Bourgogne-producenterna Domaine Anne Gros och Jean-Paul Tollot. Svartfruktigt blåbärigt örtigt och skogsfloralt, vegetativt, torrt stramt tannintätt med grön paprikabeska i avslutet. Ett ungt uttryck som behöver lite tid och vila för att visa sin riktiga potential. (Gullberg by Stockwine, 600 fl.)
Gaja Sito Moresco 2023
-
- art nr 92645
- 750 ml
- 14%
- 499 kr
Ett av topproducenten Gajas instegsviner, en modern-blend-klassiker med syrligt aromatisk nos, svartfruktig och mörkbärig med ceder och ektoner. Rödblåbärig smak, hög syra och syrligt spretig frukt där mer solmogen barbera skiner igenom mer än tidigare årgångar. Blenden av nebbiolo, barbera och merlot gör att vinet klassificeras under Langhe men ursprunget ligger i byarna Barbaresco, Treiso och Serralunga d’Alba. Ett elegant och matvänligt vin som inte mår dåligt av luftning eller några år i källaren. (Lively Wines, 2 000 fl.)
Fogliati Barbera d'Alba Superiore 2023
-
- art nr 93869
- 750 ml
- 14%
- 259 kr
Annalisa Chiappa gör inte bara utsökt Barolo, hennes barbera är allt annat än middle of the road. Rödbärigt och syrligt med hög syra, läskande friskt och josigt med röd frisk frukt och strama tanniner med mineraliskt driv. Hemvissten ligger mitt i Bussia på toppen av Pugnane i Barolo och här gör Annalisa sina viner tillsammans med namnkunnige Gian Luca Colombo .Projektet må vara relativt nytt men stockarna är upp mot hundra år gamla. Familjen Fogliati har varit odlare i flera generationer med tidigare sålt alla sina druvor till andra producenter i området. (Brix Wine, 1 500 fl.)
Alberto Ballarin Barolo Bussia 2021
-
- art nr 92126
- 750 ml
- 14.5%
- 499 kr
När vi ändå pratar om Bussia-power, en frisk fläkt från Monforte och cirka 350 meter över havsnivån. Rödbärig av körsbär, floral av viol och rosor med tjong av tjära i nosen. Kraftfullt energisk och fyllig, fruktig med hög syra och strama sträva tanniner. Avslutet bjuder hint av fat och ceder med svart frukt. Vingården har sina rötter i familjen Viberti, som grundade Cascina Ballarin på 1920-talet. 1985 specialiserade sig bröderna Giorgio och Gianni på vinproduktion. År 2021 delade de upp egendomen och Giorgio och hans son Alberto, lanserade sitt eget nystartade företag, Alberto Ballarin, med fokus på modern Barolo. Ballarin är ett smeknamn familjen som anspelar på dans. Gianni gick en annan väg och gör idag högkvalitativ sprit tillsammans med sin dotter. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)
Terreno Chianti Classico Riserva Le Bonille di Sopra 2020
-
- art nr 94910
- 750 ml
- 14%
- 259 kr
Le Bonille di Sopra är en blend av sangiovese med inslag av cabernet sauvignon och colorino, där druvorna skördats för hand i små korgar. Vingården Bonille är en syd- och sydvästvänd vingård med handbyggda terrasser i kalkrik lerjord, vilket ger vinet en stram och kryddig karaktär. Lätt reduktiv och syrlig körsbärsfruktig nos med örter och stenig mineralitet. Syrligt körsbärfruktig och örtig med hög syra, strama och välbyggda tanniner som avrundas med en stenigt jordig galestro-mineralitet. Årgång 2020 präglades av en kall vår med frost, följt av en varm, torr sommar som balanserades av svala nätter. Jäsning och skalmaceration sker i öppna jästankar utan tillsatt jäst, innan vinet lagras två år på stora ekfat och minst ett år på flaska. Terreno, beläget utanför Greve in Chianti, drivs sedan 1988 av familjen Ruhne. Sedan 2014 är vingårdarna ekologiskt certifierade och vineriet använder el från solpaneler samt vatten från en närliggande sjö. (Budbreak, 1 500 fl.)
Fèlsina Pagliarese Chianti Classico 2022
-
- art nr 92315
- 750 ml
- 13.5%
- 209 kr
Blend av 90 procent sangiovese med fem procent mammolo och fem procent canaiolo från vingårdar i kommunen Castelnuovo Berardenga nära San Gusmè i de södra delarna av Chianti Classico. Jäst i rostfria ståltankar och lagrat på stora ekfat innan buteljering. Körsbärsfrukt, örter och jordig mineralitet. Läskande friskt och energiskt med torra unga tanniner, stramt strävt och något outvecklad frukt. (Vinunic, 4 800 fl.)
Terroir al Limit Terre de Cuques Negre 2022
-
- art nr 91257
- 750 ml
- 13.5%
- 349 kr
Dominik Huber gör vansinnigt häftigt dansanta biodynamiska konstellationer till viner i Priorat. Enligt Systembolaget anser de att Priorat generellt har minskat i popularitet. Med det sagt, är Dominiks viner de i området som ligger mer i linje med dagens zeitgeist och de kommer med en förhoppning att Dominiks viner kommer belysa en alternativ stil för regionen, en som kommer visa sig populär och därmed leda till att flera viner kan säkra en plats i lanseringar framöver. Carignan och grenache från vingårdar i Torroja. Odlingarna ligger på cirka 400 meters höjd och stockarna är 25-40 år gamla. Stramt återhållen rödbärig nos. Torrt, stramt och strävt med solmogen frukt balanserat med hög syra och sval bergtagen mineralitet. Ett charmerande och personligt uttryck med oändlig finess, komplexitet, koncentration och längd. Vinmakare som koreograferar vinerna är begåvade Tatjana Peceric. (Terroir, 600 fl.)
Bodegas Bernabeleva Navaherreros Garnacha 2023
-
- art nr 92038
- 750 ml
- 14%
- 209 kr
Oemotståndligt charmig garnacha från Vinos de Madrid, odlad enligt biodynamiska principer men utan certifiering. Volatil inledning över röd bjussig bärighet. Rödfruktig och örtig med fyllig frukt, koncentrerat och vitalt med hög syra, strama tanniner, balanserat och beroendeframkallande. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar vid bergen Cerro de Guisando och Gredos sluttningar vid Martin de Valdeiglesias. Vingårdarna ligger 500-830 meter över havet. (Budbreak, 6 000 fl.)
Valtravieso Vino de Finca 2020
-
- art nr 93206
- 750 ml
- 14.5%
- 289 kr
Handskördad tinto fino (alltså tempranillo) från Ribera del Duero med mindre andelar cabernet sauvignon och merlot från egendomen La Revilla som ligger på 915 meters höjd över havet. Vinstockarnas genomsnittliga ålder är 25 år. Aromatiskt av röd frukt och floralt örtiga toner, solmogen frukt, fatkaraktär, torrt stramt med örtkryddig finish i en lång koncentrerat fruktig eftersmak.Vinet har lagrats cirka ett år på franska ekfat varav 25 procent var nya. Därefter tappades vinet över till stora ekliggare om 5 000 liter, så kallade foudres, för fyra månaders lagring. Vinmakaren heter Ricardo Velasco Pla. (Vitis Wines, 600 fl.)
Tiko Estate The Wild Shavkapito 2023
-
- art nr 94240
- 750 ml
- 13%
- 249 kr
Hundraprocentig shavkapito från vingårdar i regionen Kartli som spontanjäste på amfora, lokalt kallade qvevri, där vinet sedan vilade i tio månader innan buteljering. Ljus till färgen med en inbjudande läskande blårödbärig nos. Josigt med struktur, torrt och stramt med läskande frisk och pigg syra, saliverande syrlig röd frukt och koncentrerad finish. Shavkapito var nära att försvinna helt och år 2004 återstod endast tio hektar i Georgien. Först 2009 kunde ett vin återigen buteljeras, efter ett uppehåll på över hundra år. Trots det fanns ännu 2016 ingen officiell statistik över kommersiell odling. På 1800-talet var druvan en av landets mest planterade, men dess svårigheter har bidragit till nedgången. Shavkapito drabbas lätt av millerandage, vilket ger klasar med ojämnt mogna bär, och den är dessutom starkt beroende av rätt terroir. Resultatet blir dock ett vin med ovanligt ljus färg för en röd georgisk druva. Upptäck Georgiens vinskatt bortom den mörka och sträva saperavi. (Handpicked Wines, 600 fl.)
L.A CETTO Zinfandel Clásica 2023
-
- art nr 90425
- 750 ml
- 14%
- 135 kr
Kul att se ett vin från Mexico i listan. Kanske inte den mest spännande zinfandel jag provat menväl värd att ta med här på grund av ursprunget. Druvorna kommer från Stilla Havs-svala Valle de Guadalupe i nordvästra Mexiko. Blåbärssoppa i nosen, svartvinbär och örter. Fylligt och energiskt, syrligt och torrt stramt med grusiga tanniner med blåbär och tydlig fatkaraktär i eftersmaken. Firman grundades 1928 av den italienska immigranten Angel Cetto och vinhuset är ett av de äldsta i Mexiko. Cetto är fortfarande familjeägt och drivs idag i tredje generationen av Luis Agustín Cetto. (Liquorama, 7 800 fl.)
Bodega Noemia A Lisa 2024
-
- art nr 95527
- 750 ml
- 13.5%
- 239 kr
Patagoniens stolthet och lillasyster till Bodega Noemia som lanseras i webbsläppet dagen innan. Ett kraftpaket på malbec och liten del merlot och petit verdot som gett toner av blåbär och cassis. Stort och stramt med sträva tanniner, friskt syrlig och mörkt blå svarta bär, tät och fokuserad men mjuk och len där texturen smeker sig in i en tät omfamnande struktur. Balansen är A och O och sitter som en smäck. (Valid Wines, 6 600 fl,)
Kuyen by Antiyal 2020
-
- art nr 92254
- 750 ml
- 14.5%
- 319 kr
Kuyen är en blend av syrah, cabernet sauvignon, carmenère och petit verdot från magra, steniga granitjordar. Jäsningen sker med naturlig jäst i temperaturkontrollerade ståltankar om 3 000–5 000 liter, följt av malolaktisk jäsning i ekfat. Därefter lagras vinet tolv månader i franska ekfat, jämnt fördelade mellan första, andra och tredje användningen. Vingården Antiyal, grundad 1996 av familjen Espinoza, odlas ekologiskt och biodynamiskt. Namnet betyder solens söner på mapuchespråket. Svartfruktig nos, lätt jästig och rökig med inslag av vilda örter, kakao och ceder. Torrt stramt och strävt med kort frukt och koncentrerad tät eftersmak. (WineWorld, 480 fl.)
Pino Román Pipeño 2024
-
- art nr 90362
- 1000 ml
- 12%
- 199 kr
Enliterflaska flirtigt naturpang för sommarbersån. Pinot Románs País har i årgången fått en ren och fruktig respons av syrligt rödblåbärig karaktär med naturliga jästtoner. Här bjuds inledningsvis en tydlig volatilitet, ren röd frukt och eucalyptus. Läskande josigt och syrligt, strukturerat och torrt med rödbärig och grönörtig finish. Servera källarsvalt för bästa och charmigaste resultat. (Wena Wines, 3 000 fl.)