Regenerativ odling och hållbar vinmakning – Wine Table möter Michel Gassier
Lästid: 4 minuter
Ibland har man möten med vinmakare som ger det där lilla extra. Under en dryg timme höll Michel Gassier hov i vår redaktionsbar på Rehnsgatan och det var många som spetsade öronen till hans genuina inställning till regenerativ odling.
Det här uttrycket har på senare tiden börjat användas flitigt när man talar om hållbarhetsprinciper inom jordbruk. Vinbranschen är inte något undantag. Regenerativ odling har en mer holistisk syn på hur man brukar jorden. Ett system som i stället för att bygga på regler, är mer pragmatisk i sin inriktning. Det gäller att fokusera på det som är positivt i naturen, ta vara på det och använda det som verktyg.
”Det handlar helt enkelt om att jobba med naturen, inte slåss mot den” – Michel Gassier
Regenerativ odling bygger på tre delar där jorden, ekosystemet och social hållbarhet är grunderna. Om man kommer till en punkt där dessa tre fungerar som dom ska – ja, då har man uppnått ett hållbart system att arbeta på. Till skillnad från tillvägagångssättet hos andra certifieringar, som ekologisk och biodynamisk vinodling, finns här inte samma tydliga regler om hur resultaten ska uppnås.
-Man kan säga att det hela bygger på att plocka det bästa ur dom ekologiska och biodynamiska principerna för att sedan kombinera detta med innovation och erfarenhetsbaserat arbete, fortsätter han.
Målet är, enligt Michel, att dels hantera klimatförändringar, dels få en levande jord att bruka, hantera tillgång på vatten och att få hälsosamma vingårdar. Mycket bygger på att motverka monokultur i naturen och i stället bygga på biodynamisk mångfald.
Hälsosamma vingårdar
För att förklara lite närmare använder Michel insekter som ett bra exempel.
-I stället för att blint fokusera på de få individer som faktiskt utgör en fara för dina odlingar bör du lägga energin på de insekter som helt naturligt kan balansera dina eventuella problem, säger Michel.
Samma sak gäller egentligen också ogräsbekämpning. Täckgrödor är helt avgörande och Michel anser att ju mer av den varan man har, desto bättre.
-Hanterar man detta rätt så får man ut mängder av näringsämnen som återförs till vinrankorna samt en hälsosam kompost som jorden kan ta till sig under de mindre frodiga delarna av året, säger Michel. På samma sätt kan de klippta täckgrödorna även skydda jorden från hetta och torka samt att de även kontrollerar uppkomsten av oönskade växter, fortsätter han.
Men hur skiljer sig regenerativ odling från ekologisk och biodynamisk odling?
Ja, som Michel nämnde så är de två senare strikt kontrollerade med regler och tydliga tillvägagångssätt medan den regenerativa odlingen således är mera fri att tolka. Organisationen The Regenerative Viticulture Foundation menar att detta synsätt är mera en fråga om arbete i utveckling än ett mål i sig och vill man bli certifierat regenerativ sätter man själv upp mål och handlingsplan för hur arbetet på vingården ska fortskrida – detta i dialog med den organisation man valt att samarbeta med.
Man får helt enkelt utgå från sina egna förutsättningar och utifrån det bygga fram en idé om att bli mera hållbar på sikt. Idag finns några olika organisationer som utfärdar certifikat för just regenerativ odling, några är internationella, andra mer lokalt förankrade.
Regenerativ certifiering
Famillie Gassier var en av de första vinodlarna i Frankrike att få sin stämpel av organisationen Certified Regenerative by A Greener World, 2020 och antalet certifierade producenter ökar i stadig takt världen över. Men måste man vara certifierad då? Egentligen inte. När man lyssnar till Michel så inser man också att detta synsätt i många avseenden redan är utbrett i länder utanför Europa där tex Sydafrika, USA och Nya Zeeland länge arbetat med tankesätt som dessa. I dessa länder har intresset för EU’s ekologiska standard legat i skuggan av de egna hållbarhetsmärkningarna som på många sätt haft en mera regenerativ inriktning.