EIN ZWEI DREI JUNINYHETER

Pär Strömberg
Vinskribent och konstnär
Fler inlägg
Juni, sommarens första månad, inleds med nyhetslanseringar i fasta sortimentet hos Systembolaget. Under dryckesprovningen för ett antal veckor sedan var det svårt att hitta viner som stack ut.

När jag nu går igenom mina provningsanteckningar inser jag hur skralt och generiskt utbudet för fasta sortimentet är. Några pluspoäng har jag ändå delat ut och en intressant tes är att det är två boxviner som ligger med i rankingen. Santa Vittoria Langhe Rosso (#2008, 349 kr) från Giacomo Borgogno må ha ett relativt högt pris, men man betalar för ett vin som iallafall återspeglar dess ursprung på ett balanserat vis. Mer ursprung hittar jag också på boxen Coragem (# 2548, 249 kr) där Dourodalen i Portugal står som hemadress och levererar ett riktigt bra grillvin. Nästa fredag släpps juni’s första små partier och där finns många fina flaskor att välja. Några få flaskor stod ut i denna provning och jag har valt ut följande:

1 x alkoholfritt

Leitz Eins Zwei Zero Rosé, Tyskland, #19010, 69 kr
Det brukar oftast löna sig att hitta andra alternativ än vin om man vill hålla sig till alkoholfri dryck till middagen. Men Leitz, som annars gör riktigt habila viner med alkohol, har prickat rätt med sin Eins Zwei Zero Rosé. Jag nynnar på Rammsteins Sonne och noterar en något blyg doft, men fruktig och rödbärig rosé med bra syra och längd. Eins, Hier kommt die Sonne, Zwei, Hier kommt die Sonne!

1 x vitt

Wiener Gemischter Satz, Österrike, Wien, #2515, 119 kr
En unik field blend från Weingut Zahl i Wien. Föredetta racerföraren Richard Zahel skördade allt i sin första lilla vingård och namngav den Gemischter Satz tillsammans med ursprungsstaden. Vingården är idag betydligt större men olika druvsorter växer tillsammans, skördas och vinifieras ihop. I detta vin trängs Grüner Veltliner, Riesling, Chardonnay, Grauburgunder, Weissburgunder och Traminer för att skapa ett kul vin med hög smakprofil. Viss antydan till petroleum i nosen, men smaken drar åt vita bär, exotisk frukt, päron och melon, mineral med ett fint och kryddigt avslut som andas nässlor.

1 x rött

La Corte del Pozzo, Italien, Venetien, Bardolino, #2340, 89 kr
Fasoli Ginos ekologiska pergolavin till pizzan? Japp, det blir en finfin kombo det! Corvina, Corvinone och Rondinella brukar samsas i Amarone- och Ripassoviner, men i Bardolino nära Gardasjön görs en lättare och friskare variant på druvorna. Syrlig doft, ljust röd med friska bär. Körsbär, klarbär och lingon, lätt angenäm tanninstruktur och ett mjukt örtigt avslut blir väldigt lättklunkat. Priset är lågt vilket gör det lätt att byta ut boxen mot ett antal flaskor av det här vinet i stället. Cin Cin!

Prenumerera på WineTables Nyhetsbrev! Läs mer

Senaste artiklarna

JULSUSIGA COCKTAILS!

Från Glöggroni som värmer vinterbitna kinder till en snöig sidovagn. Andreas Grube har jultwistat upp fyra goda cocktailklassiker.

Hemmagjord äppelglögg

Hemmagjord äppelglögg är svårslagen. Äppelfriskt syrlig, fruktig, kryddig och stark, om man vill. Här bjuder vi på det godaste receptet.

VINER MED GULDKANT

På fredag den 6 december fylls hyllorna med årets sista lansering av viner i tillfälligt sortiment. Pär Strömberg listar såväl drickvänligt som lagringsbart.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

VINTERVINER

Den 2 december är det dags för bolagets sista nyhetssläpp i fast sortiment. En rätt sorglig skara viner i ärlighetens namn – men – Pär Strömberg har skottat fram ett gäng favoriter.

FRÅN CHRISTMAS ALE TILL GUDARS SKYMNING

De smakrika brygdernas tid är nu. Sanna Lindberg listar sex ölnyheter som gör december ännu gladare.

UPPKRYDDAT!

GLÖGG – från skog och bär till piggt kryddigt Glühwein. Sanna Lindberg har plockat fram fem goda glögg att mysa in sig med till första advent.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

Beaujolais – revolutionen är här!

Fruktigt, festligt och sprudlande på alla vis. Startskottet för årets Beaujolais Nouveau ha gått. Maja Berthas frossar Bojo och bjuder på flirtiga favoriter från södra Bourgogne.

VINNYHETER 22 NOVEMBER - ÄRLIGT, HÅLLBART OCH PERSONLIGT

Mörker, kyla och goda, klimatsmarta val i fokus när Pär Strömberg listar Systembolagets näst sista tillfälliga sortiment för året, som släpps på fredag den 22 november.