Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Ein zwei drei juninyheter

Ein zwei drei juninyheter

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Juni, sommarens första månad, inleds med nyhetslanseringar i fasta sortimentet hos Systembolaget. Under dryckesprovningen för ett antal veckor sedan var det svårt att hitta viner som stack ut.

När jag nu går igenom mina provningsanteckningar inser jag hur skralt och generiskt utbudet för fasta sortimentet är. Några pluspoäng har jag ändå delat ut och en intressant tes är att det är två boxviner som ligger med i rankingen. Santa Vittoria Langhe Rosso (#2008, 349 kr) från Giacomo Borgogno må ha ett relativt högt pris, men man betalar för ett vin som iallafall återspeglar dess ursprung på ett balanserat vis. Mer ursprung hittar jag också på boxen Coragem (# 2548, 249 kr) där Dourodalen i Portugal står som hemadress och levererar ett riktigt bra grillvin. Nästa fredag släpps juni’s första små partier och där finns många fina flaskor att välja. Några få flaskor stod ut i denna provning och jag har valt ut följande:

1 x alkoholfritt

Leitz Eins Zwei Zero Rosé, Tyskland, #19010, 69 kr
Det brukar oftast löna sig att hitta andra alternativ än vin om man vill hålla sig till alkoholfri dryck till middagen. Men Leitz, som annars gör riktigt habila viner med alkohol, har prickat rätt med sin Eins Zwei Zero Rosé. Jag nynnar på Rammsteins Sonne och noterar en något blyg doft, men fruktig och rödbärig rosé med bra syra och längd. Eins, Hier kommt die Sonne, Zwei, Hier kommt die Sonne!

1 x vitt

Wiener Gemischter Satz, Österrike, Wien, #2515, 119 kr
En unik field blend från Weingut Zahl i Wien. Föredetta racerföraren Richard Zahel skördade allt i sin första lilla vingård och namngav den Gemischter Satz tillsammans med ursprungsstaden. Vingården är idag betydligt större men olika druvsorter växer tillsammans, skördas och vinifieras ihop. I detta vin trängs Grüner Veltliner, Riesling, Chardonnay, Grauburgunder, Weissburgunder och Traminer för att skapa ett kul vin med hög smakprofil. Viss antydan till petroleum i nosen, men smaken drar åt vita bär, exotisk frukt, päron och melon, mineral med ett fint och kryddigt avslut som andas nässlor.

1 x rött

La Corte del Pozzo, Italien, Venetien, Bardolino, #2340, 89 kr
Fasoli Ginos ekologiska pergolavin till pizzan? Japp, det blir en finfin kombo det! Corvina, Corvinone och Rondinella brukar samsas i Amarone- och Ripassoviner, men i Bardolino nära Gardasjön görs en lättare och friskare variant på druvorna. Syrlig doft, ljust röd med friska bär. Körsbär, klarbär och lingon, lätt angenäm tanninstruktur och ett mjukt örtigt avslut blir väldigt lättklunkat. Priset är lågt vilket gör det lätt att byta ut boxen mot ett antal flaskor av det här vinet i stället. Cin Cin!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.