Bild på 5 frågor och svar om biodynamiska viner

5 frågor och svar om biodynamiska viner

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Biodynamisk odling och biodynamiska viner har du säkert hört talas om – men vad betyder det egentligen, och vilka metoder använder man sig av? Här är fem frågor och svar för att ge dig en snabbguide i grunderna kring biodynamisk odling!

Vad är biodynamisk odling?

Biodynamiken handlar i första hand om att forma sitt eget hållbara ekosystem genom att iaktta och anpassa sig efter naturens förutsättningar. Man odlar helt utan gifter och konstgödsel och bygger istället upp en naturlig balans och styrka i vingården för att skydda rankorna mot skadedjur, kyla och uttorkning. Det handlar också om att man strävar efter att bli självförsörjande, det vill säga att man själv odlar den föda som djuren behöver och att djuren i sin tur bidrar med det gödsel som behövs i odlingen.

Varifrån kommer de biodynamiska tankarna?

Grunden i den biodynamiska odlingen skapades av den österrikiske filosofen och naturvetaren Rudolf Steiner i en serie seminarier 1924, och har sin grund i den antroposofiska världsbilden. Den biodynamiska odlingen utgår från att även solen och planeterna påverkar det som sker i vingårdarna och på fälten.

 

Hur skiljer sig biodynamisk odling från ekologisk?

Biodynamisk odling är också ekologisk, men har gått ytterligare några steg längre. Rent praktiskt skiljer sig också biodynamiken från ekologisk odling genom att man använder sig av nio olika preparat i vingårdsarbetet. Preparaten ska göra att kosmiska krafter påverkar växterna och jorden på ett positivt sätt; ge kraft, vitalitet och mognad. Det vanligaste preparat kallas för Humuspreparatet. Det görs av kogödsel som fylls i kohorn och grävs ner i jorden för att förmultna under vintern. Andra preparat är exempelvis kisel, rölleka, kamomill och brännässla. Preparaten tillreds och/eller komposteras ofta i djurdelar, som exempelvis kohorn. Just kohornet anses enligt den antroposofiska filosofin vara särskilt bra på att samla kosmiska krafter.

Kan biodynamiska viner vara certifierade?

Jajamen, det finns olika certifieringar för biodynamiskt vin, där Demeter och Biodyvin är två av de vanligaste.

Hur funkar den skördekalender många använder sig av?

Den speciella kalender, som utvecklades av Maria Thun efter Rudolf Steiners död. Det går i korta drag ut på att den utifrån månens och planeternas positioner i förhållande till de fasta stjärnkonstellationerna listar fyra olika typer av dagar. Vilka är lämpade för olika typer av arbete. Tanken är att man genom att så, skörda, plöja och beskära under rätt dagar utnyttja himlakropparnas påverkan på jorden och på så vis stimulera och förstärka växtkrafter och plantornas hälsa. Somliga vinmakare utgår från den kalendern även vad gäller buteljering.

 

Nyfiken på att veta mer om biodynamiska viner? Kolla in Wine Tables liveprovning där Andreas Grube och Maja Berthas provar massa gott vin och pratar biodynamik. 

Dela via:

Mest besökta vinbarerna just nu

Bild på Bar à Vins

Bar à Vins

Charmigt

Stockholm, Östermalm

Bistro

Bild på Bouchon

Bouchon

Klassiskt

Malmö, Innerstaden

Säsong

Bild på Skärets Krog

Skärets Krog

Charmigt

Smögen

Semesterpärla

Bild på Nektar

Nektar

Avslappnat

Stockholm, Vasastan

Schysst uteservering

Bild på Avec

Avec

Charmigt

Stockholm, Vasastan

Hål i väggen

Bild på Gemla Vinbar

Gemla Vinbar

Stockholm, Södermalm